Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Η ΕΧΑΕ έτοιμη για τον φόρο υπεραξίας που θα ισχύσει από τις 2 Ιανουαρίου 2011

tags :
Η ΕΧΑΕ έτοιμη για τον φόρο υπεραξίας που θα ισχύσει από τις 2 Ιανουαρίου 2011
Με την αναιμική εικόνα που παρουσιάζει αυτή την περίοδο το Χρηματιστήριο Αθηνών η εφαρμογή του φόρου υπεραξίας θα είναι το τελειωτικό χτύπημα. Οπως δηλώνουν στο www.bankingnews.gr χρηματιστές θα πρέπει να  υπάρξει συμψηφισμός με τις ζημιές των χαρτοφυλακίων γιατί εδώ και 10 μήνες το ΧΑ βρίσκεται σε πτωτική πορεία με ελάχιστες περιόδους αντίδρασης.

Η ΕΧΑΕ έχει έτοιμη την υποδομή να υπολογίζει καθημερινά τον φόρο υπεραξίας των μετοχών με συντελεστή 10% που θα ισχύσει από τη συνεδρίαση της 2ας Ιανουαρίου 2011 και θα αντικαταστήσει τον υφιστάμενο φόρο επί των πωλήσεων που είναι 0,15% για κάθε χρηματιστηριακή πράξη. Ωστοσο θα πρέπει να υπάρξει μία επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο οικονομικών γιατί το θέμα έχει παραμείνει στην αφάνεια λόγω των υπολoίπων εξελίξεων στα δημοσιονομικά της χώρας μας.
Παράλληλα δεν έχει προσδιορισθεί και το ύψος της αμοιβής για την ΕΧΑΕ που έχει αναλάβει τη διαδικασία υπολογισμού και παρακράτησης του φόρου υπεραξίας που θα αποδίδεται στο Δημόσιο. Φόρο υπεραξίας θα πληρώνουν και οι αλλοδαπές εταιρείες, γεγονός που έχει προκαλέσει γκρίνια σε διεθνείς επενδυτές. Οι ξένοι ρωτούν πώς θα διενεργείται η πιστοποίηση αποφυγής διπλής φορολόγησης και τι θα γίνεται με τις περιπτώσεις θεματοφυλακής πολλαπλών κωδικών. Για παράδειγμα, ένας Βρετανός θεσμικός επενδυτής που επενδύει και στη Γερμανία, πληρώνει φόρο μόνο στη χώρα του.
Υπενθυμίζεται ότι το 2006 η τουρκική κυβέρνηση που επέβαλε παρόμοιους φόρους υπεραξίας, αναγκάσθηκε να τους πάρει πίσω μετά την πρακτική εφαρμογή ενός διμήνου. Από πλευράς χρηματιστών εκφράζουν μια σειρά από ερωτήματα: ποιος Ελληνας ιδιώτης που έχει τις σχετικές δυνατότητες δεν θα καταφύγει σε ξένες ή ελληνικές τράπεζες που ήδη έχουν εγκατασταθεί σε φορολογικούς παραδείσους (Guernsey, Jersey, Λουξεμβούργο κ.τλ.), καθώς όλοι γνωρίζουν να ανοίγουν λογαριασμό και να αγοράζουν και να πωλούν μετοχές, παράγωγα, δομημένα προϊόντα κ.τλ., χωρίς κανέναν φόρο υπεραξίας και συναλλαγών; Ηδη γίνεται αυτό για να αποφευχθεί ο φόρος 0,15% επί των πωλήσεων μετοχών. Δεν θα επεκταθεί και για τον φόρο υπεραξίας; Σε άλλες περιπτώσεις ύπαρξης παρόμοιων φόρων επί της υπεραξίας (επί των κερδών) χρηματο-οικονομικών προϊόντων όπως είναι το 15% επί των κερδών συναλλαγών ξένου συναλλάγματος εκτός οργανωμένης αγοράς και δομημένων ομολόγων, γιατί δεν αποφέρουν έσοδα για το Δημόσιο, ενώ γίνονται δισεκατομμύρια ευρώ τέτοιες συναλλαγές ημερησίως και υπάρχουν ανάλογα κέρδη;

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης