Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Η Πειραιώς καθίσταται πιο συστημική μετά το deal με την good ATE – To dilution για το παλαιό μέτοχο της Πειραιώς δεν διαφοροποιείται αισθητά σε σχέση με το αρχικό σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης από το ΤΧΣ

  Η  Πειραιώς καθίσταται πιο συστημική μετά το deal με την good ATE – To  dilution για το παλαιό μέτοχο της Πειραιώς δεν διαφοροποιείται αισθητά σε σχέση με το αρχικό σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης από το ΤΧΣ
Με επιχειρηματικούς όρους το deal της Πειραιώς με την good ATE δεν είναι απλά καλό αλλά άριστο για ένα και μόνο λόγο όχι γιατί θα προκύψουν συνέργειες 155 εκατ σε βάθος 3ετίας αλλά κυρίως γιατί η Πειραιώς καθίσταται πιο συστημική τράπεζα.
Το μεγάλο στοίχημα του Μ Σάλλα είναι ξεκάθαρο.

Πάει καλά η χώρα η Πειραιώς θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος της ανάκαμψης που θα ακολουθήσει λόγω του deal.
Χρεοκοπεί η Ελλάδα είτε μικρότερη είτε μεγαλύτερη η Πειραιώς δεν θα άλλαζαν τα δεδομένα αν και όπως αποδεικνύεται όσο μεγαλύτερη είναι μια τράπεζα, τόσο πιο συστημική χαρακτηρίζεται άρα εμφανίζει και τις μεγαλύτερες πιθανότητες διάσωσης.
Ο πρόεδρος της τράπεζας Πειραιώς πραγματοποίησε μια αδιαμφισβήτητα μεγάλη κίνηση στον τραπεζικό κλάδο.
Το deal εμφανίζει αρκετά καλά στοιχεία. Μπορεί εκ πρώτης όψεως να εξάγεται το εύκολα συμπέρασμα ότι ευνοήθηκε η Πειραιώς αλλά ουσιαστικά οι 3 άμεσα εμπλεκόμενοι ωφελήθηκαν.
Το deal αυτό είχε 3 ωφελημένους.  
1)Την Πειραιώς που ουσιαστικά αποκτά 21,397 δις ευρώ στοιχεία παθητικού και 14,721 δις ευρώ καταθέσεις έναντι 95 εκατ ευρώ που ήταν το τίμημα που κατέβαλλε στην bad Bank ΑΤΕ και βεβαίως τα 6,67 δις ευρώ του funding gap μεταξύ στοιχείων ενεργητικού και παθητικού που κάλυψε το ΤΧΣ.
Δηλαδή η Πειραιώς πήρε 14,721 δις ευρώ καταθέσεις και ταυτόχρονα και 6,675 δις ευρώ επιπλέον ρευστότητα από το ΤΧΣ.
H Πειραιώς θα χρειαστεί λιγότερο δυνητικό κεφάλαιο, διαθέτει καλά περιουσιακά στοιχεία και σημαντικά αυξημένη ρευστότητα.
Αντικειμενικά ίσως το καλύτερο  deal που θα μπορούσε να κλείσει η Πειραιώς.
2)Το ελληνικό δημόσιο γιατί θεωρητικά κέρδισε περίπου 2 δις ευρώ.
Το ΤΧΣ που διαχειρίζεται τα χρήματα των ελλήνων πολιτών που δανείσθηκε από την Τρόικα η Ελλάδα θα έπρεπε να κατέβαλλε για την ανακεφαλαιοποίηση της ΑΤΕ αν δεν έσπαγε σε good και bad bank 3,945 δις ευρώ.
Με το deal κατέβαλλε 500 εκατ ως άμεση προκαταβολή συν 1,5 δις ευρώ που θα χρειαστεί να καταβάλλει επιπλέον το ΤΧΣ στο νέο σχήμα Πειραιώς με good ATE ώστε να διαθέτει core tier 1 άνω του 9%.
Άρα με 2 δις επιπλέον κεφάλαια ανακεφαλαιοποιεί 2 τράπεζες ενώ θα έπρεπε να καταβάλλει 3,95 δις για να ανακεφαλαιοποιήσει μόνο την παλαιά ΑΤΕ…. συν 1,5 δις ευρώ – συνολικά 6,2 δις ευρώ - για να ανακεφαλαιοποιούσε επιπλέον την Πειραιώς αν έμενε αυτόνομη.
Βέβαια η έννοια κέρδος είναι σχηματική καθώς καλύφθηκε το funding gap από το ΤΧΣ και επιβαρύνεται και με τις ζημίες της bad bank.
Το dilution για τον παλαιό μέτοχο της Πειραιώς δεν είναι τόσο δραματικά αυξημένο.
Αν ισχύουν οι πληροφορίες ότι η Πειραιώς μόνη της θα χρειαζόταν 4,7 δις που έχει λάβει συν 1,5 δις επιπλέον συνολικά 6,2 δις και το νέο σχήμα Πειραιώς – good ATE θα χρειαστεί 6,7 δις τότε εξάγεται το συμπέρασμα ότι η επιβάρυνση για τον μέτοχο της Πειραιώς δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη.
3)Την ΑΤΕ η οποία ορθά έσπασε σε good και bad καθώς το παλαιό σχήμα βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Ο βασικός μέτοχος το ελληνικό δημόσιο δεν ανακεφαλαιοποιούσε την ΑΤΕ και εκ των πραγμάτων η Κυβέρνηση απλά υποχρεώθηκε να ακολουθήσει την μόνη λύση που δεχόταν η Τρόικα. Να σπάσει σε good και bad bank.  
Οι εργαζόμενοι της ΑΤΕ διασφαλίζονται από την Πειραιώς, όπως ρητά έχει δεσμευθεί και υπάρχει συνέχεια των τραπεζικών και λειτουργικών εργασιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης