Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Κρίσιμες συναντήσεις της Τρόικα με ΤτΕ και ΤΧΣ για να προσδιοριστούν οι όροι ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών - Πιθανό σενάριο ακόμη και τα 9 warrants αλλά και δικαίωμα στο ΤΧΣ να πουλά ετησίως μετοχές

Κρίσιμες συναντήσεις της Τρόικα με ΤτΕ και ΤΧΣ για να προσδιοριστούν οι όροι ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών - Πιθανό σενάριο ακόμη και τα 9 warrants αλλά και δικαίωμα στο ΤΧΣ να πουλά ετησίως μετοχές
(upd2)Ανοίγει και επισήμως το μείζον κεφάλαιο των όρων ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, που με βάση όλες τις ενδείξεις θα ανακοινωθούν στο τελευταίο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου.
Τα στελέχη της Τρόικας θα έχουν σήμερα συνάντηση με τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ αύριο Τρίτη οι εκπρόσωποι της τριμερούς θα έχουν επαφές με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλο.
Στο επίκεντρο των κρίσιμων αυτών συναντήσεων θα βρεθούν οι όροι ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, αλλά και μια πλειάδα σημαντικών ζητημάτων, όπως τα σχέδια για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Emporiki Bank.
Στη διάρκεια των συναντήσεων της τρόικας με το ΤΧΣ και την ΤτΕ θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο το ΤΧΣ να έχει δικαίωμα να πουλά ετησίως μετοχές, αλλά και το μείζον θέμα των warrants δηλαδή του μηχανισμού κινήτρων για το μέλλον. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, τα warrants δεν θα είναι 3 ή 4 αλλά τελικά 9, ήτοι θα δοθεί το maximum των κινήτρων.
Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή σε θεσμική αρχή, διαφαίνεται ότι υπάρχει διάθεση να δοθούν κίνητρα σε παλαιούς και νέους ιδιώτες μετόχους.
Κατ΄ ουσία
1)Υπάρχει ξεκάθαρη διάθεση να δώσουν πολύ ισχυρά κίνητρα στους ιδιώτες μετόχους.
2)Υπάρχει ξεκάθαρη διάθεση να δώσουν μεγάλη ευελιξία κινήσεων στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Πως θα συνδυαστεί αυτό;
Όταν θα ανακοινωθεί το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης για κάθε τράπεζα θα ισχύσει το όριο του 10% της ελάχιστης συμμετοχής.
Π.χ. σε μια αύξηση κεφαλαίου 1 δις ευρώ τα 100 εκατ πρέπει να καλύψουν οι παλαιοί ιδιώτες μέτοχοι ή νέοι ιδιώτες μέτοχοι και τα 900 εκατ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Τα warrants δηλαδή ο μηχανισμός κινήτρων για το μέλλον δεν θα είναι 3 ή 4 αλλά τελικά 9 warrants θα δοθεί το maximum των κινήτρων.
Τι σημαίνει αυτό ότι οι ιδιώτες μέτοχοι που κάλυψαν υποχρεωτικά το 10% της ελάχιστης συμμετοχής θα έχουν την δυνατότητα να πάρουν στο μέλλον όχι 30% με 40% επιπλέον όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί αλλά έως το 90% και έτσι να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της τράπεζας σε βάθος χρόνου υπό μια βασική αίρεση.
Κάθε χρόνο να μπορεί το Ταμείο να πουλάει όσες μετοχές μπορεί είτε στους παλαιούς μετόχους που κάλυψαν το 10% της ελάχιστης συμμετοχής και οι οποίοι έχουν προτεραιότητα ή  στην αγορά.
Σε αυτή την δυνατότητα που θέλει να διαθέτει το ΤΧΣ οι τραπεζίτες δεν συμφωνούν καθώς μπορεί σε ένα χρόνο που θα αποφασίσει το ταμείο να πουλήσει μετοχές να βρεθεί άλλος στρατηγικός επενδυτής ξένος προς τα συμφέροντα τους.
Όμως είναι προφανές ότι τα 9 warrants είναι πανίσχυρο κίνητρο μεν αρκεί να υπάρχουν κεφάλαια δε….
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση τον νόμο το Ταμείο μπορεί να διακρατήσει τις μετοχές έως 5 χρόνια.
Οι παλαιοί ή νέοι μέτοχοι αν προκύψουν θα έχουν την δυνατότητα οποτεδήποτε να αγοράσουν αλλά το Ταμείο δεν είχε την δυνατότητα οποτεδήποτε να πωλήσει.
Με βάση την νέα πρόταση δίδονται ισχυρά κίνητρα στους μετόχους υπό την αίρεση όμως ότι κάθε χρόνο το Ταμείο θα μπορεί να πωλήσει μετοχές.
Π.χ. αν οι μέτοχοι καλύψουν το 10% της αύξησης της Εθνικής και το 90% το ΤΧΣ, το ΤΧΣ θα έχει την δυνατότητα κάθε χρόνο να απευθύνεται στο 10% των μετόχων που κάλυψαν την ελάχιστη συμμετοχή ώστε να τους πωλήσει μετοχές της Εθνικής.
Αν οι μέτοχοι αρνηθούν λόγω έλλειψης κεφαλαίων, το ΤΧΣ θα πρέπει να έχει την δυνατότητα να πωλήσει τις μετοχές σε άλλους επενδυτές αν προφανώς καταφέρει να προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Η λύση αυτή που σε κάποιο βαθμό προσομοιάζει με το κυπριακό μοντέλο δίνει ισχυρά κίνητρα στους παλαιούς μετόχους και ταυτόχρονα δίνει ευελιξία κινήσεων στο ΤΧΣ.
Πέραν από τα warrants φαίνεται ότι ξεκαθαρίζει και το θέμα των CoCos. Δηλαδή των ειδικών ομολογιακών τίτλων.
Οι τραπεζίτες ζητούσαν το 30% της ανακεφαλαιοποίησης να είναι CoCos αλλά μάλλον θα είναι 10% με 12%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης