Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Την μετάθεση της πώλησης της ΑΤΕ εξετάζει η Κυβέρνηση αν δεν την ικανοποιήσει το τίμημα – Συγκρίνοντας τον Μάιο του 2006 με το σήμερα

tags :
  Την μετάθεση της πώλησης της ΑΤΕ εξετάζει η Κυβέρνηση αν δεν την ικανοποιήσει το τίμημα – Συγκρίνοντας τον Μάιο του 2006 με το σήμερα
Παρά τις διφορούμενες ή τριφορούμενες ενίοτε προσεγγίσεις του υπουργείου Οικονομικών το οποίο αλλάζει άποψη για το μέλλον των κρατικών τραπεζών ανάλογα με τον συνομιλητή, τράπεζες, ΟΤΟΕ, βουλευτές του Κυβερνώντος κόμματος, ωστόσο ορισμένα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται να παίρνουν θέση τονίζοντας ότι η ΑΤΕ λόγω και της δυσχερής της κατάστασης δεν θα πρέπει να πωληθεί αν το τίμημα δεν είναι ρεαλιστικό.
Μάλιστα θεωρούν ότι τελικά θα ήταν ορθότερο η ΑΤΕ να προσφύγει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και μετά από 6 μήνες και εφόσον κατατεθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης να πωληθεί....
Η προσέγγιση αυτή κρίνεται από ορισμένες πλευρές ίσως η πιο συμφέρουσα καθώς όπως όλες οι ενδείξεις δείχνουν για την ΑΤΕ δύσκολα μπορεί να υπάρξει ικανοποιητικό τίμημα.
Π.χ. αν ληφθεί υπόψη ότι η καθαρή θέση της ΑΤΕ είναι 998 εκατ ευρώ και εφόσον αφαιρεθούν τα 675 εκατ ευρώ , οι προνομιούχες μετοχές δηλαδή, ουσιαστικά απομένει πραγματική καθαρή θέση 323 εκατ ευρώ.
Το 77% που είναι το ποσοστό του δημοσίου στην ΑΤΕ αντιστοιχεί στα 250 εκατ ευρώ.
Με ακόμη χειρότερους όρους μπορεί να αξιολογηθεί η ΑΤΕ αν ληφθεί υπόψη το core tier 1 που διαμορφώνεται στα 539 εκατ ευρώ.
Με όρους core tier 1 η ΑΤΕ δεν έχει κεφάλαια έχει αρνητική καθαρή θέση.
Είναι προφανές ότι το ελληνικό δημόσιο γνωρίζει ότι θα πάρει πίσω τα 675 εκατ ευρώ από τις προνομιούχες μετοχές συν ένα τίμημα το οποίο μέλλει να αξιολογηθεί.
Ωστόσο ορισμένοι επαναφέρουν μια σύγκριση που με όρους πολιτικούς φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση.
Συγκρίνονται το 2006 με το 2010.
Το 2006 τον Μάιο η τότε κυβέρνηση είχε πωλήσει 65 εκατ μετοχές στα 5,05 ευρώ ή τιμή 328,25 εκατ ευρώ. Το 2006 η ΑΤΕ άξιζε 4,5 δις ευρώ.
Το 2010 η ΑΤΕ εμφανίζει να μην αξίζει ούτε 250 εκατ ευρώ για το 77% και προφανώς εγείρεται θέμα επιχειρηματικής, οικονομικής και πολιτικής τάξης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης