Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Βενιζέλος προς τρόικα: Δεδομένη η παράταση του Μνημονίου - Με τρόπο δίκαιο και όχι οριζόντιο οι περικοπές - Τα μέτρα δεν πρέπει να υπερβούν το όριο αντοχής της κοινωνίας

Βενιζέλος προς τρόικα: Δεδομένη η παράταση του Μνημονίου - Με τρόπο δίκαιο και όχι οριζόντιο οι περικοπές - Τα μέτρα δεν πρέπει να υπερβούν το όριο αντοχής της κοινωνίας
(upd4)Μήνυμα προς τους επικεφαλής της τρόικας, οι περικοπές να γίνουν "με τρόπο εσωτερικά δίκαιο και ισορροπημένο και όχι οριζόντιο" μετέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε μαζί τους.
"Το τμήμα των δημοσιονομικών μέτρων που αφορά μισθούς, συντάξεις και επιδόματα δεν μπορεί να υπερβεί το όριο αντοχής της κοινωνίας", τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε παράλληλα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αναλάβει "όλες τις νομοθετικές και άλλες διαρθρωτικές πρωτοβουλίες που καθιστούν αξιόπιστα και αποτελεσματικά τα δημοσιονομικά μέτρα που δεν συνδέονται με μειώσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, αλλά με την μεταρρύθμιση του κράτους και τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών".
Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε επίσης ότι είναι σημαντικό να διαφυλαχθεί η πολιτική σταθερότητα και να ανακοπεί ο κίνδυνος "εκφασισμού της κοινωνίας", καθώς, όπως σημείωσε, "δυστυχώς πυκνώνουν σχετικές ενδείξεις".
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε την προβλεπόμενη στη σύμβαση ρήτρα βαθύτερης ύφεσης που ανοίγει τον δρόμο της παράτασης της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής, με στόχο να σπάσει ο φαύλος κύκλος της ανατροφοδότησης της ύφεσης και της ανεργίας.
Σύμφωνα με την Ιπποκράτους, το τεχνικό μέρος της συζήτησης μεταξύ της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ και της τρόικα διεξήχθη "με δεδομένη την παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής".

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:


Διαπραγματευτική μάχη Σαμαρά με την τρόικα στο Μαξίμου – Συνεχίζεται η προσπάθεια να πειστούν οι δανειστές, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα –  Ενστάσεις 3,5 δισ. ευρώ από την τρόικα -  Η έκθεση απαιτεί χρόνο δηλώνει η γερμανική κυβέρνηση

Απολύσεις και μειώσεις συντάξεων ζητούν οι εκπρόσωποι των δανειστών, ενώ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προσπάθησε κατά τη σημερινή συνάντηση να περιορίσει τις συνέπειες των σκληρών περικοπών για τις ασθενείς κοινωνικά και οικονομικά ομάδες.
Σε καλό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους της τρόικας, η οποία διήρκησε περίπου μία ώρα. Παρών στη συνάντηση ήταν  και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη, η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει την τρόικα για τις θέσεις της και η προσπάθεια συνεχίζεται, ενώ τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα καθυστέρησης στην κατάθεση των μέτρων
Η συνάντηση Σαμαρά-τρόικας έγινε και ενόψει του αυριανού κρίσιμου ραντεβού του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi στην Φρανκφούρτη.
Η διαπραγματευτική προσπάθεια του πρωθυπουργού επικεντρώθηκε στο να περιοριστούν οι συνέπειες των περικοπών για τις  ασθενέστερες κοινωνικά και οικονομικά ομάδες.
Στο τραπέζι έπεσαν οι ενστάσεις των δανειστών για συγκεκριμένα μέτρα τα οποία δεν κατανοούν, όπως τέθηκαν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα.
Η τρόικα εμφανίζεται καχύποπτη ως προς την απόδοση των μέτρων ύψους 2,5-3,5 δισ. από το «πακέτο» της επόμενης διετίας που τους παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Πρόκειται για παρεμβάσεις που αφορούν τον τομέα της Υγείας ( φαρμακευτικές δαπάνες), των κονδυλίων για την Άμυνα, τις λειτουργικές δαπάνες των Υπουργείων και των εσόδων από την φοροδιαφυγή. Παράλληλα έχει επαναφέρει τα αιτήματα για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και περικοπές μισθών και συντάξεων.
Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης  Seibert, δήλωσε πως η Γερμανία δεν ανησυχεί για την έκθεση της τρόικας, υπογραμμίζοντας ότι απαιτεί χρόνο.
Η κρίσιμη αξιολόγηση της πορείας του ελληνικού προγράμματος έχει μπει στην τελική ευθεία και η κυβέρνηση πρέπει να καταλήξει στα μέτρα μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Η χθεσινή συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών δεν έβγαλε κάποιο αποτέλεσμα γι αυτό και θα συναντηθούν εκ νέου την Τετάρτη., μία ημέρα πριν από την συνεδρίαση του Eurogroup.Η χθεσινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας διήρκησε πάνω από 2,5 ώρες, κι όπως δήλωσε, αμέσως μετά κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «η τρόικα έχει αναμενόμενες ενστάσεις για κάποια μέτρα που δεν τα πολυκαταλαβαίνουν και θέλουν να τα εξειδικεύσουμε». Ερωτηθείς δε, «εάν στην περίπτωση εξειδίκευσης υπάρχει ενδεχόμενο να απορριφθούν από την τρόικα», απάντησε «ναι», προσθέτοντας, πάντως, ότι «το πακέτο πρέπει να "κλειδώσει" το συντομότερο δυνατόν».
Παράλληλα, άλλος ανώτερος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου ανέφερε ότι, ουσιαστικά, η τρόικα δεν δέχεται να εγγραφούν στο πακέτο των μέτρων έσοδα από φοροδιαφυγή, επισημαίνοντας ότι «πρέπει πρώτα να αποδείξουμε πως μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί, μέσα από σταδιακή αύξηση των εσόδων».
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προσήλθε με φακέλους, στους οποίους υπήρχαν μέτρα άνω των 17 δισ. ευρώ, προκειμένου, μετά από τις ενστάσεις και αντιρρήσεις της τρόικας, να προκύψει «καθαρό» αποτέλεσμα 11,9 δισ. ευρώ για τη διετία 2013- 2014. Ερωτηθείς ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου, εάν το ύψος των ενστάσεων της τρόικας είναι 2 δισ. ευρώ, απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας: «κανένα σχόλιο».
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η ελληνική πλευρά παρουσίασε, επίσης, τις βασικές υποθέσεις του λεγόμενου «μακροοικονομικού σεναρίου», το οποίο αφορά κυρίως την ύφεση και την ανεργία, που κινούνται ανεξέλεγκτα και συνδέονται με την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους.
Για το πακέτο των μέτρων θα υπάρξει μια πρόγευση στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που θα δημοσιοποιηθεί έως την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ ο κ. Στουρνάρας θα παρουσιάσει τα μέτρα, στη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 14 Σεπτεμβρίου, στη Λευκωσία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν πληροφορίες για ενστάσεις της τρόικας στα ισοδύναμα μέτρα και επιμονή στις απολύσεις στο Δημόσιο, στην εφαρμογή των μειώσεων μισθών και των ελαστικών ρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, στο κλείσιμο ΔΕΚΟ, στην περικοπή δώρων και επιδομάτων στον δημόσιο τομέα και της 13ης και της 14ης σύνταξης για τους συνταξιούχους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης