Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Τρεις άνθρωποι διέσωσαν την Tbank από την χρεοκοπία – Όλη η αλήθεια χωρίς ωραιοποιήσεις….

 Τρεις άνθρωποι διέσωσαν  την Tbank από την χρεοκοπία – Όλη η αλήθεια χωρίς ωραιοποιήσεις….
Η Τbank διασώθηκε την ύστατη στιγμή από την χρεοκοπία.
Ρόλο κλειδί διαδραμάτισαν 3 άνθρωποι οι οποίοι συνειδητοποιώντας την κατάσταση διέσωσαν την παρτίδα και κράτησαν αλώβητο το τραπεζικό σύστημα
Γιώργος Προβόπουλος  διοικητής της ΤτΕ, Κλέων Παπαδόπουλος πρόεδρος στο ΤΤ και Γ. Χατζηνικολάου ο διευθύνων σύμβουλος της Tbank.

Δεν μπορούν να μην αναφερθούν και οι εργαζόμενοι της Tbank οι οποίοι έδωσαν ένα αξιοπρεπή αγώνα να διασώσουν την τράπεζα αλλά αυτά τα 3 πρόσωπα έπαιξαν σημαίνοντα ρόλο.
Ο Προβόπουλος ως εποπτική αρχή παρακολούθησε στενά την υπόθεση της Tbank μέσω του υπεύθυνου εποπτείας Ιωάννη Γούσιου ζήτησε με ταχύτητες διαδικασίες να παρθούν αποφάσεις.
Μάλιστα υπήρξε πολύ γρήγορη κινητοποίηση όταν η ΕΚΤ χαρακτήρισε αφερέγγυα την TBANK και τις ζήτησε να επιστρέψει πίσω όλη την ρευστότητα που τις είχε χορηγήσει δηλαδή 550 εκατ ευρώ.
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι ο απομηχανής Θεός της τραγωδίας Τbank.
Τουλάχιστον 3-4 φορές έσωσε την τράπεζα από την χρεοκοπία.
Να αναφερθούν οι ενέσεις ρευστότητας και καταθέσεων; Να αναφερθεί η πρόσφατη ένεση ρευστότητας μετά το σοκ της απόφασης της ΕΚΤ, να αναφερθεί ο συνεχής διατραπεζικός δανεισμός, να αναφερθεί η έσχατη απόφαση απορρόφησης.
Ο Κλέων Παπαδόπουλος γνώριζε ότι αγόρασε την Tbank καθ΄ υπόδειξη  του κράτους για να αποφευχθεί η χρεοκοπία και διαχειρίστηκε το θέμα ορθολογικά κρατώντας και τις ισορροπίες με την τρόικα που έθετε ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού.
Ο Γ. Χατζηνικολάου διευθύνων σύμβουλος της Tbank καθώς γνώριζε ότι ενώ ανέλαβε μια τράπεζα χρεοκοπημένη έδωσε μάχη να συμμαζέψει ότι μπορούσε να συμμαζευτεί.
Οι 3 αυτοί άνθρωποι έσωσαν την Tbank.
Χωρίς ωραιοποιήσεις η απορρόφηση της Tbank από το ΤΤ ούτε πρέπει και ούτε θα παρουσιαστεί ως η μεγάλη ευκαιρία για τον ισολογισμό του Ταμιευτηρίου. Αν ήταν μεγάλη ευκαιρία το ΤΤ δεν θα εξέταζε μεταξύ των λύσεων και την πώληση.
Η απορρόφηση της Tbank ήταν προϊόν εποπτικής και κρατικής εντολής στο ΤΤ το οποίο ήταν το μόνο που θα μπορούσε να την διασώσει ως βασικός μέτοχος με 32,9%.
Συνοψίζοντας η  διαδικασία απορρόφησης επισπεύτηκε για 3 βασικούς λόγους.
1)Γιατί τόσο η ΕΚΤ όσο και η ΤτΕ είχαν ζητήσει από το ΤΤ να πάρει άμεσα μέτρα καθώς η Tbank ήταν κεφαλαιακά ανεπαρκής με τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας να έχουν καταβαραθρωθεί στο 3% από 8% που επιτάσσει η ΤτΕ.
Έτσι ή θα πωλείτο ή το ΤΤ θα απορροφούσε την Tbank.
H λύση της απορρόφησης όμως ήταν μονόδρομος αφενός γιατί η απέτυχε η προσπάθεια πώλησης πρόσφατα αφετέρου γιατί όπως είναι δομημένη η Tbank δεν θα μπορούσε να υπάρξει άλλη λύση.
2)Η απορρόφηση της Tbank επισπεύστηκε μετά την σημαντική εξέλιξη κατά την οποία η ΕΚΤ ζήτησε να επιστραφεί η ρευστότητα των 550 εκατ ευρώ που είχε χορηγήσει με το αιτιολογικό ότι η Tbank είναι αφερέγγυα λόγω χαμηλών δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας.
3)Γιατί το ελληνικό δημόσιο σχεδιάζει να αποκρατικοποιήσει το ΤΤ και ήθελε να έχει επιλύσει το πρόβλημα με την  Tbank.
Δεν είναι βέβαιο πάντως αν η απορρόφηση της Tbank θα δυσχεράνει την πώληση αν υπάρξει τελικά του ΤΤ λόγω του μικρού μεγέθους της….
Η ΤBank είναι μια μικρή τράπεζα η πρώην Aspis bank δάνεια 1,93 δις ευρώ καταθέσεις 1,55 δις ευρώ και κεφάλαια μόλις 66,7 εκατ ευρώ.
Το ΤΤ διαθέτει ενεργητικό 15,6 δις, δάνεια 8 δις καταθέσεις 11,7 δις και κεφάλαια 968 εκατ ευρώ.
Ως  www.bankingnews.gr είχαμε πάρει μια θέση ότι η απορρόφηση θα ήταν μονόδρομος και η επιλογή αυτή είναι η ενδεδειγμένη για την σταθερότητα του συστήματος, των εργαζομένων στην Tbank και των πελατών της τράπεζας.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης