Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ για την ΑΤΕ θυμίζει ΠΑΣΟΚ της 10ετίας του 1990 – Το μέλλον της ΑΤΕ όπου τα δάνεια αντιστοιχούν στο 14% των χορηγήσεων είναι good και bad bank

 Η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ για την ΑΤΕ θυμίζει ΠΑΣΟΚ της 10ετίας του 1990 – Το μέλλον της ΑΤΕ όπου τα δάνεια αντιστοιχούν στο 14% των χορηγήσεων είναι good και bad bank
Τα περί επανακεφαλαιοποίησης και εξυγίανσής της ΑΤΕ και διαφύλαξης του χαρτοφυλακίου υποθηκών αγροτικής γης, είναι ο «προπομπός στο προωθούμενο έγκλημα» κατά του αγροτικού κόσμου» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αφορμή στάθηκαν πρόσφατα δημοσιεύματα περί πρωθυπουργικής εντολής για επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων με προτεραιότητα ανάμεσα στα άλλα την επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ και την συνεπαγόμενη εκποίηση της ΕΒΖ, της ΔΩΔΩΝΗΣ και της ΣΕΚΑΠ.

Θα μας βρουν απέναντι μαζί με τους εργαζόμενους της ΑΤΕ κατέληξε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η ρητορεία του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει ΠΑΣΟΚ της 10ετίας του 1990 όπου ο κρατισμός ήταν η κυρίαρχη πολιτική θέση και οι αποκρατικοποιήσεις ή ιδιωτικοποιήσεις μιαρές στον πολιτικό λόγο αλλά στρατηγικά τόσο αναγκαίες.
Όμως η ουσία είναι ότι η ΑΤΕ μπορεί να έχει υλοποιήσει τις λιγότερες αυξήσεις κεφαλαίου από οποιαδήποτε άλλη τράπεζα αλλά από την άλλη δεν παύει να έχει περιουσιακά στοιχεία που είναι μονίμως βαρίδια στον ισολογισμό.
Να θυμίσουμε ότι επί διοικήσεων Λάμπρου, Μηλιάκου και Πανταλάκη ο βασικός στόχος ήταν η απεμπλοκή της τράπεζας από τις μη χρηματοοικονομικές θυγατρικές.  

Το μέλλον της ΑΤΕ Bank

Ένα σκληρό αλλά αποτελεσματικό σχέδιο σωτηρίας φαίνεται ότι έχουν επεξεργαστεί οι εμπλεκόμενοι για την ATE Bank.
Η νέα κυβέρνηση μπορεί να δήλωσε ότι θα διασφαλίσει την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας ενώ θα δοθεί έμφαση στην εξασφάλιση των δανείων προς τον Αγροτικό τομέα που αποτελούν το 10% του συνόλου των χορηγήσεων ή 2,2 δις ευρώ αλλά δεν ανέφεραν τον τρόπο.
Με βάση πληροφορίες το σχέδιο έχει ως εξής.
Η ΑΤΕ θα σπάσει σε good και bad bank σε καλή και κακή τράπεζα.
Στην good Bank θα ενταχθούν τα δάνεια προς τον αγροτικό τομέα – κατά την άποψη μας πολλά εξ αυτών είναι χαμηλής ποιότητας και κακώς θα ενταχθούν στην καλή τράπεζα – ορισμένα βασικά επιχειρηματικά δάνεια και λιανικής.
Στην Bad bank θα ενταχθούν όλες οι συμμετοχές και θυγατρικές της ΑΤΕ που είναι σχεδόν χρεοκοπημένες ή ζημιογόνες, τα δάνεια προς τα πολιτικά κόμματα ύψους 190-200 εκατ ευρώ και ορισμένα επιχειρηματικά δάνεια, όπως επίσης και όλα τα εναπομείναντα δάνεια προς τον δημόσιο τομέα.  
Για να δώσουμε ένα παράδειγμα εταιρίες χρεοκοπημένες όπως ΕΒΖ και άλλες απομακρύνονται από τον ισολογισμό της ΑΤΕ Bank
Με βάση πρώτους υπολογισμούς στην bad bank στην κακή τράπεζα θα μεταφερθούν στοιχεία ενεργητικού και θυγατρικές ύψους 5-6 δις ευρώ.
Παράλληλα με σχετικά συνοπτικές διαδικασίες θα κλείσουν 120-140 καταστήματα και το προσωπικό θα μεταταχθεί ή απολυθεί.
Η δέσμευση των κομμάτων ότι δεν θα απολύσουν άλλους δημοσίους υπαλλήλους είναι η πιο έωλη δέσμευση των τελευταίων 100 ετών του πολιτικού συστήματος.
Όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση προ της διάσπασης της σε good και bad bank η ΑΤΕ θα χρειαζόταν περίπου 4 δις ευρώ κεφάλαια.
Μετά το σπάσιμο της τράπεζας σε good και bad bank η Good Bank θα χρειαστεί για να ανακεφαλαιοποιηθεί 2,5-2,8  δις ευρώ αν και ακόμη αυτό είναι πολύ επισφαλής πρόβλεψη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης