Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ασαφές το χρονοδιάγραμμα παραμονής της Τρόικα στην Ελλάδα - Η ΕΕ υποστηρίζει ότι θα παραμείνει εβδομάδες - Πιθανότατα η έκθεση προόδου θα δημοσιοποιηθεί τον Οκτώβριο - Στις 8/9 το Eurogroup στην Κύπρο

tags :
  Ασαφές το χρονοδιάγραμμα παραμονής της Τρόικα στην Ελλάδα - Η ΕΕ υποστηρίζει ότι θα παραμείνει εβδομάδες - Πιθανότατα η έκθεση προόδου θα δημοσιοποιηθεί τον Οκτώβριο - Στις 8/9 το Eurogroup στην Κύπρο
Χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα θα βρίσκεται η Τρόικα στην Αθήνα, καθώς σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η παραμονή της εδώ θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που θα σημειώσει η ελληνική κυβέρνηση στην επιτάχυνση της εφαρμογής των δεσμεύσεων που έχουν καθυστερήσει.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η ΕΕ, η Τρόικα θα παραμείνει για "αρκετές εβδομάδες" στη χώρα, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Δευτέρα, όταν και θα αφιχθή στην Αθήνα το τριμελές κλιμάκιο. Το ακριβές χρονοδιάγραμμα της αποχώρησης της, άρα και της δημοσιοποίησης της έκθεσης, δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη.
Σύμφωνα με το σχέδιο της Τρόικας, δεδομένου του ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει μείνει πίσω στην εφαρμογή των δεσμεύσεων το τριμήνου που προηγήθηκε, η έκθεση της Τρόικας θα συνταχθεί μόνο σε περίπτωση που υπάρξει πρόοδος. Μάλιστα, στις τελευταίες συναντήσεις του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, με την γερμανίδα Καγκελάριο, A. Merkel και τον γάλλο πρόεδρο, F. Hollande, υπήρξε μια κατ' αρχήν συμφωνία να δοθούν λίγες εβδομάδες προθεσμία, μέχρι τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, ώστε η κυβέρνηση να ανακτήσει το χαμένο έδαφος.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι πρώτες εκτιμήσεις από το κυβερνητικό έργο του καλοκαιριού είναι εξαιρετικά αρνητικές, με το πιο πιθανό συμπέρασμα της έκθεσης της Τρόικας να είναι απαγορευτικό για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, τα οποία και θα έπρεπε ήδη να δοθούν από το τέλος Αυγούστου. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις που προκλήθηκαν λόγω της εκλογικής διαδικασίας, μετέθεσαν την εκταμίευσης της δόσης, αφήνοντας ανοιχτή την ημερομηνία μέχρι νεωτέρας.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι μέχρι τις 8 Σεπτεβρίου, δηλαδή μέχρι την άτυπη σύνοδο του Eurogroup στη Λευκωσία, θα πρέπει να έχει εγκριθεί από την ελληνική Βουλή το πακέτο των μέτρων, ενώ μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες έχει τεθεί στόχος να κλείσει και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2013. Σύμφωνα με παράγοντες του Υπουργείου, η έγκριση του πακέτου, θα είναι και ο καταλύτης της τελικής ευθείας για την έκθεση της Τρόικας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης