Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Juncker: Πολεμοχαρής ρητορική τα περί... Grexit - Επαναλαμβάνει ότι τεχνικά θα ήταν εφικτή μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη

Juncker: Πολεμοχαρής ρητορική τα περί... Grexit - Επαναλαμβάνει ότι τεχνικά θα ήταν εφικτή μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη
Για "πολεμοχαρή ρητορική" κάνει λόγο αναφορικά με τα σενάρια αποβολής χωρών από την ευρωζώνη, ο επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Jean Claude Juncker, καταδικάζοντας τις δηλώσεις τουΑυστριακού αντικαγκελάριου, υπουργού Εξωτερικών και αρχηγού του συντηρητικού Λαικού Κόμματος, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, για την αναζήτηση δυνατοτήτων αποπομπής από την ευρωζώνη.
Όπως δημοσιεύει η αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», ο Juncker επαναλαμβάνει πως τεχνικά θα ήταν εφικτή μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, όμως πολιτικά δεν θα ήταν δυνατή και θα συνδεόταν με ανυπολόγιστους κινδύνους.
"Tα ζητήματα γύρω από την Ελλάδα απαιτούν νηφάλια αντιμετώπιση, ενώ η αναμενόμενη για το Σεπτέμβριο έκθεση της τρόικας θα κάνει διαπιστώσεις", σημείωσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι εκτιμά πως θα δεν θα υπάρξει Grexit, εκτός αν η χώρα δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα.
"Στην περίπτωση μιας πλήρους άρνησης της Ελλάδας σε σχέση με τη δημοσιονομική προσαρμογή και με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τότε κανείς θα πρέπει να επιληφθεί του θέματος", εκτίμησε ο ίδιος.
Την ίδια στιγμή, στην ίδια εφημερίδα ο Έλληνας πρέσβης στην Αυστρία, Θεμιστοκλής Δημίδης, δήλωσε πως η αποβολή από την ευρωζώνη δεν αποτελεί λύση της οικονομικής κρίσης και πως αν η ευρωζώνη διαλυθεί, αυτό θα σημαίνει και την κατάρρευση όλων των ευρωπαϊκών θεσμών.
"Η σχετική συζήτηση τροφοδοτεί τους κερδοσκόπους, είναι αντιπαραγωγική και υπονομεύει κάθε προσπάθεια των χωρών που βρίσκονται σε κρίση χρέους, να ξεπεράσουν την κρίση και τη βαθιά ύφεση", τόνισε ο κ. Δημίδης.
Υπενθυμίζεται ότι προ δύο ημερών σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Tiroler Tageszeitung ο Juncker τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα αποχωρήσει, εκτός παραβιάζει συστηματικά όλες τις συμφωνίες.
Η Ελλάδα συντηρείται από διεθνή δάνεια της ΕΕ και του ΔΝΤ  αλλά έχει μείνει πίσω στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των μέτρων λιτότητας που απαιτούνται σε αντάλλαγμα, τροφοδοτώντας τον προβληματισμό της  Γερμανίας και άλλων χωρών για πιθανή έξοδο από το ευρώ.
Αν υπάρξει  συνολική άρνηση από την Ελλάδα όσον αφορά την δημοσιονομική εξυγίανση και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κάτι θα πρέπει να γίνει.
Αλλά επειδή υποθέτω ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει να διπλασιάσει τις προσπάθειές της και να επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί, δεν υπάρχει κανένας λόγος να υποθέσουμε ότι αυτό το σενάριο εξόδου μπορεί να υλοποιηθεί ανέφερε ο  Juncker.
Ταυτόχρονα τόνισε ότι η έξοδος της Ελλάδος είναι  "τεχνικά" εφικτή  αλλά όχι "πολιτικά" και επέμεινε δεν  εργαζόμαστε πάνω σε  ένα τέτοιο σενάριο.
Για το ζήτημα αν θα πρέπει να δοθεί  ακόμη λίγος χρόνος  στην Ελλάδα  για να εκπληρώσει τους όρους των διεθνών πακέτων βοήθειας, ο  Juncker είπε ότι δεν ήταν δυνατόν να ειπωθεί κάτι τώρα πριν την έκθεση της Τρόικα.
Ωστόσο δήλωσε ότι η 2ετής επέκταση δεν είναι απολύτως απαραίτητη.
Πρόσφατα ο Αντιπρόεδρος της Γερμανίας και  υπουργός Οικονομίας Philipp Roesler, δήλωσε πρόσφατα ότι η ιδέα η Ελλάδα να αποχωρήσει από το  ευρώ δεν είναι τόσο τρομακτική.
Επίσης ο  υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας  Markus Soeder, ζήτησε η  Ελλάδα να φύγει από το ευρώ το 2012.... πρέπει η Ελλάδα να αποτελέσει ένα παράδειγμα προς όλους είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης