Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Rompuy: Το μέλλον της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη - Θαρραλέες οι προσπάθειες του ελληνικού λαού - Το βάρος να πέσει στους έχοντες - Συνεχίστε τις διαρθρωτικές αλλαγές - Σαμαράς: Να εκταμιευθεί άμεσα η επόμενη δόση - Έχουμε φτάσει στα όρια μας

Rompuy: Το μέλλον της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη - Θαρραλέες οι προσπάθειες του ελληνικού λαού - Το βάρος να πέσει στους έχοντες - Συνεχίστε τις διαρθρωτικές αλλαγές - Σαμαράς: Να εκταμιευθεί άμεσα η επόμενη δόση - Έχουμε φτάσει στα όρια μας
(upd4)Την ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις προσπάθειες στην κατεύθυνση υλοποίησης των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΕ, Herman Van Rompuy, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρόεδρος της ΕΕ τόνισε πως το μέλλον της Ελλάδας είναι μέσα στην Ευρωζώνη, ενώ από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς κατέστησε επιτακτική την ανάγκη να εκταμιευθεί άμεσα η επόμενη δόση προς την Αθήνα, στέλνοντας μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες πως ο ελληνικός λαός έχει φτάσει στα όριά του...
"Χρειάζονται σημαντικές προσπάθειες και έχουν ήδη γίνει στο επίπεδο της μείωσης του ελλείμματος", σημείωσε ο Rompuy, ζητώντας συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.
"Θα πρέπει οι έχοντες να φέρουν και το βάρος που τους αναλογεί", δεν παρέλειψε να τονίσει ο πρόεδρος της ΕΕ.
"Το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται μέσα στην Ευρωζώνη", πρόσθεσε. Κατά τον Rompuy "ο ελληνικός λαός έκανε θαρραλέες επιλογές για την παραμονή της χώρας στο ευρώ". Όπως εξήγησε, το πρόγραμμα θα αποδώσει και θα οδηγήσει σε μια στοιβαρή οικονομία.
"Η ΕΚΤ έχει αγοράσει πολύ ελληνικό χρέος. Έχουμε διαπραγματευτεί εκατομμύρια ελληνικού χρέους", υποστήριξε μεταξύ άλλων.
Όπως εξήγησε ο Rompuy, "η κρίση δεν είναι μόνο ελληνική. Όλες οι χώρες πρέπει να έχουν διαρθρωτικές αλλαγές. Χρειαζόμαστε μακροπρόθεσμο όραμα για την Ευρωζώνη".
"Είναι αναγκαία η άμεση αποδέσμευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, για να αποκατασταθεί η ρευστότητα στο εσωτερικό της χώρας", τόνισε από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς.
"Οι αντοχές των Ελλήνων έχουν φτάσει στα όριά τους", πρόσθεσε.
Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός τόνισε πως πλέον έχουν αρχίσει να αναγνωρίζονται οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης.

Κλείδωσε για την Κυριακή η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών


Συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, θα έχει την Κυριακή στις 19:00 ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο Μέγαρο Μαξίμου για το νέο πακέτο μέτρων.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:


Τις επαφές του με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης  συνεχίζει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup στις 14-15 Σεπτεμβρίου.
Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να ζητήσει την εκταμίευση όσο το συντομότερο της μεγάλης δόσης του δανείου που θα αναζωογονήσει την ελληνική οικονομία, ενώ από την πλευρά του ο κ. Rompuy, αναμένεται να ταχθεί υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, επισφραγίζοντας την αλλαγή στάσης και κλίματος απέναντι στην χώρα.
Εν τω μεταξύ, η Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου θεωρείται ως η πιθανότερη ημέρα για τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, δηλαδή μετά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα το απόγευμα της Κυριακής και πριν τη συνάντηση του κ. Σαμαρά, τη Δευτέρα.
Είχε προηγηθεί αίτημα τόσο του κ. Βενιζέλου όσο και του κ. Κουβέλη για να πραγματοποιηθεί η σύσκεψη για τα μέτρα, καθώς οι δύσκολες αποφάσεις για την οριστικοποίηση των μέτρων  δοκιμάζουν τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού.
Αιχμές για έλλειμμα συντονισμού στην κυβέρνηση άφησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε χθεσινές του δηλώσεις, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να λειτουργεί με γρήγορους ρυθμούς και συναίνεση, ενώ ζήτησε ενημέρωση ενόψει της έλευσης της τρόικας.
Την Τρίτη ο κ. Σαμαράς θα συνεχίσει τον κύκλο των επαφών του με τους Ευρωπαίους αξιωματούχος, ενόψει της κρίσιμης συνάντησης του Eurogroup στις 14-15 Σεπτεμβρίου και θα μεταβεί στη Φρανκφούρτη, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει στον διοικητή της ΕΚΤ θέμα αγοράς κρατικών ελληνικών ομολόγων βραχυπρόθεσμης διάρκειας, ενώ δεν αποκλείεται να συζητήσει και την πιθανότητα άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών από τον ΕSM, προκειμένου να ελαφρυνθεί το ελληνικό χρέος.
Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να μεταφέρει στον Draghi την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, προκειμένου να καταθέσει αίτημα για χαλάρωση των όρων του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας.

Moscovici (Γάλλος ΥΠΟΙΚ): Λύση για Ελλάδα και Ισπανία στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου - Η διάσωση του ευρώ είναι μέρος της αποστολής της ΕΚΤ


Να βρεθεί λύση για την Ελλάδα και την Ισπανία στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 και 19 Οκτωβρίου, επιθυμεί το Παρίσι, όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Pierre Moscovici. «Βραχυπρόθεσμα, θα πρέπει να διαχειριστούμε όλα τα θέματα που έχουν τεθεί στο τραπέζι», είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός κατά τη διάρκεια του ετήσιου δείπνου του Κέντρου Bruegel, στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Γάλλος Πρόεδρος Francois Hollande «θέλει να βρεθεί μία ισχυρή και διαρθρωτική λύση. Ιδανικά, θα πρέπει να είναι η Ευρώπη σε θέση να το κάνει στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής».
«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», επισήμανε ο Moscovici, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Γαλλίας για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Ο Γάλλος υπουργός υποστήριξε ότι «η αβεβαιότητα είναι ο εχθρός της ανάπτυξης», υπογραμμίζοντας την «προσήλωση της Γαλλίας στην ακεραιότητα της ευρωζώνης».
Ο Moscovici χαιρέτισε την πρωτοβουλία της ΕΚΤ, τονίζοντας ότι η διάσωση του ευρώ είναι μέρος της αποστολής της τράπεζας. «Χαιρετίζω το όραμα του Mario Draghi», είπε χαρακτηριστικά, ενώ τάχθηκε επίσης υπέρ μίας ισχυρότερης οικονομικής ολοκλήρωσης της ευρωζώνης μακροπρόθεσμα.
Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό, η Ευρωζώνη πάσχει από τρεις ασθένειες: την τραπεζική κρίση που έχει μετατραπεί σε κρίση χρέους, την έλλειψη αλληλεγγύης ανάμεσα στα μέλη της και το δημοκρατικό έλλειμμα.
Νέα παρέμβαση υπέρ του ευρώ και της Ευρωζώνης πραγματοποίησε χθες και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, W. Schaeuble, λίγες μόλις ώρες μετά τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.
"Η δημιουργία του ευρώ ήταν μια ορθή απόφαση" δήλωσε ο Γερμανός αξιωματούχος, απαντώντας σε όλους όσους στοιχηματίζουν στην κατάρρευση της Ευρωζώνης.
Μάλιστα, εξήγησε πως η παγκόσμια οικονομία θα ήταν λιγότερο σταθερή, αν δεν υπήρχε το ευρώ.
"Η Ευρωζώνη δεν θα έχει κανένα νόημα και καμία υπόσταση αν δεν είναι ενωμένη", πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Κατά τον Schaeuble, το βασικότερο πρόβλημα αρκετών χωρών της Ευρωζώνης είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας.
Αναφερόμενος στην ΕΚΤ, επισήμανε πως η ανεξαρτησία της είναι πολύτιμη.
"Θα υπήρχε μεγάλο πρόβλημα αν επιλέγαμε να επιλύσουμε ζητήματα δημοσιονομικής φύσεως, μόνο μέσω της νομισματικής πολιτικής", έσπευσε να προσθέσει, σε μια -προσπάθεια, πιθανότατα, να απαντήσει σε όλους εκείνους που θεωρούν πως μόνο η ΕΚΤ και η νομισματική της πολιτική, μπορούν να σώσουν το ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης