Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Λίστα με 200 μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού έχει συντάξει το ΣΔΟΕ – Πένητες για την Ελλάδα οι ίδιοι – Στο στόχαστρο και οι καταθέσεις στην Ελβετία

Λίστα με 200 μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού έχει συντάξει το ΣΔΟΕ – Πένητες για την Ελλάδα οι ίδιοι – Στο στόχαστρο και οι καταθέσεις στην Ελβετία
Λίστα με περίπου 200 φορολογούμενους οι οποίοι έβγαλαν σε τράπεζες του εξωτερικού καταθέσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, έχει συντάξει το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).
Πρόκειται για φορολογούμενου οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια είχαν καταφέρει να ξεγλιστρούν από την Εφορία και να δηλώνουν εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα
Ήδη, το ΣΔΟΕ έχει παραλάβει από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) τα στοιχεία που απέστειλαν οι εμπορικές τράπεζες και τα οποία περιλαμβάνουν ονόματα των προηγούμενων καταθετών, αριθμούς και ποσά λογαριασμών, ονόματα συνδικαιούχων, εμβάσματα, χώρες προορισμού των καταθέσεων κ.λπ.
Από τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτονται περίεργες περιπτώσεις φορολογουμένων, οι οποίοι «φυγάδευσαν» στο εξωτερικό ποσά έως και 150 εκατ. ευρώ!
Οι περιπτώσεις αυτές θα μπουν στο «μικροσκόπιο» του ΣΔΟΕ, που θα πραγματοποιήσει λεπτομερείς ελέγχους αναδρομικά από το 2000 και θα δώσει προτεραιότητα σε ποσά καταθέσεων άνω των 3 εκατ. ευρώ για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις πως προέρχονται από ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος ή αποτελούν προϊόν φοροδιαφυγής.
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών προσβλέπει στη φορολόγηση των τόκων των «μυστικών» καταθέσεων που διατηρούν Έλληνες σε ελβετικές τράπεζες μέσω της ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την υπογραφή της σχετικής διακρατικής σύμβασης. «Πιλότο» για τη σύμβαση θα αποτελέσει η αντίστοιχη συμφωνία Εβλετίας-Γερμανίας, η οποία προβλέπει φορολόγηση των κεφαλαίων μέχρι και 41% σε όσους διατηρήσουν την ανωνυμία τους.
Το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει δύο επιλογές για τους Έλληνες καταθέτες στην Ελβετία:
Είτε να αποκαλύψουν τα στοιχεία τους στις ελληνικές αρχές, να ελεγχθούν και, εάν δεν μπορέσουν να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων που τοποθέτησαν στις ελβετικές τράπεζες, να φορολογηθούν βάσει της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος με συντελεστή έως 45%,
Είτε να διατηρήσουν την ανωνυμία τους και να καταβάλουν ένα φόρο για το σύνολο του κατατεθειμένου ή επενδεδυμένου κεφαλαίου. Ο φόρος αυτός εκτιμάται ότι μπορεί να κυμαίνεται από 25% έως 35%, θα εισπράττεται από τις ελβετικές αρχές και θα αποδίδεται στο Ελληνικό Δημόσιο.
Απαντώντας χθες στη Βουλή σε ερώτηση σχετικά με τη μεταφορά ποσών άνω των 100.000 ευρώ μέσω εμβασμάτων στο εξωτερικό, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης τόνισε ότι το ΣΔΟΕ θα επιβάλει πρόστιμα σε όσους εντοπίστηκαν να μεταφέρουν υπέρογκα χρηματικά ποσά στο εξωτερικό το 2009, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έχουν ζητήσει επιτάχυνση των ελέγχων για το 2010 και το 2011.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης