Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Οι τρεις άξονες ανάπτυξης για το β’ 6μηνο του 2010 στο ελληνικό χρηματιστήριο

tags :
Οι τρεις άξονες ανάπτυξης για το β’ 6μηνο του 2010 στο ελληνικό χρηματιστήριο
Σε 3 άξονες θα κινηθεί η προσπάθεια της διοίκησης του ΧΑ στο δεύτερο ήμισυ του 2010 για να δώσει πνοή στην παραπαίουσα χρηματιστηριακή αγορά που έχει χάσει 27 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίησή της μέσα σε 180 ημέρες και έχει επιστρέψει στα επίπεδα της 3ης Μαρτίου 1998....

Ο πρώτος άξονας αφορά στις νέες εισαγωγές εταιρειών στην Οργανωμένη Αγορά του ΧΑ. Υπάρχει ήδη ενδιαφέρον για την εισαγωγή 2 εταιρειών real estate, των θυγατρικών της Εθνικής τράπεζας και του ΟΤΕ. Ωστόσο η διοίκηση του ΧΑ διερευνά και το ενδεχόμενο εισαγωγής και κάποιων άλλων εταιρειών.
Ο δεύτερος άξονας αφορά τη δυνατότητα εισαγωγής ομολόγων στη χρηματιστηριακή πλατφόρμα εκτός της ΗΔΑΤ που διαπραγματεύονται σήμερα και θα μπορούσε να δώσει μια εναλλακτική επενδυτική επιλογή στους Έλληνες ιδιώτες επενδυτές, αλλά ταυτόχρονα να βοηθήσει και το Ελληνικό Δημόσιο στο πρόγραμμα δανεισμού του 2010.
Ο τρίτος άξονας, είναι η παράλληλη εισαγωγή:
α) ETFs (διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια) σε ξένους δείκτες ή και σε προϊόντα. Για παράδειγμα θα μπορούσε  το ΧΑ  να εισάγει ETFs του Xetra  DAX ή του Dow Jones ή ακόμα και κάποιου Κινέζικου Δείκτη. Επίσης θα μπορούσε να  εισάγει  κάποιο ETF στον χρυσό.
β) Ομόλογα που έχουν εκδώσει Ελληνικές εταιρείες και διαπραγματεύονται πρωτογενώς σε αγορές του εξωτερικού. Υπάρχουν σήμερα ομόλογα που έχουν εκδώσει μεγάλες εταιρείες του εικοσάρη, που έχουν απόδοση κοντά στο 7%. Γιατί να μην μπορεί ο Έλληνας ιδιώτης επενδυτής να αγοράζει αυτό το Ομόλογο, γ)  μια άλλη αγορά η οποία έχει ενδιαφέρον και θα μπορούσε το ΧΑ να προσελκύσει  εταιρείες είτε πρωτογενώς ή δευτερογενώς (dual listing) είναι η αγορά της ναυτιλίας. Να σημειώσουμε ότι το  2009 δεν πραγματοποιήθηκε καμία εισαγωγή ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας σε κάποιο χρηματιστήριο παγκοσμίως.
Οι συνθήκες φαίνονται σήμερα διαφορετικές. Η μείωση της προσφοράς δανειακών κεφαλαίων από τις τράπεζες, καθώς και η πτώση των ναύλων και των τιμών των πλοίων, έχει οδηγήσει κάποιες ναυτιλιακές εταιρείες στην αναζήτηση νέων ευκαιριών. Η  συγκυρία αυτή όπως δηλώνει ο πρόεδρος του ΧΑ Σπύρος Καπράλος «έχει οδηγήσει αρκετούς πλοιοκτήτες να σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο εισαγωγής των εταιρειών τους σε κάποια οργανωμένη αγορά όπως το Χρηματιστήριο Αθηνών για άντληση κεφαλαίων. Στο Χ.Α. έχουμε την ρευστότητα να καλύψουμε τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Το μεγάλο πλεονέκτημα της Ελληνικής Αγοράς είναι ότι μια ναυτιλιακή εταιρεία που εισάγεται στην Αμερική απευθύνεται μόνο σε ένα περιορισμένο αριθμό εξειδικευμένων θεσμικών επενδυτών, οι οποίοι ούτως ή άλλως έχουν πρόσβαση και στην Ελληνική αγορά, καθώς για τον μέσο Αμερικάνο ιδιώτη επενδυτή ο κλάδος της ναυτιλίας είναι κάτι άγνωστο και δεν επενδύει σε αυτόν. Από την άλλη πλευρά, μια εταιρεία που θα εισαχθεί στο ΧΑ θα απευθυνθεί στους ίδιους θεσμικούς επενδυτές αλλά και σε ένα μεγάλο μέρος Ελλήνων ιδιωτών επενδυτών, οι οποίοι γνωρίζουν το χώρο της ναυτιλίας και είναι πρόθυμοι να επενδύσουν σε αυτόν»


Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης