Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Δεν εξειδικεύτηκαν τα μέτρα στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών – Φ. Κουβέλης: Η ΔΗΜΑΡ δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη – Ε. Βενιζέλος: Είμαστε αντίθετοι σε οριζόντιες περικοπές – Θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των αρχηγών την Τετάρτη

tags :
 Δεν εξειδικεύτηκαν τα μέτρα στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών – Φ. Κουβέλης: Η ΔΗΜΑΡ δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη – Ε. Βενιζέλος: Είμαστε αντίθετοι σε οριζόντιες περικοπές – Θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των αρχηγών την Τετάρτη
(upd4) Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Εξερχόμενος ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης δήλωσε ότι δεν υπήρξε εξειδίκευση των μέτρων, ενώ σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος παραδέχτηκε ότι υπήρξαν ενστάσεις από πλευράς τρόικας για ορισμένα μέτρα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη, δεν υπήρξε καμμία απόφαση για κατανομή των μέτρων, ενώ όπως ανέφερε θα συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς την προσεχή Τετάρτη. Ο κ. Κουβέλης εμφανίστηκε επικριτικός απέναντι στους εκπροσώπους των δανειστών μας επισημαίνοντας ότι η τόικα πρέπει να καταλάβει ότι η ελληνική κοινωνία υποφέρει. Τέλος ανέφερε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «από την αρχή επέμενα να προχωρήσουμε σε παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής. Αποφασίσαμε να εξειδικευσουμε μέτρα 11,5 δισ, ευρώ και αυτό κάναμε. Μετά από αυτό περιμένουμε ανταλλάγματα... την εκταμίευση της επόμενης δόσης και την παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να σταματήσουν τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ τόνισε ότι είναι σημαντική η εξειδίκευση των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ καθώς δεν αντέχουν άλλο οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. «Δεν έχουμε καταλήξει ακόμη γιατί η τρόικα δεν έχει αποδεχτεί ακόμη κάποια μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.  Είμαστε ανυποχώρητοι στο θέμα των οριζόντιων περικοπών. Δεν μπορούν να θιγούν τα αναπηρικά επιδόματα, δεν μπορούν να γίνουν οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις. Υπάρχουν κάποια απαράβατα όρια, τόνισε. ενώ όπως ανέφερε δεν υπάρχει κανένα θέμα στήριξης της κυβέρνησης...υπάρχει όμως θέμα στήριξης από την ελληνική κοινωνία. «Χρειαζόμαστε την κοινωνία στο πλευρό μας...ανέφερε. Απαντώντας σε ερώτηση για τη σχέση του με τον Αντώνη Σαμαρά την χαρακτήρισε εξαιρετική.
Τα νέα μέτρα προκαλούν έντονους τριγμούς στην κυβέρνηση των τριών κομμάτων καθώς τόσο από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ όσο και από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, εκδηλώνονται αντιδράσεις σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του πακέτου των 11,9 δισ. ευρώ, όσο και στον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης.
Αυτά άλλωστε τα δύο θέματα είναι τα κυριότερα «αγκάθια» στις σχέσεις των κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη.  Ειδικότερα οι κ.κ. Ε. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης διαφωνούν με τις οριζόντιες περικοπές, ιδίως σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, τα δώρα και τα αναπηρικά επιδόματα και τονίζουν ότι θα προσπαθήσουν να αποφύγουν μεγάλες περικοπές.
Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες πριν από τη σημερινή συνάντηση προηγήθηκε ένα έντονο παρασκήνιο μεταξύ των τριών αρχηγών σχετικά με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Ο πρωθυπουργός A. Σαμαράς έχοντας ανοίξει τα χαρτιά του, δηλώνει ότι «οι δεσμεύσεις της χώρας συνδέονται με την αξιοπιστία της. Οι επιφυλάξεις θα αρθούν και τα μέτρα θα εγκριθούν στη βουλή. Η Ελλάδα έχει μία τελευταία ευκαιρία λόγω της αλλαγής κλίματος στην Ευρώπη»Από την άλλη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος προσέρχεται στη σύσκεψη επιμένοντας στην αρνητική στάση του για οριζόντιες περικοπές, στην επιμήκυνση του δημοσιονομικού προγράμματος και στην ανάγκη για ρευστότητα στην αγορά και ανάπτυξη.
Με πακέτο ισοδύναμων μέτρων προσέρχεται στη σύσκεψη ο Φώτης Κουβέλης ο οποίος λέει όχι στις οριζόντιες περικοπές και προτείνει ισοδύναμα μέτρα 4 δισ. (από λειτουργικά έξοδα Ε.Δ., μείωση κόστους πολιτικού συστήματος, Υγεία, ενέργεια) ενώ επιμένει για επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς στέλνει ταυτόχρονα μήνυμα εντός των κυβερνητικών τειχών: «Αυτό που πρέπει όλοι να προσέξουμε και να φερόμαστε ανάλογα είναι το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με μία όχι αυτοδύναμη κυβέρνηση αλλά με μία κυβέρνηση που στηρίζεται από τρία κόμματα. Αν αυτό το συνειδητοποιήσουν όλοι και φερθούν ανάλογα τότε και την κυβέρνηση θα προστατέψουμε και το έργο της θα διευκολύνουμε».
Στις 4 το μεσημέρι ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα έχει συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας ώστε να οριστικοποιηθεί το πακέτο μέτρων των 11,5 δις ευρώ. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας έρχονται με άγριες διαθέσεις  καθώς απορρίπτουν κατηγορηματικά τα ισοδύναμα μέτρα, και απαιτούν συγκεκριμένες παρεμβάσεις, πλήρως κοστολογημένες και με σαφή δημοσιονομική στόχευση άμεσης απόδοσης/ Αύριο ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους επικεφαλής της τρόικας ενώ την Τρίτη θα μεταβεί στην Φραγκφούρτη, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ M. Draghi.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης