Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Άλλη μία εκτίμηση για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ – Αυτή τη φορά πιο ακριβής… Μέσα στον επόμενο μήνα ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση σύμφωνα με την Market Securities

tags :
Άλλη μία εκτίμηση για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ – Αυτή τη φορά πιο ακριβής… Μέσα στον επόμενο μήνα ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση σύμφωνα με την Market Securities
Σχεδόν καθημερινές έχουν γίνει οι εκτιμήσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ωστόσο, αυτή του Paul Day, του επικεφαλής στρατηγικής της Market Securities, είναι από τις λίγες που δίνουν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. «Μπορεί και μέσα στον επόμενο μήνα», ήταν το σχόλιο του για το επικείμενο Grexit.
Πλέον η ερώτηση είναι για το «πότε» και όχι για το «εάν». Στις 12 Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας για την έγκριση συμμετοχής της χώρας στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, τον ESM. Μπορεί η απόφαση να είναι τέτοια, που να προκαλέσει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, την κύρωση του ESM και την προσφυγή της Ισπανίας και της Ιταλίας σε αυτόν, ανέφερε ο Day.
Οι πιέσεις της αγοράς για την επίλυση της κατάστασης εντείνονται καθώς γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν. Οι Ευρωπαίοι θα αρχίσουν πολύ σύντομα να εξετάζουν σοβαρά το μέλλον τους χωρίς την Ελλάδα, και δεδομένου του ότι έχουν υπάρξει οι απαραίτητες προετοιμασίες, δεν θα είναι απίθανο να δούμε άμεσα την χώρα να ακολουθεί την έξοδο από την ευρωζώνη. Μέχρι τώρα οι Ευρωπαίοι έχουν δείξει ότι θέλουν το ευρώ. Αν όμως η σωτηρία του εξαρτάται από το Grexit τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει άμεσα αυτή η απόφαση, ανέφερε ο Day.
Η πιθανότητα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έφτασε στο peak της μάλιστα πριν από δύο μήνες, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα που αποποιείται τις ευθύνες του Μνημονίου παραλίγο να εκλεγεί στις πρόσφατες εκλογές, υπενθύμισε ο Day. Εάν είχε επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο οι μέρες της Ελλάδας στο ευρώ θα ήταν μετρημένες.
Καθώς η κρίση συνεχίζει να κλιμακώνεται απαιτώντας αποφασιστική δράση για τη χάραξη πολιτικών και οι αγορές εμφανίζονται όλο και πιο κουρασμένες από την απουσία πολιτικής βούλησης, οι φωνές που θέλουν τουλάχιστον κάποιας μορφής μεταρρύθμισης στη λειτουργία της ζώνης του ευρώ έχουν αυξηθεί. Ακόμη και οι ίδιες οι κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να χάνουν τα ερείσματα τους εξαιτίας της απουσίας δράσης, ενώ υπενθυμίζουμε εδώ ότι ο Jeremy Cook, επικεφαλής οικονομολόγος στην World First δίνει πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ τους επόμενους 12-18 μήνες κοντά στο 70%, ενώ δεν αποκλείει και την έξοδο της Ισπανίας ή ακόμη και της ίδιας της Γερμανίας, καταλήγει ο Day.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης