Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Westerwelle (Γερμανός ΥΠΕΞ): Δεν θα υπάρξει καμία ουσιώδης αλλαγή στα συμφωνηθέντα για το ελληνικό πρόγραμμα

tags :
Westerwelle (Γερμανός ΥΠΕΞ): Δεν θα υπάρξει καμία ουσιώδης αλλαγή στα συμφωνηθέντα για το ελληνικό πρόγραμμα
Δεν θα υπάρξει καμία ουσιώδης αλλαγή στα συμφωνηθέντα για το ελληνικό πρόγραμμα, ξεκαθάρισε με νέες δηλώσεις του ο Γερμανός Υπ. Εξωτερικών
΄Μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, ενόψει της συνάντησης της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Angela Merkel, με τον Αντώνη Σαμαρά την Παρασκευή, ξεκαθάρισε τις γερμανικές προθέσεις, ενώ τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί ο χαμένος χρόνος από την μακρά εκλογική περίοδο στην Ελλάδα.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr, χωρίς να ζητήσει τη χορήγηση επιπλέον δανείου θα διατυπώσει το αίτημα για διετή παράταση του προγράμματος προσαρμογής από τους Ευρωπαίους, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι Financial Times, με βάση έγγραφο της ελληνικής κυβέρνησης που έχουν εξασφαλίσει.
Η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει να παρουσιάσει ένα σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο, τα επιπλέον κεφάλαια των 20 δις. ευρώ που απαιτούνται για να δοθεί τελικά η παράταση θα καλυφθούν είτε με την τρέχουσα χρηματοδότηση από το ΔΝΤ, είτε με την έκδοση εντόκων γραμματίων είτε, ως ύστατη λύση, τη μετάθεση της έναρξης της αποπληρωμής του πρώτου δανείου των 110 δις. ευρώ που είναι προγραμματισμένη το 2016, για το 2020.
Ο κ. Σαμαράς πρόκειται να προτείνει τα μέτρα περιστολής των δημοσίων δαπανών να εκταθούν σε τέσσερα χρόνια αντί για δύο χρόνια, καθώς όπως όλα δείχνουν δεν έχει καταφέρει το οικονομικό επιτελείο να συγκεντρώσει τα μέτρα των 11,5 δις. που απαιτούνται για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Παράλληλα, θα στηριχθεί και στο επιχείρημα ότι εν μέσω βαθιάς ύφεσης η πορεία της δημοσιονομικής εξυγίανσης καθίσταται ολοένα και πιο αδύνατη, ενώ εάν δοθεί ο χρόνος στην οικονομία να ανακάμψει τα μέτρα εξοικονόμησης πόρων θα αποδώσουν καλύτερα.
Σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλούνται οι FT, το πλάνο της κυβέρνησης αφορά τις ίδιες περικοπές, δηλαδή 11,5 δις. ευρώ μέχρι το 2016, αντί του 2014 που είναι σήμερα, ενώ ο στόχος μείωσης του ελλείμματος θα περιοριστεί στο 1,5% του ΑΕΠ από 2,5% που είναι σήμερα. Για να καταστεί αυτό εφικτό θα χρειαστούν επιπλέον 20 δις. ευρώ, τα οποία η κυβέρνηση Σαμαρά θα προσπαθήσει να πείσει ότι θα καλυφθούν είτε με έντοκα γραμμάτια, είτε με το υπάρχον δάνειο, είτε με αναβολή των πληρωμών των δανείων προς την Τρόικα.
Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής οικονομικών συμβούλων του πρωθυπουργού, Ιωάννη Μουρμουρα, η βαθύτερη του αναμενομένου ύφεση φέτος, η οποία αναμένεται να φτάσει στο 7%, επιβάλλει εμμέσως την παράταση της περιόδου προσαρμογής. Ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος που ζητούν οι δανειστές είναι υπερβολική, ενώ η μεγάλη δόση λιτότητας είναι αυτοκαταστροφική, πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η προθεσμία που έχει η Ελλάδα να οριστικοποιήσει το πακέτο των μέτρων είναι μέχρι τις 20 Αυγούστου, ενώ η πρόοδος της θα κρίνει και την εκταμίευση της δόσης, ύψους 31,2 δις. ευρώ, του νέου δανείου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης