Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Πρόστιμα 560 χιλ. ευρώ σε 5 τράπεζες από την ΤτΕ

Πρόστιμα 560 χιλ. ευρώ σε 5 τράπεζες από την ΤτΕ
Την επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 560.000 ευρώ σε πέντε πιστωτικά ιδρύματα για διαπιστωθείσες παραβάσεις αποφάσισε η Τράπεζα της Ελλάδος, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων 290/11.11.2009.

 

Τα πρόστιμα υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου συνολικού ύψους ευρώ πεντακοσίων εξήντα χιλιάδων έχουν ως εξής:

CITIBANK INTERNATIONAL PLC, πρόστιμο ύψους 250.000 ευρώ

ΤΡΑΠΕΖΑ MILLENIUM BANK A.E., πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ

ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ, πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε., πρόστιμο ύψους 80.000 ευρώ

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΤΔ, πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ

Παρατίθενται κατωτέρω, ανά κατηγορία παράβασης και πιστωτικό ίδρυμα, οι παραβάσεις, οι οποίες, σημειωτέον, εκυρώθησαν καθ’ εαυτές και ανεξάρτητα από τυχόν ζημία των συναλλασσομένων:


α. Παραβάσεις της ΠΔ/ΤΕ 2501/2002, όπως ισχύει για τους κανόνες διαφάνειας, της ΠΔ/ΤΕ 2577/2006, όπως ισχύει, για την επάρκεια των Συστημάτων Εσωτερικού Ελέγχου και της Υπουργικής Απόφασης 122/1997/Β-340 (Κώδικας Δεοντολογίας Ε.Π.Ε.Υ.), κατά τη χρονική περίοδο από το 2004 έως και 31.10.2007 (μέχρι την ημερομηνία έναρξης ισχύος του αυστηρότερου πλαισίου που θεσπίστηκε με τον ν. 3606/2007), εκ μέρους της CITIBANK INTERNATIONAL PLC, ως προς τη διάθεση επενδυτικών τίτλων εκδόσεως της εταιρείας Lehman Brothers Co BV, ως κατωτέρω:



i) Mη παροχή, κατά το προσυμβατικό στάδιο, σαφούς ενημέρωσης των συναλλασσομένων των καλυπτόμενων επενδυτικών υπηρεσιών από το Σύστημα Αποζημίωσης Επενδυτικών Υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και με την αναφορά σε παρελθούσες αποδόσεις των τίτλων χωρίς την επισήμανση ότι αυτές δεν διασφαλίζουν τις μελλοντικές
ii) Mη επάρκεια των διαδικασιών για την τήρηση των κανόνων διαφάνειας αναφορικά με τη χορήγηση αντιγράφου μετά την υπογραφή της σύμβασης, και
iii) Mη επαρκής αξιολόγηση των προβλεπομένων στον Κώδικα Δεοντολογίας κριτηρίων για την παροχή κατάλληλης επενδυτικής συμβουλής.

β. Παραβάσεις στην εφαρμογή των διαδικασιών για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ΠΔ/ΤΕ 2577/9.3.2006, Παράρτημα 4, όπως ίσχυε κατά την περίοδο τέλεσης των παραβάσεων), ειδικότερα ως κατωτέρω:



i) Στο ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ οι σχετιζόμενες με την εποπτική αρμοδιότητα της Τράπεζας της Ελλάδος παραβάσεις αναφέρονται σε ελλείψεις ως προς τον εσωτερικό κανονισμό, τις διαδικασίες, το σύστημα πληροφορικής και το σύστημα εσωτερικού ελέγχου.
ii) Στην ΤΡΑΠΕΖΑ MILLENIUM BANK A.E. οι παραβάσεις αφορούν αφενός παραλείψεις υπηρεσιακών μονάδων της τράπεζας στην εφαρμογή των διατάξεων δέουσας επιμέλειας κατά το χρονικό διάστημα από 1.10.2007 ως και 9.11.2007, αφετέρου την παράλειψη υποβολής σχετικής αναφοράς στην Επιτροπή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας.


iii) Στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΤΔ οι παραβάσεις αφορούν μεμονωμένη περίπτωση παράλειψης εφαρμογής των διατάξεων δέουσας επιμέλειας κατά το χρονικό διάστημα από 2.7.2007 ως και 8.8.2007 και τη μη υποβολή για την περίπτωση αυτή σχετικής αναφοράς στην Επιτροπή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας.



iv) Στην ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε., η οποία καλύπτει λειτουργικές ανάγκες άλλων συνεταιριστικών τραπεζών ως προς τα συγκεκριμένα θέματα, οι παραβάσεις αφορούν σοβαρές ελλείψεις στην εφαρμογή των σχετικών διατάξεων, ιδιαίτερα ως προς το σύστημα πληροφορικής και την ταξινόμηση των πελατών σε κατηγορίες κινδύνου, καθώς και μεμονωμένες, κατά περίπτωση παραλείψεις στις διαδικασίες. Στην ίδια ως άνω συνεδρίαση ελήφθη απόφαση για τον καθορισμό του πλαισίου επιβολής διοικητικών κυρώσεων στα εποπτευόμενα από την Τράπεζα της Ελλάδος ιδρύματα, σύμφωνα με το άρθρο 52 του ν. 3691/2008.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης