Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Bank of America/Merrill Lynch: Πιθανή νέα εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα τον Ιούνιο – Εάν υπάρξει κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 6ης Ιουνίου ορατός ο κίνδυνος πολιτικής παράλυσης

Bank of America/Merrill Lynch: Πιθανή νέα εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα τον Ιούνιο – Εάν υπάρξει κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 6ης Ιουνίου ορατός ο κίνδυνος πολιτικής παράλυσης
Ένας αδύναμος κυβερνητικός συνασπισμός είναι το βασικό σενάριο της επόμενης μέρας των εκλογών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη νέα 8σέλιδη έκθεση της Bank of America/Merrill Lynch, η οποία με τον τίτλο «Risks of a political paralysis in Greece after May 6» (Κίνδυνος πολιτικής παράλυσης στην Ελλάδα μετά την 6η Μαΐου), κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της χώρας μας.
Με αμφίβολη τη δυνατότητα τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας να μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση, και με τα μικρά κόμματα είτε να αντιτίθενται στο πρόγραμμα προσαρμογής είτε να μην εξασφαλίζουν την κοινοβουλευτική του παρουσία, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει τη διενέργεια νέας εκλογικής αναμέτρησης μέσα σε ένα μήνα.
Σύμφωνα με την BofA/ML, το πιο πιθανό σενάριο είναι τα δύο κόμματα οριακά να καταφέρουν να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία, η οποία όμως θα είναι αδύνατη και πιθανόν να μην διαρκέσει για πολύ.
Αν και η «πολιτική παράλυση» στην Ελλάδα δεν είναι το βασικό σενάριο, υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι που μπορεί να προκαλέσουν αναταράξεις στην αγορά. Το ελληνικό πρόβλημα είναι πολύ μακριά από τη λύση του, ενώ στο τραπέζι παραμένει η προοπτική ακόμη και της εξόδου της χώρας από το ευρώ. Μπορεί η άμεση έκθεση του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα να έχει μειωθεί σημαντικά, ωστόσο οι αλυσιδωτές συνέπειες των αναταράξεων στη χώρα μας επηρεάζει ακόμη τις αγορές, ενώ πιθανό είναι το σενάριο το ευρώ να αποδυναμωθεί περαιτέρω.
Αναλύοντας συνοπτικά το εκλογικό σύστημα της χώρας μας, η BofA/ML επισημαίνει ότι τα δύο κόμματα μαζί είναι απίθανο να μπορέσουν να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία. Ο σχηματισμός κυβέρνησης επομένως με ένα τρίτο, μικρότερο κόμμα, γίνεται αυτόματα εξαιρετικά δύσκολος, αν αναλογιστεί κανείς ότι από τα μικρότερα κόμματα μόνο η Δημοκρατική Συμμαχία και η Δράση στηρίζουν το δημοσιονομικό πρόγραμμα, τα οποία όμως από ότι φαίνεται δεν θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν την είσοδο τους στη Βουλή.
Από την άλλη μεριά, ακόμη και αν τα δύο κόμματα έχουν εξασφαλισμένη την πλειοψηφία από μόνα τους, τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Ήδη ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς έχει «απειλήσει» ότι εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία θα προκαλέσει νέα εκλογική διαδικασία.
Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η BofA θεωρεί ότι υπάρχουν τρία σενάρια για την επόμενη μέρα των ελληνικών εκλογών:
-Παράλυση 1: Κανένα κόμμα να μη δεχτεί να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, όταν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν θα μπορέσουν οι δυο τους να έχουν την πλειοψηφία. Μια άλλη εκλογική αναμέτρηση θα αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε ένα μήνα.
-Παράλυση 2: Τα δύο κύρια κόμματα λαμβάνουν αρκετές ψήφους για να σχηματίσουν κυβέρνηση, αλλά δεν θα καταλήξουν σε συμφωνία σε κυβέρνηση συνασπισμού. Ακόμα κι αν ο κ. Σαμαράς είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ, είναι πιθανό να επιμείνει για το διορισμό του ως πρωθυπουργός στη νέα κυβέρνηση, σενάριο το οποίο το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αποδεχθεί. Όπως και στο προηγούμενο σενάριο, μια άλλη εκλογική διαδικασία είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί σε ένα μήνα.
-Αδύναμη κυβέρνηση συνασπισμού: Το πιθανότερο σενάριο. Τα δύο μεγάλα κόμματα λαμβάνουν αρκετές ψήφους για να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, ενώ πιθανή είναι και η συμμετοχή μικρών κομμάτων για την υποστήριξη του προγράμματος. Ωστόσο, μια τέτοια κυβέρνηση είναι πιθανόν να έχει μόνο οριακή πλειοψηφία και ως εκ τούτου θα είναι αδύναμη. Θεωρούμε ότι αυτό αποτελεί το πιθανότερο σενάριο γιατί πιστεύουμε ότι η απειλή μιας πολιτικής παράλυσης θα ωφελήσει τις δύο μεγάλες παρατάξεις και θα τους αναγκάσουν να συνεργαστούν στη συνέχεια. Μίας κυβέρνησης συνασπισμού θα μπορούσε ενδεχομένως να ηγηθεί από τεχνοκράτες που απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη του κόσμου και την εμπιστοσύνη των αγορών. Ωστόσο, μια τέτοια κυβέρνηση είναι πιθανόν να έχει οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με τους υπόλοιπους βουλευτές να τάσσονται κατά του προγράμματος. Η κυβέρνηση θα αντιμετωπίζει συνεχώς κινδύνους σε κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες για τα νέα μέτρα λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης