Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ηλιάδης (Κύπρου): Οι τράπεζες πρέπει να στηρίξουν την οικονομία

tags :
Ηλιάδης  (Κύπρου): Οι τράπεζες πρέπει να στηρίξουν την οικονομία
«Η τράπεζα Κύπρου θα πρέπει να συνεισφέρει στην στήριξη της οικονομίας και για τον λόγω αυτό θα καταβάλλει την έκτακτη εισφορά που της αναλογεί» τόνισε ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της τράπεζας Κύπρου Ανδρέας Ηλιάδης στο πλαίσιο παρουσίασης των θετικών αποτελεσμάτων 9μήνου που ανακοίνωσε η τράπεζα.


Η επιβάρυνση που αναλογεί στην Κύπρου αντιστοιχεί περίπου στα 4 με 5 εκατ ευρώ.

Ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι επενδυτές επιθυμούν σταθερό θεσμικό πλαίσιο ειδικά ως προς το φορολογικό καθεστώς.

Στην Κύπρο από το 1974 έως το 2004 το φορολογικό καθεστώς δεν άλλαξε ούτε στο ελάχιστο και αυτό αντιμετωπίστηκε θετικά από τους επενδυτές.

Ο κ Ηλιάδης τόνισε μεταξύ άλλων ότι η κρίση δεν έχει περάσει ενώ προέβλεψε ότι το 2010 και το 2011 θα είναι δύσκολες χρονιές.

Μάλιστα η διοίκηση της Κύπρου προέβλεψε ότι τα προβληματικά δάνεια θα φθάσουν στην κορύφωση τους στα μέσα του 2010.

Ακόμη χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τις τράπεζες διευκρίνισε το management της Κύπρου.

Το επόμενο διάστημα στόχος των τραπεζών θα πρέπει να είναι η ενίσχυση των επιχειρήσεων και η αντιμετώπιση της ανεργίας και οι τράπεζες πρέπει να συμβάλλουν σε αυτό έμπρακτα.

Σε ερώτηση για το νομοσχέδιο που αφορά τους δανειολήπτες , η διοίκηση της Κύπρου τόνισε ότι είναι ορθό να υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για τους ιδιώτες αλλά υπάρχει και κίνδυνος αν δεν αποσαφηνισθούν πολλά να οδηγηθούμε σε σημαντικές στρεβλώσεις που θα οδηγήσουν σε μείωση των δανείων και όχι σε αύξηση.

Σύμφωνα με την διοίκηση της Κύπρου από το β΄ 6μηνο του 2010 η κατάσταση στις οικονομίες θα είναι καλύτερη και άρα οι τράπεζες θα χορηγούν περισσότερα δάνεια.

Για τα κέρδη , τονίστηκε ότι η Κύπρου ήταν η μόνη τράπεζα που έθεσε στόχο κερδοφορίας και το πέτυχε για το 2009 . Αρχές 2010 μάλιστα θα ανακοινώσει 3ετές επιχειρηματικό σχέδιο ενώ σε ερώτηση αν υπάρξουν deals , επισημάνθηκε ότι δεν είναι προτεραιότητα.

Για το προμέρισμα που θα δοθεί στις 8 Δεκεμβρίου η διοίκηση τόνισε ότι ικανοποιούνται το πλήθος των μετόχων της τράπεζας , το 65% είναι μικρομέτοχοι ενώ δεν επηρεάζεται ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης