Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Η επίτευξη συμφωνίας για τα κόκκινα δάνεια στο επίκεντρο της νέας τηλεδιάσκεψης μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών

tags :
Η επίτευξη συμφωνίας για τα κόκκινα δάνεια στο επίκεντρο της νέας τηλεδιάσκεψης μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών
Tο δυσκολότερο θέμα, στο οποίο εξακολουθεί να υπάρχει απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών, ήταν αυτό των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας
(upd) Μία ακόμη έκτακτη τηλεδιάσκεψη, από τις πολλές που έγιναν μέσα στο Σαββατοκύριακο, αναμένεται να ξεκινήσει το απόγευμα (στις 18:30 ώρα Ελλάδος), προκειμένου να ξεπεραστεί το εμπόδιο των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας επί του οποίου έχουν κολλήσει οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές.
Στις χθεσινές διαβουλεύσεις δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί λύση, με αποτέλεσμα οι τηλεδιασκέψεις να συνεχίζονται και σήμερα το απόγευμα, αν και είναι άγνωστο εάν και αυτό το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί, δεδομένων των δυσκολιών που υπάρχουν.
Εφόσον στη σημερινή τηλεδιάσκεψη τακτοποιηθούν όλα τα ανοιχτά θέματα, τα οποία αφορούν κυρίως τα κόκκινα δάνεια, τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας και τα ισοδύναμα για το ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, τότε θα συνέλθει η ομάδα εργασία των 19 (Euroworking group), προκειμένου να προετοιμάσει τη συνεδρίαση του Eurogroup αύριο, Δευτέρα 9 Νοεμβρίου.

Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:


Στις 15:00 σήμερα Κυριακή, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η νέα τηλεδιάσκεψη μεταξύ του κυβερνητικού πιτελείου με τους θεσμούς, προκειμένου καταλήξουν σε συμφωνία για το πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων μέχρι και το Εurogroup της Δευτέρας.
Μέχρι χθες Σάββατο βράδυ, το δυσκολότερο θέμα, στο οποίο εξακολουθούσε να υπάρχει απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών, ήταν αυτό των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και του προσδιορισμού των ευάλωτων οικονομικά νοικοκυριών, τα οποία θα προστατεύονται.
Το όριο που θέτει η κυβέρνηση χαρακτηρίζεται από τους εκπροσώπους των θεσμών υπερβολικό με αποτέλεσμα να προστατεύει, όπως τονίζουν, και νοικοκυριά με αυξημένο εισόδημα.
Άλλο ανοικτό θέμα με δυσκολίες είναι αυτό της ρύθμισης των 100 δόσεων και το αν αυτή θα ακυρώνεται ή όχι αυτομάτως σε περίπτωση που ο οφειλέτης δεν καταβάλει μια δόση.
Η κυβέρνηση ζητάει να υπάρχει μια περίοδος χάριτος 30 ημερών.
Τέλος, δεν έχουν κλείσει ακόμη, αλλά βρίσκονται σε καλό δρόμο, τα θέματα της εξεύρεσης ισοδύναμων για τη διατήρηση της απαλλαγής από ΦΠΑ της ιδιωτικής εκπαίδευσης και της ελάχιστης τιμής των γενόσημων φαρμάκων.
Σχετικά με το κλίμα που επικρατεί στις συζητήσεις, στις Βρυξέλλες το χαρακτηρίζουν καλό, αναγνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει κάνει πολλά σε μεταρρυθμίσεις το τελευταίο διάστημα.
Ωστόσο, τονίζουν ότι η διαδικασία πρέπει να επιταχυνθεί, προκειμένου να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων της ανακεφαλαιποίηση των τραπεζών και την εξέταση της ελάφρυνσης του χρέους.

(Πρώτη ενημέρωση 14:13, Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015)

www.baningnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης