Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Αποφασισμένη να στηρίξει την Millennium bank Ελλάδος η μητρική στην Πορτογαλία – Κοντά σε νέα ΑΜΚ – Αποκλείστηκε οποιαδήποτε προσφυγή στο ΤΧΣ

 Αποφασισμένη να στηρίξει την Millennium bank Ελλάδος η μητρική στην Πορτογαλία – Κοντά σε νέα ΑΜΚ – Αποκλείστηκε οποιαδήποτε προσφυγή στο ΤΧΣ
Σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της Millennium bank στην Ελλάδα έχει λάβει η μητρική στην Πορτογαλία.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η Millennium bank στην Πορτογαλία αποφάσισε να στηρίξει τα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης της θυγατρικής της στην Ελλάδα αποκλείοντας έτσι οποιαδήποτε προσφυγή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Οι Πορτογάλοι οι οποίοι ελέγχουν 100% την Millennium bank Ελλάδος έχουν αποφασίσει λοιπόν να στηρίξουν ενεργά την θυγατρική τους περνώντας ένα σαφές μήνυμα προς την αγορά ότι θα παραμείνουν στην Ελλάδα.
Πρέπει να τονιστεί ότι στο παρελθόν είχαν υπάρξει διερευνητικές κρούσεις από τον βασικό μέτοχο για την αναζήτηση στρατηγικού συμμάχου στην Millennium bank στην Ελλάδα.
Οι συζητήσεις αυτές ξεκίνησαν ότι και η Πορτογαλία βρέθηκε σε μηχανισμό στήριξης και το τραπεζικό σύστημα άρχισε να αντιμετωπίζει δομικά προβλήματα.
Στην πορεία όμως οι πορτογαλικές τράπεζες άρχισαν να ισορροπούν στο νέο δυσμενές περιβάλλον και παρά τις κρούσεις που υπήρξαν για την πώληση της θυγατρικής στην Ελλάδα  η μητρική Millennium bank στην Πορτογαλία αποφάσισε να την στηρίξει και προφανώς να διατηρήσει την ελληνική θυγατρική.
Δεν είναι τυχαίο ότι σύντομα θα προχωρήσει η τράπεζα σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ενισχύοντας τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας ενώ σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες οι συζητήσεις για στρατηγικό σύμμαχο στην Ελλάδα έχουν πλήρως παγώσει. Σημειώνεται ότι τα κεφάλαια της τράπεζας διαμορφώνονται περί τα 372 εκατ ευρώ.
Η Millennium bank έχει ακολουθήσει μια συντηρητική πολιτική ανάπτυξη και το σημαντικότερο όλων δεν έχει ταλαιπωρηθεί με απομειώσεις ομολόγων ή υψηλές επισφάλειες.
Η δομή των χαρτοφυλακίων της τράπεζας διασφαλίζει ότι τα NPLs θα παραμείνουν πολύ χαμηλότερα του ανταγωνισμού μια περίοδο όπου έχουν πάρει την ανιούσα οι νέες προβλέψεις.
Η τράπεζα αν καταφέρει να μειώσει το χάσμα δανείων προς καταθέσεις το οποίο διαμορφώνεται περίπου στα 1,6 δις ευρώ δηλαδή να ισορροπήσει την ρευστότητας θα έχει καταστεί πλήρως θωρακισμένη τράπεζα στην χειρότερη φάση της ιστορίας της χώρας.
Μέσα στις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για την μείωση του λειτουργικού κόστους είναι και ένα περιορισμένο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου 50 εργαζομένων,  αλλά και κινήσεις όπως μετεγκαταστάσεις υποκαταστημάτων ώστε να περισταλούν τα έξοδα όπως π.χ. μειώσεις ενοικίων.
Το μέλλον της Millennium bank από αβέβαιο  που είχε καταστεί πριν μήνες αρχίζει πάλι να γίνεται θετικό.
Οι πορτογάλοι στηρίζουν, θα επενδύσουν νέα κεφάλαια, ενώ η τράπεζα ακολουθεί μια νέα πολιτική επαναχαράσσοντας στρατηγικές  με στόχο την σταθερότητα του ισολογισμού μια περίοδο άκρως αρνητική για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης