Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στην Βουλή ο Προβόπουλος για την ΑΤΕ την Παρασκευή – Το ελληνικό δημόσιο δεν μπορούσε να ανακεφαλαιοποιήσει την ΑΤΕ λόγω μνημονίου και κρίθηκε μη βιώσιμη - Απαίτηση της Τρόικα η διάσπαση σε good και bad bank

 Στην Βουλή ο Προβόπουλος για την ΑΤΕ την Παρασκευή – Το ελληνικό δημόσιο δεν μπορούσε να ανακεφαλαιοποιήσει την ΑΤΕ λόγω μνημονίου και κρίθηκε μη βιώσιμη - Απαίτηση της Τρόικα η διάσπαση σε good και bad bank
(upd3)Στην Βουλή καλείται από τα πολιτικά κόμματα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ Προβόπουλος για να δώσει εξηγήσεις για την διαδικασία που ακολουθήθηκε όσον αφορά την ΑΤΕ.
Η ΤτΕ ακολούθησε την διαδικασία που ορίζει ο νόμος. Η ΤτΕ και το ΤΧΣ τήρησαν πιστά το θεσμικό πλαίσιο και έλαβαν μια απόφαση που ως στόχο είχε την εξυγίναση του κλάδου των τραπεζών. Να σημειωθεί ότι την λύση της good και bad bank δεν την πρότεινε η ΤτΕ αλλά την επέβαλλε η Τρόικα.
Το δίλημμα ήταν ή διάσπαση σε καλή και κακή τράπεζα ή κλείσιμο.

Η ανακοίνωση της ΤτΕ για την παρουσία Προβόπουλου στη Βουλή

Η Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνεργασία με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και σε συνεννόηση με την κυβέρνηση και την τρόικα, εφάρμοσε μέτρα εξυγίανσης στην ΑΤΕ κατ’ εφαρμογή του Μνημονίου (Ν. 4046/2012) και των διαδικασιών που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία (Ν. 3601/2007, Ν. 4021/2011). Η διαδικασία έγινε με πλήρη διαφάνεια και ήταν απαραίτητη για την αντιμετώπιση των χρόνιων δομικών αδυναμιών της τράπεζας που την είχαν καταστήσει μη βιώσιμη.
Βάσει του Μνημονίου ο μέτοχος δεν μπορεί να ανακεφαλαιοποιήσει τις κρατικού ενδιαφέροντος τράπεζες μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.  Υπενθυμίζεται ότι η ΑΤΕ κατετάγη τελευταία στην πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων του 2011 μεταξύ όλων των τραπεζών που συμμετείχαν πανευρωπαϊκά.
Με βάση τη μοναδική πρόταση (αυτή της Τράπεζας Πειραιώς) που κατατέθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος μετά από έγκριση από το ΤΧΣ και συναίνεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το υγιές τμήμα της ΑTE μεταβιβάστηκε στην εν λόγω τράπεζα.
Αναλυτική παρουσίαση των σχετικών θεμάτων θα δώσει ο Διοικητής κ. Προβόπουλος στη Βουλή στις 3 Αυγούστου 2012.

Σημαντική υποσημείωση

Η ΤτΕ και το ΤΧΣ ακολούθησαν με πιστότητα τον νόμο που πρόσφατα θεσπίστηκε στην Ελλάδα για την εξυγίανση των τραπεζών.
Η ΑΤΕ δεν μπορούσε να ανακεφαλαιοποιηθεί από το κράτος, λόγω μνημονίου  και η Τρόικα δεν επέτρεπε να ανακεφαλαιοποιηθεί από το ΤΧΣ.
Εκ των πραγμάτων λοιπόν ήταν μονόδρομος η διάσπαση της τράπεζας σε good και bad bank όπως απαιτούσε η Τρόικα.
Η ΤτΕ και το ΤΧΣ προχώρησαν την διαδικασία πώλησης της good ATE.
Η Εθνική και η Alpha γραπτώς ενημέρωσαν την ΤτΕ ότι δεν ενδιαφέρονται να εμπλακούν στην διαδικασία.
Η Eurobank υπέβαλλε προσφορά και εν συνεχεία  απέσυρε την πρόταση της.
Η Πειραιώς ήταν η μόνη που απέμεινε και με την προσφορά των 95 εκατ πήρε τον έλεγχο της good ATE bank.
Στο μνημόνιο αναφέρεται ρητά ότι το κράτος δεν μπορεί να ανακεφαλαιποιήσει τις κρατικές τράπεζες και η Τρόικα έδωσε μόνο μια λύση για την ΑΤΕ να σπάσει σε καλή και κακή τράπεζα.
Η ΑΤΕ έχει κριθεί μη βιώσιμη ενώ η χρηματοοικονομική της εικόνα ήταν συνεχώς επιδεινούμενη.
Υπό αυτό το πρίσμα και τηρώντας πιστά τον νόμο η ΤτΕ έπραξε ορθά.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr σημείωνε

Πολιτική αντιπαράθεση και κόντρα έχει ξεσπάσει  με επίκεντρο την πώληση της ΑΤΕ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και μερίδα βουλευτών ακόμη και συμπολιτευόμενων διατυπώνουν σοβαρές ενστάσεις για την διαδικασία.
Ωστόσο προκαλεί αλγεινή εντύπωση πως οι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου διερωτώνται πως και δεν έγινε διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός για την ΑΤΕ όταν οι ίδιοι ψήφισαν τον νόμο για την εξυγίανση των τραπεζών.
Στον νόμο αυτό που ψήφησε το ελληνικό κοινοβούλιο ορίζεται ότι άπαξ και επιλεγεί η λύση της διάσπασης σε good και bad bank σε μια τράπεζα τότε η ΤτΕ και το ΤΧΣ μπορούν να ακολουθήσουν μια εμπιστευτική διαγνωστική διαδικασία ώστε να πωλήσουν το good bank της τράπεζας που διαχωρίστηκε σε καλή και κακή.
Ο νόμος είναι ξεκάθαρος, ωστόσο ούτως ή άλλως η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν πολύ ξεκάθαρη.
Η Εθνική και η Alpha bank με επιστολή τους στην ΤτΕ δήλωσαν εγγράφως ότι δεν ενδιαφέρονται για την ΑΤΕ.
Η Eurobank συμμετείχε στην διαδικασία αλλά εγγράφως μια εβδομάδα πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποσύρθηκε καθώς στρέφεται στην Emporiki.
Να σημειωθεί ότι η προσφορά της Eurobank διασφάλιζε το 50% των θέσεων εργασίας ενώ έθετε όρους στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης.
Η Πειραιώς ήταν η μόνη τράπεζα που εκδήλωσε ενδιαφέρον και πλειοδότησε.
Η διαδικασία που ακολουθήθηκε ορίζεται πιστά από την νομοθεσία και η ΤτΕ και το ΤΧΣ δεν έκαναν τίποτε άλλο από το να τηρήσουν τον νόμο.

Οι επιθέσεις Καρχιμάκη

Ο  βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ Καρχιμάκης συνεχίζει να επιτίθεται κατά διαδικασιών και να κατηγορεί την διοίκηση της ΤτΕ γιατί δεν ανακεφαλαιοποίησε απευθείας την ΑΤΕ.
Ο κ Καρχιμάκης που είναι λαλίστατος και αποκαλυπτικότατος απέφυγε....να αποκαλύψει πως μεταφέρθηκε σε ειδική θέση που δημιουργήθηκε για εκείνον στον υπουργείο Υποδομών;
Το πολιτικό προσωπικό της χώρας πρέπει να συμβάλλει στην εξυγίναση και αναδιάρθρωσης της χώρας και να πάψει να συμπεριφέρεται λαικίστικα.

Παραθέτουμε την απόφαση που αφορά τον κ Μ. Καρχιμάκη....

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
(4)
Με την υπ’ αριθμ. οικ. 64311Υ7277/27−12−2010 κοινή
απόφαση του Υφυπουργού Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ,του Υφυπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, που εκδόθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του ν.3717/2008, και του Π.Δ 293/99 (Φ.Ε.Κ263/26.11.99), ύστερα από την με αριθμό 4/2010
Γνωμοδότηση της Α΄ Επιτροπής που συγκροτήθηκε με την με αριθμό 3502/39/20−1−2010 απόφαση του Υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, μεταφέρεται ο Μιχαήλ Καρχιμάκης του Ελευθερίου πρώην υπάλληλος της εταιρείας «Ολυμπιακή Αεροπορία − Υπηρεσίες Α.Ε.» στο Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, σε συνιστώμενη προσωποπαγή θέση, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, εκπαιδευτικής βαθμίδας ΠΕ και ειδικότητας Διοικητικού−Οικονομικού.
Η ανωτέρω θέση καταργείται αυτοδίκαια με την καθ’ οιονδήποτε τρόπο αποχώρηση του μεταφερόμενου. Ο μεταφερόμενος κατατάσσεται σε βαθμό και μισθολογικό κλιμάκιο σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του ν. 3717/2008.
Ο ανωτέρω οφείλει να παρουσιασθεί για ανάληψη υπηρεσίας με τη λήξη της θητείας του ως Βουλευτής, για οποιοδήποτε λόγο.
(Αριθμ. βεβ. Υ.Δ.Ε./Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών
και Δικτυων: 216/8−2−2011).
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ
ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης