Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ενέκρινε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τις ανοικτές πωλήσεις στο ΧΑ

tags :
Ενέκρινε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τις ανοικτές πωλήσεις στο ΧΑ
Επιστρέφουν οι ανοικτές πωλήσεις στο ΧΑ, σύμφωνα με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, έπειτα από συνεδρίαση και ψηφοφορία των μελών της. Το λεγόμενο short selling θα αποτελεί και πάλι καθημερινή πραγματικότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών από την 1η Σεπτέμβρη σε όλες τις συναλλαγές επί μετοχών. «Δεν προτιθέμεθα να διατηρήσουμε την απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων στο ΧΑ, αλλά το θέμα είναι ανοικτό και θα κριθεί από την ψηφοφορία των μελών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς». Με δήλωση αυτή στο www.bankingnews.gr,  πηγή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ουσιαστικά είχε προαναγγείλει την απόφαση της επιτροπή για άρση της απαγόρευσης.
Το στέλεχος της  Ε.Κ., στη συνέχεια των δηλώσεών του στο www.bankingnews.gr, υποστήριξε ότι: «Όταν καταργήσαμε το short selling στις 28 Μαϊου είχαμε ως στόχο να περιορίσουμε ακραίες συμπεριφορές λόγω της επικειμενης υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξυ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της τρόικα. Σήμερα έχουν εκλείψει αυτοί οι λόγοι και ελπιζουμε να μην ξαναχρειαστεί να απαγορεύσουμε το short selling που στερεί ρευστότητα από μία αφυδατωμένη αγορά όπως είναι σήμερα το χρηματιστήριο».
Την ερχόμενη Τρίτη 31 Αυγούστου συμπληρώνονται 4 μήνες συνεχούς απαγόρευσης των ανοικτών πωλήσεων. Να υπενθυμίσουμε ότι το short selling απαγορεύθηκε στις 28 Απριλίου από την Ε.Κ. με εισήγηση του κ. Γαβριηλίδη για την προστασία των επενδυτών καθώς παρατηρούνταν ακραίες διακυμάνσεις λιγες ημέρες πρίν την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας με την τρόικα.
Οι ανοικτές πωλήσεις επιστρέφουν από την ερχόμενη Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου στο Χρηματιστήριο Αθηνών για να τονώσουν τον τζίρο της αγοράς που παραμένει σε αναιμική κατάσταση όλους τους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για να αποφύγει δυσάρεστα ακραία χρηματιστηριακά φαινόμενα αποφάσισε να διατηρήσει την απαγόρευση των ακάλυπτων ανοικτών πωλήσεων (naked short selling) μέχρι νεωτέρας. Να σημειώσουμε ότι τις ακάλυπτες ανοικτές πωλήσεις- δηλαδή πωλήσεις τίτλων τους οποίους δεν κατέχει και δεν έχει καν δανειστεί ο συναλασσόμενος, με την ελπίδα ότι θα τις επαναγοράσει στη συνέχεια σε φθηνότερα επίπεδα τιμών- συνεχίζει να απαγορεύει το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ενώ στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματστήρια επιτρέπονται οι ανοικτές πωλήσεις. Το  «short selling» ή «ανοιχτή πώληση» αποτελεί χρηματιστηριακή τεχνική, η οποία επιτρέπει στους φορείς της αγοράς μέσω εξελιγμένων χρηματοδοτικών μηχανισμών να πωλήσουν μετοχές που δεν κατέχουν ακόμη, ελπίζοντας σε επαναγορά τους σε χαμηλότερη τιμή.
Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς «από 1.9.2010 επιτρέπονται ανοικτές πωλήσεις μετοχών εφόσον ο πωλητής έχει διασφαλίσει πριν από τη συναλλαγή ότι θα έχει επαρκή διαθέσιμα μετοχών κατά την ημέρα εκκαθάρισης της ανοικτής πώλησης (Τ+3). Ταυτόχρονα παραμένει σε ισχύ η υποχρέωση επισήμανσης των ανοικτών πωλήσεων (flagging) και η υποχρέωση εισαγωγής των εντολών ανοικτής πώλησης σε τιμή μεγαλύτερη από την τελευταία πράξη (up tick) όπως και η υποχρέωση γνωστοποίησης μεγάλης καθαρής αρνητικής θέσης επί συγκεκριμένης μετοχής (μεγαλύτερη του 0,10% του μετοχικού κεφαλαίου του εκδότη) σύμφωνα με την απόφαση 1509/15.5.2009.
Το short selling απαγορεύτηκε για πρώτη φορά από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τον Μάρτιο 2009 λόγω των δυσμενών συνθηκών που επικρατούσαν μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers στις 14 Σεπτεμβρίου 2008. Ολοκληρώνοντας να αναφέρουμε ότι οι ανοικτές πωλήσεις επιτρέπονται σε όλα σχεδόν τα ευρωπαΪκά  χρηματιστήρια αφού αποτελούν βασικό κριτήριο που πρέπει να διαθέτει κάθε ανεπτυγμένη αγορά σύμφωνα με το μοντέλο αξιολόγησης του αγγλικού οίκου FTSE.

Aνέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης