Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Περί τα 495 εκατ. ευρώ απέδωσαν οι 10 μεγαλύτερες εταιρίες του ΧΑ ως έκτακτη εισφορά 2009 στο πρώτο φετινό εξάμηνο

Περί τα 495 εκατ. ευρώ απέδωσαν οι 10 μεγαλύτερες εταιρίες του ΧΑ ως έκτακτη εισφορά 2009 στο πρώτο φετινό εξάμηνο
Οικονομική αιμορραγία υπέστησαν οι πιο υγιείς επιχειρήσεις του ΧΑ καθώς το φετινό α' εξάμηνο του 2010 κατέβαλαν στο υπουργείο Οικονομικών την έκτακτη εισφορά του 2009 επιβαρύνοντας την κερδοφορία τους...

Είναι χαρακτηριστικό -σύμφωνα με την Merit χρηματιστηριακή- ότι οι 10 μεγαλύτερες εισηγμένες απέδωσαν συνολικά 494,84 εκατ. ευρώ από το συνολικό κονδύλι των  581 εκατ. ευρώ που εισέπραξε το Κράτος από τις εισηγμένες. Ειδικότερα η Εθνική τράπεζα επιβαρύνθηκε με έκτακτη εισφορά 93 εκατ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ επιβαρύνθηκε με 93,79 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank απέδωσε 61,88 εκατ. ευρώ, η Eurobank κατέβαλε 45 εκατ. ευρώ, ο ΟΤΕ 97 εκατ. ευρώ,  η τράπεζα Πειραιώς 28 εκατ. ευρώ, η Coca Cola 21 εκατ. ευρώ, τα Ελληνικά Πετρέλαια 26 εκατ. ευρώ, ο Ελλάκτωρας είχε επιβάρυνση 15,8 εκατ. ευρώ και η Motor Οιλ επιβαρύνθηκε με 13,37 εκατ. ευρώ.
Το www.bankingnews.gr συνομιλώντας με τους διευθύνοντες συμβούλους αρκετών εκ των εταιριών που αναφέραμε, συμπέρανε μία δυσφορία και ένα άγχος των επιχειρήσεων που θεωρούν ότι το μέτρο της έκτακτης εισφοράς πλήττει ευθέως τη ρευστότητα με αδιευκρίνιστες συνέπειες για το μέλλον και όσο διαρκεί το υφεσιακό κλίμα της χώρας μας.
Πρώτοι στο www.bankingnews.gr διαβάσατε για την «νέα γενιά των ζημιογόνων εισηγμένων». Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε τέτοια εξέλιξη στο ΧΑ. Ήδη οι εταιρίες υπό επιτήρηση έχουν φθάσει τις 40 δηλαδή το 7% των εισηγμένων είναι σε δυσάρεστη οικονομική θέση, περισσότερες από 20 εταιρίες έχουν αποχωρήσει από το ΧΑ την τριετίας 2007-2009, μόνο για φέτος αποχωρούν 5 εισηγμένες (Βασιλόπουλος, Informer, Αγροτική Ασφαλιστική, Μπενρουμπή, Λυμπέρη). Όλες οι παραπάνω εξελίξεις δείχνουν μία χρηματιστηριακή αγορά που είναι σε πολύμηνη ύφεση (ο γενικός δείκτης έχει υποχωρήσει σε προ 18μηνου επίπεδα) και βέβαια τα στελέχη του υπουργείου δεν θα μπορούν να προσδοκούν μελλοντικά και σε υψηλότερους συντελεστές κερδοφορίας σʼ ένα τέτοιο περιβάλλον με πολλές ζημιογόνες επιχειρήσεις και αρκετές εκ των οποίων να συζητούν πιθανή μεταφορά παραγωγής στο εξωτερικό. Μεγάλες εισηγμένες -όσες παρέμειναν λόγω του μπαράζ εξόδου από το Χ. Α. - από τα μέσα του 2009 και ολόκληρο το φετινό έτος χρησιμοποιούν τους λογαριασμούς καταθέσεων ως εγγυήσεις για την κάλυψη αλληλόχρεων λογαριασμών, δίνοντας έτσι στις τράπεζες τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τη άμεση ρευστότητά τους για να καλύψουν ορισμένα υπερδιογκωμένα δάνεια. Στη χειρότερη συγκυρία βρίσκονται οι κλάδοι οι οποίοι είναι άμεσα εκτεθειμένοι στην οικονομική κρίση αλλά και οι κλάδοι που είχαν αυξημένες συναλλαγές με το Δημόσιο, που όπως είναι γνωστό αποτελεί ίσως τον χειρότερο πελάτη για τις επιχειρήσεις. Το οξυγόνο λιγοστεύει για τις επιχειρήσεις. Από την Κυβέρνηση όμως και κυρίως από  το υπουργείο Οικονομικών δεν ακούμε καθόλου τη λέξη επιχειρείν. Όλα αρχίζουν και τελειώνουν στους φόρους και την αύξηση του ΦΠΑ. Όταν μονίμως διαμαρτυρόμενη  είναι η μεγαλύτερη εταιρία αναψυκτικών (Coca Cola) στην χώρα μας, καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ολοκληρώνοντας αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι σ όλα τα δελτία τύπου των κερδοφόρων εισηγμένων π γίνεται εκτενής αναφορά στο ύψος της περσινής έκτακτης εισφοράς που ψαλλίδισε την κερδοφορία.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης