Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στο κόκκινο οι εισπράξεις του δημοσίου - Πτώση 0,5% στα έσοδα στο 8μηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου, στο -6,5% ο ΦΠΑ - Πάτημα για νέα μέτρα από την τρόικα δημιουργούν οι αποκλίσεις του προϋπολογισμού

Στο κόκκινο οι εισπράξεις του δημοσίου - Πτώση 0,5% στα έσοδα στο 8μηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου, στο -6,5% ο ΦΠΑ - Πάτημα για νέα μέτρα από την τρόικα δημιουργούν οι αποκλίσεις του προϋπολογισμού
Στην «κόψη του ξυραφιού» κινείται η ρευστότητα του Δημοσίου μετά τις χαμηλές πτήσεις που συνεχίζουν να διαγράφουν τα κρατικά έσοδα. Τα πρώτα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2012 συνεχίστηκε η καθοδική πορεία των εσόδων παρά την άνοδο – «ανάσα» ( 85%)που κατέγραψαν οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος.
Πιο συγκεκριμένα η κάμψη των εσόδων στο φετινό οκτάμηνο έφθασε στο 0,5%. Ποσοστό το οποίο είναι αισθητά βελτιωμένο σε σχέση με αυτό της υστέρησης του 1,5% που είχαν σημειώσει τα έσοδα στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2012.
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών οι ρυθμοί αύξησης των δημοσίων εσόδων θα μπορούσαν να είχαν πάει πολύ καλύτερα στο συγκεκριμένο διάστημα αν οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ τον Αύγουστο δεν υποχωρούσαν κατά 6,5%.
Οι περιορισμένες εισροές εσόδων από τον τομέα του ΦΠΑ έχουν εντείνει τις ανησυχίες στους επιτελείς στην πλατεία Συντάγματος που εκτιμούν ότι θα πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι από το γραφείο των φοροελεγκτών, προκειμένου να εντοπιστούν οι επιχειρήσεις που δεν αποδίδουν στο Δημόσιο τον συγκεκριμένο φόρο.
Πρωταγωνιστές σε αυτή την τεράστια φοροκλοπή είναι σύμφωνα με τους αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τουριστικές περιοχές. Το πάρτι της φοροδιαφυγής που είχε στηθεί στα ελληνικά νησιά τον Αύγουστο- κατεξοχήν μήνας διακοπών για τους Έλληνες – θεωρούν οι ίδιες πηγές ότι δεν είχε προηγούμενο.
Επιχειρήσεις εκμετάλλευσης τουριστικών καταλυμάτων, καφετέριες , ταβέρνες, με πρόσχημα την οικονομική κρίση και την φορολογική λαίλαπα που βιώνουν απέφευγαν να κόψουν αποδείξεις στους πελάτες τους.
Η μη έκδοση των φορολογικών αποδείξεων περιόρισε αισθητά τα φορολογικά έσοδα που ανέμενε το κράτος από τον τομέα του ΦΠΑ, ενώ διεύρυνε την τρύπα των εσόδων στα κρατικά ταμεία σε επίπεδα μεγαλύτερα του 1,5 δις. ευρώ που είχε διαμορφωθεί στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου.
Πρόκειται για μία αρνητική εξέλιξη για την κυβέρνηση η οποία συμβαίνει σε μια στιγμή που η Τρόικα φθάνει στην Αθήνα για το πακέτο των μέτρων των 11,88 δις. ευρώ. Οι ξένοι σε περίπτωση που διαπιστώσουν ότι οι αποκλίσεις στον προϋπολογισμό θα είναι μεγαλύτερες από τις εκτιμήσεις που είχαν κάνει τον Ιούλιο θα εγείρουν ενστάσεις για πρόσθετα μέτρα.
Στο υπουργείο Οικονομικών θα προσπαθήσουν να «αποκρούσουν» τις απαιτήσεις για πρόσθετα μέτρα που θα θέσουν οι επικεφαλής της Τρόικας με τους φόρους και τις άλλες εισφορές που θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τους πρώτους μήνες του 2013.
Ειδικότερα μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει τους φόρους που αναγράφονται στα εκκαθαριστικά σημειώματα των φετινών φορολογικών δηλώσεων.
Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2012 θα πρέπει να έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων τους για το έτος 2013, ενώ μέχρι τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2013 υποχρεούνται να έχουν πληρώσει και τις πέντε συνολικά διμηνιαίες δόσεις του Εκτάκτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών του 2012, που αναγράφουν οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος.
Επιπλέον, εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν εντός του τριμήνου Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου του 2012, τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για τα έτη 2010 και 2011.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης