Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Αίρουν την εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα οι Κυπριακές τράπεζες - Στρατηγικά λανθασμένα τα σχέδια αποχώρησης από την Ελλάδα – MIG και Βγενόπουλος ενδιαφέρονται για Marfin Egnatia και η Eurobank για Κύπρου

  Αίρουν την εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα οι Κυπριακές τράπεζες - Στρατηγικά λανθασμένα τα σχέδια αποχώρησης από την Ελλάδα  – MIG και Βγενόπουλος ενδιαφέρονται  για Marfin Egnatia και η Eurobank για Κύπρου
Τα σχέδια αποεπένδυσης των κυπριακών τραπεζών από την Ελλάδα θα αποδειχθούν στρατηγικά λάθος επιλογές.
Παρατηρείται ότι τόσο η Κύπρου όσο και η Λαϊκή έχοντας περάσει στον έλεγχο του κράτους και υπό την εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου εξετάζουν μεταξύ άλλων και την αποεπένδυση τους από την Ελλάδα.

Αν ληφθούν τελικά αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση θα αποτελεί πλήγμα για τους ισολογισμούς των τραπεζών μελλοντικά αλλά και πλήγμα στην εμπιστοσύνη των Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.
Είναι ξεκάθαρο ότι οι ζημίες που έχουν υποστεί οι κυπριακές τράπεζες από την Ελλάδα είναι τεράστιες λόγω ομολόγων και προβληματικών δανείων.
Είναι ξεκάθαρο ότι τα κέρδη που πέτυχαν στην Ελλάδα σε σχέση με την έκθεση τους στην χώρα  είναι δυσανάλογα μικρά.
Οι κυπριακές τράπεζες ίσως να πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν θα ανακάμψει και θα προσπαθήσουν να περιχαρακωθούν στην Κύπρο και στην Ρωσία όπου δραστηριοποιούνται.
Όμως η Ελλάδα μπορεί να αποτελεί πηγή ζημιών και προβλημάτων τώρα αλλά στρατηγικά θα είναι λάθος η αποχώρηση τους.
Συρρίκνωση δραστηριοτήτων ίσως είναι η εύλογη στρατηγική των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.
Να σημειωθεί επίσης ότι αρχικά η Κεντρική τράπεζα της Κύπρου είχε σχεδιάσει την περίφημη θυγατροποίηση δηλαδή να καταστούν οι δραστηριότητες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα θυγατρικές και να εποπτεύονται από την ΤτΕ και ενδεχομένως να ανακεφαλαιοποιηθούν από το ΤΧΣ αλλά η ΤτΕ απέρριψε ένα τέτοιο αίτημα.
Με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα η τράπεζα Κύπρου μεταξύ των άλλων εξετάζει να ανταλλάξει την δραστηριότητα της στην Ελλάδα με ελληνική τράπεζα η οποία θα της δώσει τις κυπριακές δραστηριότητες της.
Δεν είναι σαφές αν οι ελληνικές τράπεζες θέλουν να αποχωρήσουν από την Κύπρο μάλλον δεν θέλουν να φύγουν. Δεν θα πρέπει να φύγουν οι ελληνικές τράπεζες από την Κύπρο όπου επιτυγχάνουν καλά κέρδη σε σχέση με το ύψος των επενδύσεων τους.
Ωστόσο με βάση ενδείξεις η Eurobank ίσως να ενδιαφερόταν για τις δραστηριότητες της Κύπρου στην Ελλάδα.
Στην Λαϊκή στα πλάνα συμπεριλαμβάνονται πώληση της Marfin Egnatia Bank για την οποία θα μπορούσε να έδειχνε ενδιαφέρον ο Ανδρέας Βγενόπουλος και η MIG.
To τοπίο είναι ρευστό, οι δραστηριότητες των Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα μπαίνουν στο παιχνίδι της αναδιάταξης του ελληνικού τραπεζικού χάρτη.
Ωστόσο οι διοικήσεις των κυπριακών τραπεζών θα πρέπει με μεγάλη προσοχή να λάβουν την απόφαση αν αποχωρήσουν από την Ελλάδα θα είναι στρατηγικά ορθή επιλογή ή λανθασμένη;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης