Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Barclays: Ανούσιες οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ – RBS - Goldman Sachs: Θα επιτευχθεί η αποσυμπίεση των αγορών μέχρι να αναλάβει δράση ο EFSF

tags :
Barclays: Ανούσιες οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ – RBS - Goldman Sachs: Θα επιτευχθεί η αποσυμπίεση των αγορών μέχρι να αναλάβει δράση ο EFSF
Παρά την προσωρινή «ανακούφιση» που θα υπάρξει στις αγορές από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει εκ νέου σε αγορές κρατικών ομολόγων, πολλά ερωτήματα σχετικά με το μέγεθος και το στόχο του προγράμματος παραμένουν αναπάντητα, αναφέρει σε σύντομο report η Barclays σχολιάζοντας τη χθεσινοβραδινή απόφαση της ΕΚΤ.
Είναι δύσκολο η ΕΚΤ να παρέμβει με μεγάλα ποσά και να αποσυμπιέσει τα προβλήματα στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων, αναφέρει χαρακτηριστικά ο αναλυτής της Barclays, Julian Callow, επισημαίνοντας ότι η αγορά ιταλικών ομολόγων είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτές της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ελλάδας.
Από την άλλη μεριά, ο αναλυτής της RBS, Jacques Cailloux, θεωρεί ότι οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ είναι ικανές να μειώσουν σημαντικά τις αποδόσεις στα ιταλικά και στα ισπανικά ομόλογα, ενώ μπορούν να ανακόψουν πιθανή κατάρρευση της αγοράς. Σύμφωνα με τον Cailloux οι αγορές ομολόγων είναι ένα σημαντικό εργαλείο για να κερδίσουν χρόνο οι Ευρωπαίοι ώστε να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες των αποφάσεων της Συνόδου της 21ης Ιουλίου.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της RBS οι παρεμβάσεις μπορούν να μειώσουν από 100 έως 150 μονάδες βάσης τις αποδόσεις των ισπανικών και των ιταλικών ομολόγων, ενώ σε μία περίοδο χαμηλής ρευστότητας οι επενδυτές μπορεί να οδηγηθούν σε πωλήσεις γερμανικών ομολόγων. Έτσι η παρέμβαση μπορεί να πετύχει το βραχυπρόθεσμο στόχο της , αλλά προσοχή, αυτές οι αποφάσεις δεν έχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.
Ο Cailloux καταλήγει με προειδοποιήσεις για τους επενδυτές αναφέροντας ότι η παρέμβαση της ΕΚΤ θα διαρκέσει μέχρι να αναλάβει δράση το προσωρινό ταμείο στήριξης της ΕΕ, το EFSF, ώστε να διαλύσει την αβεβαιότητα στην αγορά. Δεν θα είναι ευρείας κλίμακας οι παρεμβάσεις γι’ αυτό και οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί.
Από τη μεριά της η Goldman Sachs θεωρεί ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει έως και 130 δις. ευρώ ισπανικών και ιταλικών ομολόγων, δεδομένου των μέχρι τώρα κινήσεων στις αγορές ιρλανδικών, πορτογαλικών και ελληνικών ομολόγων.
Η ΕΚΤ θα πρέπει να αποσυμπιέσει τις αγορές ομολόγων, μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος ρόλος του EFSF, ο οποίος θα μπορεί να αγοράζει ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά. Μάλιστα, η GS θεωρεί ότι μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των spread κατά 100 μονάδες βάσης τουλάχιστον.
Τέλος, η GS αναμένει τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο να προχωρεί σε πωλήσεις ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με αποτέλεσμα να «καθαρίσουν» οι λογιστικές τους καταστάσεις, αποκαθιστώντας στη συνέχεια και την εμπιστοσύνη στον κλάδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης