Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Credit Suisse: Αφερέγγυα η Ελλάδα - Οι 9 λόγοι που απειλούν την πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων - Ποιοι οι 4 παράγοντες - κλειδιά για την επίλυση της κρίσης χρέους

Credit Suisse: Αφερέγγυα η Ελλάδα - Οι 9 λόγοι που απειλούν την πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων - Ποιοι οι 4 παράγοντες - κλειδιά για την επίλυση της κρίσης χρέους
Αν και παραδοσιακά η έλευση ενός νέου τριμήνου φέρνει στα χρηματιστήρια φρέσκο χρήμα και νέες ελπίδες, η Credit Suisse, στην τελευταία έκθεσή της, δηλώνει πως παραμένει underweight για την πορεία των ευρωπαϊκών αγορών.
Ωστόσο, παρά τη bearish στάση της, εμφανίζει μια συγκρατημένη προτίμηση για τη γερμανική αγορά, αλλά αντίθετα συμβουλεύει τους επενδυτές να παραμείνουν μακριά από το γαλλικό και το ισπανικό χρηματιστήριο.
Μάλιστα κατά τον οίκο υπάρχουν 9 λόγοι που απειλούν την πορεία των ευρωπαϊκών μετοχών.

Αυτοί είναι οι εξής:

1. Το momentum για τα εταιρικά αποτελέσματα εμφανίζεται εξαιρετικά αδύναμο στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
2. Το momentum για την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών των ευρωπαϊκών χωρών χάνει ολοένα και περισσότερο έδαφος.
Ειδικότερα, η Credit Suisse κάνει ειδική μνεία στη βουτιά του μεταποιητικού κλάδου στην Ευρώπη, τα ποσοστά του οποίου αντανακλούν ανάπτυξη σχεδόν σε μηδενικά επίπεδα.
3. Η συνεχιζόμενη ενδυνάμωση του ευρώ αποτελεί πρόβλημα.
4. Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους έχει την τάση να επιδεινώνεται την ώρα που το momentum της παγκόσμιας οικονομίας κερδίζει έδαφος.
5. Διαφαίνεται υπέρ του δέοντος εφησυχασμός αναφορικά με τις προσπάθειες επίλυσης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.
Στο σημείο αυτό η Credit Suisse απαριθμεί 4 παράγοντες που απαιτούν προϋπόθεση για την επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους:
- Επιστροφή σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης (εξαιρετικά απίθανο ενδεχόμενο κατά τον οίκο)
- Ισορροπία στο εμπορικό ισοζύγιο της ευρωπαϊκής περιφέρειας (κατά τον οίκο μόνο η Ιρλανδία είναι σε θέση να το επιτύχει)
- Να μετατραπούν σε φερέγγυα τα αφερέγγυα ευρωπαϊκά κράτη (Ελλάδα, Πορτογαλία)
- Να θωρακιστούν οι φερέγγυες ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Ισπανία)
6. Πολιτική.
- Προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.
Ο σοσιαλιστής Francois Hollande (ο πιο πιθανός νικητής σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις) επιθυμεί να μειώσει στα 60έτη το όριο συνταξιοδότησης, να εισάγει νέες δαπάνες ύψους 20 δισ. ευρώ, να επαναδιαπραγματευτεί το δημοσιονομικό σύμφωνο, να επανακαθορίσει το ρόλο και τη στάση της ΕΚΤ.
- Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα.   
Το πλέον πιθανό αποτέλεσμα των εκλογών είναι να προκύψει συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ (ή ακόμη και περισσότερων κομμάτων). Τα δύο μεγάλα κόμματα στην Ελλάδα δεν έχουν κοινό έδαφος όσον αφορά στη μορφγή της ασκούμενης πολιτικής. Ενδεικτικό παράδειγμα οι πρόσφατες διαφωνίες τους για τους φόρους στην Ελλάδα.
7. Η όχι και τόσο επιθετική στάση της ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ έχει επιδοθεί σε μια προσπάθεια χαλάρωσης των απαιτήσεων για τα collaterals των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Σημαντική πηγή ανησυχίας αποτελούν και οι συνεχιζόμενες διαφωνίες μεταξύ του επικεφαλής της ΕΚΤ, M. Draghi και του ισχυρού άντρα της Bundesbank, J. Weidmann.
8. Aποτιμήσεις
Οι ευρωπαϊκές μετοχές παραμένουν εξαιρετικά φθηνές.
9. Ορισμένοι δείκτες μέτρησης του κινδύνου στην Ευρώπη έχουν χτυπήσει "κόκκινο".
Η πορεία διαμόρφωσης των ευρωπαϊκών spreads αποτελεί το πλέον ενδεικτικό παράδειγμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης