Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Το ελληνικό δημόσιο θα εξασφαλίσει έσοδα από έντοκα – Οι ελληνικές τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν τα 18 δισ που έλαβαν για την ανακεφαλαιοποίηση τους για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες του κράτους

   Το ελληνικό δημόσιο θα εξασφαλίσει έσοδα από έντοκα – Οι ελληνικές τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν τα  18 δισ που έλαβαν για την ανακεφαλαιοποίηση τους για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες του κράτους
Την αυξημένη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών που προήλθε από τα 18 δις ευρώ που έλαβαν πρόσφατα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα εκμεταλλευτεί το ελληνικό δημόσιο για να καλύψει τις ταμειακές του ανάγκες.
Με βάση τις πληροφορίες το ελληνικό δημόσιο και οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει στο να χρηματοδοτήσουν τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες του προϋπολογισμού μέσω της έκθεσης εντόκων γραμματίων  3μηνης και εξάμηνης διάρκειας. Να σημειωθεί ότι ούτως ή άλλως  σε μηνιαία βάση οι ελληνικές τράπεζες καταβάλλουν σε ρευστότητα μέσω των εντόκων στο ελληνικό κράτος από 2,5 έως 3,5 δις ενώ το ελληνικό δημόσιο χρωστά στις τράπεζες συνολικά  10 με 10,5 δις ευρώ σε έντοκα γραμμάτια
Όπως δήλωσε ανώτερο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών στο Reuters, η Ελλάδα εξετάζει την έκδοση εντόκων γραμματίων του δημοσίου προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της τον Αύγουστο. Oπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα του πρακτορείου η Ελλάδα θα ξεμείνει σύντομα από μετρητά δεδομένου ότι δεν πήρε ακόμα την επόμενη δόση της βοήθειας και ταυτόχρονα  θα πρέπει να πληρώσει και το ομόλογο ύψους 3,2 δις ευρώ που λήγει στις 20 Αυγούστου.
Η ΕΕ και το ΔΝΤ έχουν υποσχεθεί ότι θα βρουν λύση στο θέμα του ομολόγου αλλά λεπτομέρειες για το πώς θα γίνει αυτό δεν έχουν γίνει γνωστές.
"Μία από τις εναλλακτικές λύσεις που εξετάζονται είναι υψηλότερα έντοκα γραμμάτια," τόνισε ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί.  "Συζητούμε το θέμα με τους εταίρους μας. Η τελική απόφαση δεν έχει ακόμη ληφθεί."
Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω από τους στόχους που έχουν τεθεί κυρίως λόγω της  τρίμηνης πολιτικής αβεβαιότητας, καθώς αγωνιζόταν να σχηματίσει κυβέρνηση μετά από τις δύο ασαφείς εκλογές τον Μάιο και τον Ιούνιο.
Το πρακτορείο σημειώνει ότι χθες ο Χρ. Σταϊκούρας σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους είναι σχεδόν στο μηδέν, ενώ η Καθημερινή γράφει σε σημερινό ρεπορτάζ ότι το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε την έκδοση εντόκων ύψους 6 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, αντί 3-4 δισ. που εκδίδει κάθε μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης