Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Die Welt: Aνάσα ρευστότητας στην Ελλάδα από ΕΚΤ - Αποφασίστηκε να αυξηθεί το ανώτατο όριο των βραχυπρόθεσμων δανείων που η ΤτΕ μπορεί αν δέχεται σε αντάλλαγμα για έκτακτο δανεισμό - Η ελληνική κυβέρνηση θα αποκτήσει πρόσβαση σε άλλα 4 δις

tags :
Die Welt: Aνάσα ρευστότητας στην Ελλάδα από ΕΚΤ - Αποφασίστηκε να αυξηθεί το ανώτατο όριο των βραχυπρόθεσμων δανείων που η ΤτΕ μπορεί αν δέχεται σε αντάλλαγμα για έκτακτο δανεισμό - Η ελληνική κυβέρνηση θα αποκτήσει πρόσβαση σε άλλα 4 δις
Την χρεοκοπία της Ελλάδας απέτρεψε η  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εξασφαλίζοντάς της μια μεταβατική μορφή χρηματοδότησης, υπό την μορφή επιπλέον έκτακτου δανεισμού μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας, αναφέρει δημοσίευμα στο σημερινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Die Welt.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συμφώνησε στη συνεδρίασή του την Πέμπτη να αυξήσει το ανώτατο όριο του ποσού των βραχυπρόθεσμων δανείων που η Τράπεζα της Ελλάδας μπορεί να δέχεται σε αντάλλαγμα για έκτακτο δανεισμό.



Οπως επισημαίνει στο δημοσιεύμα της η εφημερίδα ως τώρα η Τράπεζα της Ελλάδας μπορούσε να αποδεχθεί κρατικά χρεόγραφα μόνο μέχρι το ποσό των 3 δισ. ευρώ ως ενέχυρο για παροχή ρευστότητας μέσω του Συστήματος Εκτάκτου Ανάγκης (ELA), αλλά ζήτησε να της επιτραπεί να αυξήσει το όριο στα 7 δισ. ευρώ, κατά την Die Welt  που επικαλείται πηγές της κεντρικής τράπεζας.
Mάλιστα όπως επισημαίνεται στην εφημερίδα η ΕΚΤ έδωσε το πράσινο φως γι' αυτό.
Η κίνηση αυτή θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να αποκτήσει πρόσβαση σε άλλα 4 δισ. ευρώ, ανέφερε η εφημερίδα, προσθέτοντας πως το ποσό αναμένεται να αρκέσει έως ότου η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποφασίσουν για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης το Σεπτέμβριο.
Ωστόσο σύμφωνα με την εφημερίδα η παρέμβαση είναι αμφιλεγόμενη, καθώς τα δάνεια έκτακτης ανάγκης αυξάνουν τον κίνδυνο των χωρών του ευρώ.
Επί του παρόντος πάντως εκκρεμεί η απόφαση της ΕΕ, της ΕΚΤ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), εάν η Αθήνα θα λάβει την επόμενη δόση των  31,3 δις ευρώ από το τρέχον πρόγραμμα ενίσχυσης. Η απόφαση αναμένεται μέχρι το Σεπτέμβριο, όμως όλα εξαρτώνται αν η τρόικα θεωρήσει ότι το ελληνικό χρέος είναι βι΄ωσιμο. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Αθήνας χρειάζεται επειγόντως χρήματα για να αντικαταστήσει ληξιπρόθεσμα χρέη και να καλύψει τα έξοδά του.
Η ΕΚΤ απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο, σύμφωνα με την εφημερίδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης