Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Νέα πρόκληση από τη Φινλανδία... Είναι θέμα χρόνου η διάλυση του ευρώ εκτιμά ο ΥΠΕΞ, Er. Tuomioja - Η Ευρώπη θα ξεμείνει από κεφάλαια λόγω των αποφάσεων της συμμορίας των τεσσάρων

Νέα πρόκληση από τη Φινλανδία... Είναι θέμα χρόνου η διάλυση του ευρώ εκτιμά ο ΥΠΕΞ, Er. Tuomioja - Η Ευρώπη θα ξεμείνει από κεφάλαια λόγω των αποφάσεων της συμμορίας των τεσσάρων
Μπορεί να μην υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες για το πως μία χώρα μπορεί να βγει από την ευρωζώνη, αλλά η διάλυση της είναι πλέον θέμα χρόνου. Με αυτή τη δήλωση ο Φινλανδός Υπουργός Εξωτερικών,  Erkki Tuomioja, έριξε νέο λάδι στη φωτιά της Ευρωπαϊκής κρίσης, ασκώντας μάλιστα δριμύα κριτική για τη φτώχεια που έχει επέλθει σε εκατομμύρια Ευρωπαίους εξαιτίας του κοινού νομίσματος.
Κανένας δεν θέλει να είναι ο πρώτος που θα βγει από την ευρωζώνη, καθώς οι κατηγορίες θα είναι μεγάλες. Αλλά όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αργά ή γρήγορα όλοι θα επιλέξουν το δρόμο της φυγής, καθώς οι ισχυροί δεν αντέχουν το κόστος της διάσωσης των αδύναμων χωρών, και οι αδύναμες δεν αντέχουν τις προϋποθέσεις που τίθενται για τη διάσωση τους.
Ο Tuomioja έκανε αυτές τις δηλώσεις σε συνέντευξη του στην βρετανική Telegraph, στην οποία και υποπστήριξε ότι το τέλος της Ευρωζώνης δεν θα σημάνει αυτόματα και το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν εκλείψει το κοινό νόμισμα η ΕΕ θα λειτουργεί καλύτερα, ανέφερε ο Φινλανδός Υπουργός. Είναι η απόλυτη καταστροφή το ευρώ. Έτσι όπως πάμε θα μείνουμε χωρίς χρήματα. Αυτό δεν είναι κάτι που προωθούμε στην Φινλανδία, ούτε η ίδια η κυβέρνηση. Όμως πρέπει να είμαστε έτοιμοι, δήλωσε.
Αναφορικά με την Ελλάδα, ο Tuomioja δήλωσε ότι είναι στο χέρι της τι θα αποφασίσει. Δεν μπορεί κανείς να την αναγκάσει να φύγει από το ευρώ, αλλά το μόνο που μπορούν να κάνουν οι Ευρωπαίοι είναι να σταματήσουν τη χρηματοδότηση της οδηγώντας τη σε χρεοκοπία.
Παράλληλα, δήλωσε την ανησυχία του για το γεγονός ότι αλλάζουν οι κανόνες για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης, τον ESM. Ενώ στην αρχή ήταν για τη στήριξη των χωρών υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, το γεγονός ότι η παρεμβατική του ικανότητα αυξάνεται, για την περίπτωση της Ισπανίας, τον ανησυχεί. Μάλιστα, ανέφερε ότι στην Ευρώπη υπάρχει η "συμμορία των 4", χωρίς να τους κατονομάσει αλλά συμπεριέλαβε και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, δηλώνοντας ότι δεν τους εμπιστεύεται, όπως και κανείς άλλος στην Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης