Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Η πολιτική στο coverage ratio και οι συμμετοχές προκάλεσαν τριγμούς στα κεφάλαια της ΑΤΕ

tags :
 Η πολιτική στο coverage ratio  και οι συμμετοχές προκάλεσαν τριγμούς στα κεφάλαια της ΑΤΕ
(upd)Από τις 8 τράπεζες που συμμετέχουν στα stress tests μόνο η ΑΤΕ φαίνεται να αντιμετωπίζει δυσκολίες να τα περάσει με βάση τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας ανέφερε το www.bankingnews.gr στις  9 και 13 Ιουλίου.
Η ΑΤΕ εμφανίζει core tier1 4,1% περίπου επιβεβαιώνοντας έτσι τις εκτιμήσεις για την αναγκαιότητα της κεφαλαιακής ενίσχυσης ή της προσφυγής στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας....
Για την ΑΤΕ ανακύπτει ζήτημα καθώς εμφανίζει χαμηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας περίπου 4 δις ευρώ ομόλογα ενώ το trading ήταν στα 700 εκατ ευρώ στο α΄ τρίμηνο.
Η ΑΤΕ είναι πολύ πιθανό να μην περάσει τα stress tests ειδικά όσον αφορά τα ίδια κεφάλαια που διαμορφώνονται στα 1,23 δις ευρώ.
Σήμερα συνεδρίασε  η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων και  θα ακολουθήσει δύο γραμμές
1)Να αναθέσει σε συμβούλους της αποτίμηση της ΑΤΕ και του ΤΤ
2)Να αποδεχθεί πιθανόν την πρόταση της ΑΤΕ για αύξηση κεφαλαίου με κοινές μετοχές 350 με 400 εκατ ευρώ και να μετατραπούν οι προνομιούχες μετοχές σε κοινές τα 675 εκατ ευρώ δηλαδή θέμα που είχε αποκαλύψει το www.bankingnews.gr
Ωστόσο - όπως είχαμε αναφέρει πρόσφατα- μια  προσεκτική ματιά στα δημοσιευμένα  οικονομικά στοιχεία του ομίλου της ΑΤΕ   31-3-2010, σχετικά με τις προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις (1,345δις € δηλ. coverage ratio  μεγαλύτερο του 70% , υπολογίζοντας δε  και τις πρόσφατες διαγραφές υπερβαίνει με δικούς μας υπολογισμούς το 90% ), την  αποτίμησης των Κρατικών Ομολόγων που απέκτησες στο χαρτοφυλάκιό της , το διάστημα 1-1-2010 έως 31-3-2010  καθώς και την μειωμένη αποτίμηση λόγω συγκυρίας των συμμετοχών ( ΟΤΕ, Πειραιώς, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ) , συμμετοχές οι οποίες σε μια αλλαγή πορείας του χρηματιστηρίου θα επιφέρουν σημαντικά κέρδη, δημιουργούν έντονα ερωτηματικά σχετικά με το εάν υπάρχει τελικά τόσο μεγάλο όσο παρουσιάζεται πρόβλημα στην  κεφαλαιακή επάρκεια του ομίλου...
Μάλιστα το ΔΝΤ εξέφρασε την απορία του γιατί άλλαξε η πολιτική του coverage ratio.
Στις 31-3-2010 τα Βασικά ίδια κεφάλαια (Tier 1 Capital )  ήταν 1.179.803.000 €  και τα Εποπτικά Ίδια κεφάλαια 1.308.285.000€  διαμορφώνοντας  με  Σταθμισμένο Ενεργητικό 15.227.789.000€ , Δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας  8,59% και δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων 7,75%.
Με μια λιγότερο επιθετική πολιτική επισφαλειών , σε επίπεδα των άλλων Τραπεζών, προσεκτικότερης διαχείρισης των Κρατικών Ομολόγων και συμμετοχών θα μπορούσε να διαμορφώσει  δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας  περίπου στο 11,5 %.


Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης