Τελευταία Νέα
Ελλάδα

«Εικονική λογιστική» χαρακτηρίζει 4 δισ. από τα νέα μέτρα η Τρόικα – Επιφυλακτική με τις παρεμβάσεις σε Υγεία , Άμυνα, λειτουργικές δαπάνες, εφεδρεία και στα έσοδα από την πάταξη φοροδιαφυγή – Στον Πρωθυπουργό οι δανειστές

 «Εικονική λογιστική» χαρακτηρίζει 4 δισ. από τα νέα μέτρα η Τρόικα – Επιφυλακτική με τις παρεμβάσεις σε Υγεία , Άμυνα, λειτουργικές δαπάνες, εφεδρεία και στα έσοδα από την πάταξη φοροδιαφυγή – Στον Πρωθυπουργό οι δανειστές
Καχύποπτη είναι η Τρόικα ως προς την απόδοση των μέτρων ύψους 4 δις. από το «πακέτο» της επόμενης διετίας που τους παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Πρόκειται για παρεμβάσεις που αφορούν τον τομέα της Υγείας ( φαρμακευτικές δαπάνες), των κονδυλίων για την Άμυνα, τις λειτουργικές δαπάνες των Υπουργείων και των εσόδων από την φοροδιαφυγή.

Τόσο για τα μέτρα αυτά όσο και για το θέμα της εφεδρείας στο Δημόσιο οι Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ, Ματίας Μορς από την Κομισιόν και Κλάους Μαζούχ από την ΕΚΤ διατύπωσαν εντάσεις ζητώντας από την ελληνική πλευρά να προχωρήσει σε περαιτέρω εξειδίκευση.
Ειδικά για το θέμα της εφεδρείας οι απεσταλμένοι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ απόρησαν για το πώς η ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρει τώρα να εφαρμόσει την συγκεκριμένη Μνημονική δέσμευση όταν πριν από μερικούς μήνες «συνελήφθη» ανακόλουθη ως προς το ίδιο μέτρο.
Η Τρόικα επέμεινε πάντως για το θέμα των 30.000 απολύσεων που πρέπει να γίνουν φέτος στο Δημόσιο.
Εκτός από την εφεδρεία επιφυλακτικοί ήταν οι επικεφαλής της Τρόικας και ως προς τα έσοδα των 3,8 δισ. ευρώ που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο για το διάστημα 2013-2016 από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Επιμένουν ότι το ποσό αυτό θα πρέπει να περιοριστεί στο μισό, δηλαδή στα 1,9 δισ. ευρώ. Και η διαφορά που προκύπτει θα πρέπει να καλυφθεί με ισοδύναμα μέτρα.
Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Τρόικα υποστηρίζει ότι οι εισπράξεις από την φοροδιαφυγή μένουν μόνο στα χαρτιά…
Σύμφωνα με πληροφορίες στη χθεσινή πρώτη συνάντηση με τους ξένους ο κ. Στουρνάρας παρουσίασε στην τρόικα μέτρα ύψους 16 – 17 δισ. ευρώ ώστε να γίνει επιλογή και να προκύψει «καθαρή» εξοικονόμηση για παρεμβάσεις 11,88 δισ. ευρώ
Το υπουργείο Οικονομικών παρουσίασε στην τρόικα τις βασικές υποθέσεις του λεγόμενου μακροοικονομικού σεναρίου το οποίο αφορά κυρίως την ύφεση και την ανεργία που κινούνται εκτός των προβλέψεων και συνδέονται με την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους την οποία περιμένουν Βρυξέλλες και Βερολίνο ως το τέλος του μήνα (ή τις αρχές του επόμενου) για να καθορίσουν τη στάση τους.
Τα μέτρα των 4 δις. ευρώ τα οποία κατά την Τρόικα δεν έχουν αντίκρισμα θα εξετασθούν σήμερα στις 11:45 στην συνάντηση που θα έχει ο κ. Σαμαράς με τους επικεφαλής του κλιμακίου των δανειστών.
Το πακέτο των μέτρων θα οριστικοποιηθεί αυτή την εβδομάδα ενώ μία πρόγευση για τον τυφώνα που θα έρθει στην οικονομία θα δοθεί με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή το αργότερο ως την Παρασκευή.
Τα νέα μέτρα θα ψηφιστούν με την διαδικασία του κατεπείγοντος.

Μ. Χριστοδούλου
www.bakingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης