Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Moody's: Η απόφαση της ΕΚΤ να μην αποδέχεται ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις αποδεικνύει τα προβλήματα των ευρωπαϊκών τραπεζών - Η ΕΚΤ διασφαλίζει ότι δεν θα επηρεαστεί εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ

tags :
Moody's: Η απόφαση της ΕΚΤ να μην αποδέχεται ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις αποδεικνύει τα προβλήματα των ευρωπαϊκών τραπεζών - Η ΕΚΤ διασφαλίζει ότι δεν θα επηρεαστεί εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μην αποδέχεται ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις αναδεικνύει τις πιέσεις που ασκούνται στις ευρωπαϊκές τράπεζες, αναφέρει σε σημείωμά της η Moody’s. Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, αποτελεί επίσης, ένδειξη αβεβαιότητας για το εάν η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης.
Το πρώτο έμπρακτο μήνυμα προς την Ελλάδα, ότι δεν υπάρχει άλλο περιθώριο ελιγμών και πρέπει να εφαρμοστεί το Μνημόνιο για να υπάρξει συνέχεια εντός του ευρώ, έστειλε την Δευτέρα η ευρωζώνη μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Αυτή τη φορά, οι προφορικές πιέσεις μετατράπηκαν σε φράσεις, μέσω απόφασης της ΕΚΤ που προβλέπει ότι πλέον δεν θα κάνει δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. Οι ελληνικές τράπεζες θα καλύπτουν τις ανάγκες τους για ρευστότητα μέσω του μηχανισμού της Τράπεζας της Ελλάδος.
«Βλέπουμε την απόφαση της ΕΚΤ ως μια ένδειξη της απροθυμίας της να ανακουφίσει τις δημοσιονομικές αρχές της ευρωζώνης από το καθήκον τους για τη σταθεροποίηση των δημοσιονομικών των προβληματικών χωρών της ευρωζώνης», σχολιάζουν οι αναλυτές της Moody’s.
Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει, ακόμη, ότι η απόφαση της ΕΚΤ δεν έχει πρακτικές επιπλοκές προς το παρόν, από τη στιγμή που η Τράπεζα της Ελλάδας θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα, αλλά διασφαλίζει ότι εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από την ευρωζώνη, οι ζημιές δεν θα επηρεάσουν την ΕΚΤ και τους μετόχους της.
Οι αποφάσεις της ΕΚΤ αποδεικνύουν την επιθυμία της να προστατεύσει τον ισολογισμό της από τις συνέπειες μιας απώλειας στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, εκτιμά η Moody’s.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης