Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Μπροστά σε δίλημμα η Merkel: Να σώσει το ευρώ ή την κυβέρνηση της – Δεν θα αφήσει την Ελλάδα να καταρρεύσει, τουλάχιστον προσωρινά, αλλά οι όροι θα είναι σκληροί

tags :
Μπροστά σε δίλημμα η Merkel: Να σώσει το ευρώ ή την κυβέρνηση της – Δεν θα αφήσει την Ελλάδα να καταρρεύσει, τουλάχιστον προσωρινά, αλλά οι όροι θα είναι σκληροί
Ένα από τα πιο σκληρά διλήμματα στην καριέρα της θα αντιμετωπίσει η Angela Merkel το επόμενο διάστημα, ενόψει της επιστροφής της από τις θερινές διακοπές: Να σώσει τον κυβερνητικό της συνασπισμό ή να σώσει το ευρώ.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η Merkel έχει να αντιμετωπίσει και πάλι τον πονοκέφαλο που λέγεται «Ελλάδα». Εν μέσω σφοδρής ύφεσης και μεγαλύτερων ελλειμμάτων, η ελληνική κυβέρνηση ενδεχομένως να χρειαστεί ακόμη περισσότερα κεφάλαια για να αποφύγει για μία ακόμη φορά τη στάση πληρωμών και τη χρεοκοπία. Εάν η Αθήνα δεν λάβει τα χρήματα, τότε ο δρόμος που της απομένει είναι να βγει από το ευρώ, προκαλώντας σημαντικές αναταράξεις στην ευρωζώνη. Η εμπιστοσύνη στη Νομισματική Ένωση θα καταρρεύσει, με τις υπόλοιπες αδύναμες χώρες να σκέφτονται σοβαρά να ακολουθήσουν το παράδειγμα της. Εάν συμβεί αυτό, τότε μπορούμε να μιλάμε για το τέλος της 12ετούς πορείας του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, επισημαίνει η WSJ.
Από την άλλη μεριά, η Merkel, σε περίπτωση που αποφασίσει τελικά να στηρίξει την Ελλάδα, θα έχει να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις του κυβερνητικού της συνασπισμού. Μάλιστα, οι περισσότερες ενστάσεις έχουν διατυπωθεί από τα μικρότερα κόμματα (CDU και FDP) που μετέχουν στην κυβέρνηση της, με τον κίνδυνο να την εγκαταλείψουν να είναι ορατός.
«Είναι ένα από τα πιο σκληρά διλήμματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η Καγκελάριος», ανέφερε σύμβουλος της Merkel, ο οποίος επισήμανε ότι πολλά θα κριθούν από τις προσεχείς συναντήσεις της με τον Γάλλο πρόεδρο, François Hollande και τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.
Την ίδια ώρα τα χρονικά πλαίσια που έχει στη διάθεση της είναι εξαιρετικά μικρά. Η Αθήνα έχει ρευστότητα έως τον Οκτώβριο, επομένως σε περίπτωση που δεν δοθεί η επόμενη δόση των 31,5 δις. ευρώ τότε η πιθανότερη εξέλιξη είναι αυτή της στάσης πληρωμών. Παράλληλα, η Καγκελάριος θα πρέπει να περιμένει δύο κρίσιμες εξελίξεις: Η πρώτη είναι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας για τη συμμετοχή της χώρας της στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM) και η δεύτερη είναι η έκθεση της Τρόικας για την πρόοδο εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι μέσα στο επόμενο διάστημα, αναμένονται και οι λεπτομέρειες της παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίες θα αποδειχθούν ιδιαίτερα κρίσιμες για το κλίμα που θα διαμορφωθεί για την Ισπανία και την Ιταλία. Εάν η παρέμβαση της ΕΚΤ κριθεί αποτελεσματική, τότε η εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη μπορεί να αποκατασταθεί εν μέρει και η θέση της Merkel να βελτιωθεί.
Η εφημερίδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν πρόκειται να αφήσει την Ελλάδα χωρίς βοήθεια, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του Φθινοπώρου, αλλά ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστοί οι όροι αυτής της ελαστικότητας που μπορεί να επιδείξει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης