Τελευταία Νέα
Ελλάδα

W. Schaueble (Γερμανός ΥΠΟΙΚ): Διαψεύδει τα σενάρια υπαγωγής της Ισπανίας στον μηχανισμό στήριξης – Οι αγορές δεν τιμούν ακόμη τις μεταρρυθμίσεις – Το ΔΝΤ αναθεώρησε επί το χείρω τις προβλέψεις για την ισπανική οικονομία

tags :
    W. Schaueble (Γερμανός ΥΠΟΙΚ): Διαψεύδει τα σενάρια υπαγωγής της Ισπανίας στον μηχανισμό στήριξης – Οι αγορές δεν τιμούν ακόμη τις μεταρρυθμίσεις –  Το ΔΝΤ αναθεώρησε επί το χείρω τις προβλέψεις για την ισπανική οικονομία
Τα σενάρια που θέλουν την Ισπανία να προσφεύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης διαψεύδει ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaueble, κάνοντας λόγο για μεταρρυθμίσεις οι οποίες δεν έχουν τιμηθεί ακόμη από τις αγορές αλλά και για επιτόκια τα οποία μεν βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα ωστόσο δεν είναι κακό κανείς να πληρώνει λίγο περισσότερο. Την ίδια ώρα πάντως το ΔΝΤ αναθεώρησε επί το χείρω τις προβλέψεις του για την ισπανική οικονομία εκτιμώντας συρρίκνωση 1,7% του ΑΕΠ το 2012 και 1,2% για το 2013.
Διαψεύδει τα σενάρια  υπαγωγής της Ισπανίας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης,  ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaueble, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν σχεδιάζεται πρόγραμμα για τη Μαδρίτη. «Οι ανάγκες για χρηματοδότηση της Ισπανίας βραχυπρόθεσμα δεν είναι τόσο μεγάλες. Τα υψηλά επιτόκια είναι μεν οδυνηρά και δημιουργούν αναστάτωση, αλλά δεν χάθηκε ο κόσμος εάν πρέπει σε κάποιες περιπτώσεις δανεισμού να πληρώσει κανείς λίγο περισσότερο», αναφέρει ο κ. Schaueble, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Welt am Sonntag», η οποία θα κυκλοφορήσει αύριο.
Δηλώνει, μάλιστα, πεπεισμένος ότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Μαδρίτης σύντομα θα ανταμειφθούν, καθώς εκτιμά πως «το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων θα έχει καλή επίδραση - και στις χρηματοπιστωτικές αγορές».
Σημειώνει εξάλλου πως η ισπανική κυβέρνηση έλαβε όλες τις απαραίτητες αποφάσεις και τις υλοποιεί. «Γι αυτό της οφείλουμε σεβασμό, διότι τα μέτρα όπως η αύξηση του ΦΠΑ και η μείωση των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων είναι αντιδημοφιλή. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν τιμούν ακόμη αυτές τις μεταρρυθμίσεις, αλλά αυτό θα έρθει. Την αξιοπιστία την ανακτάς μόνο σιγά σιγά» καταλήγει ο κ. Schaueble, στη συνέντευξή του.
Να σημειωθεί ότι προ ημερών το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε επί το χείρω τις προβλέψεις του για την πορεία της ισπανικής οικονομίας, δίδοντας στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεσή του για τη χώρα, βάσει της οποίας αναμένεται συρρίκνωση 1,7% του ισπανικού ΑΕΠ το 2012 και 1,2% για το 2013.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαιρέτισε το πρόγραμμα λιτότητας που έχει υιοθετήσει η ισπανική κυβέρνηση, εκφράζοντας ωστόσο την ανησυχία του για την αυξημένη ανεργία στη χώρα.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το 2012 η ανεργία θα αυξηθεί στο 24,9% και θα διατηρηθεί πάνω από το 24% ως το 2014.
Το τελευταίο δημοσιονομικό πακέτο που ανακοίνωσε η ισπανική κυβέρνηση θα βοηθήσει την Ισπανία να πλησιάσει τους στόχους του 2012 και 2013, αλλά θα χρειαστούν νέα μέτρα για το 2014, σχολιάζει το ταμείο στην έκθεσή του.
"Οι εντάσεις στις αγορές ενδέχεται να κλιμακωθούν και να απειλήσουν την πρόσβαση στις αγορές", προειδοποίησε το ΔΝΤ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης