Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Πλεόνασμα με «φτωχές» επενδύσεις - «Καμπανάκι» για τα επενδυτικά κονδύλια κρούει ο προϋπολογισμός - Κίνδυνος να μην φτάσουν τα 6 δισ. ευρώ

Πλεόνασμα με «φτωχές» επενδύσεις - «Καμπανάκι» για τα επενδυτικά κονδύλια κρούει ο προϋπολογισμός - Κίνδυνος να μην φτάσουν τα 6 δισ. ευρώ
«Καμπανάκι» για τις επενδύσεις που «σβήνουν» από την υποχρηματοδότηση «χτυπά» ο προϋπολογισμός, την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω στο πρωτογενές πλεόνασμα.
Μέγεθος, το οποίο εξακολουθεί να υπολογίζεται σε λογιστική και όχι σε πραγματική βάση αφού στο πλεόνασμα των 2,6 δις. ευρώ ή 1,4% του ΑΕΠ που επαίρεται το οικονομικό επιτελείο ότι έχει δημιουργηθεί (σ.σ. επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης) στο τέλος Σεπτεμβρίου είναι αποτέλεσμα των εξής τρικ:
· Των έκτακτων εσόδων ύψους 1,5 δις. ευρώ που αποτελούν κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που επέστρεψαν οι κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος. Τα κέρδη αυτά δεν τα υπολογίζει η τρόικα, επομένως αν αφαιρεθούν το τελευταίο μέγεθος μειώνεται σε 1,1 δισ. ευρώ.
· Του κόλπου με τις επιστροφές φόρων καθώς το δημόσιο δεν είχε επιστρέψει φόρους 544 εκατ. ευρώ, όπως είχαν προϋπολογιστεί στο εννεάμηνο. Χωρίς τον συνυπολογισμό αυτού του ποσού το πλεόνασμα θα ήταν 556 εκατ. ευρώ. Όσο δηλαδή σκοπεύει να εγγράψει η κυβέρνηση στο τελικό σχέδιο του νέου προϋπολογισμού που θα κατατεθεί το Νοέμβριο.
Με την τακτική αυτή το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να καλύψει άλλες μεγαλύτερες αδυναμίες της οικονομικής πολιτικής όπως είναι για παράδειγμα ο τομέας των επενδύσεων.
Η εικόνα θα ήταν πολύ διαφορετική αν τα κονδύλια του προγράμματος των δημοσίων επενδύσεων συμβάδιζαν με τον στόχο των 4,35 δις. ευρώ που έχει τεθεί στο εννεάμηνο. Όμως την δεδομένη χρονική στιγμή απουσιάζουν από την αγορά επενδυτικοί πόροι ύψους 1,6 δις. ευρώ οι οποίοι αν είχαν διοχετευτεί θα έκαναν λιγότερο ασφυκτικό το περιβάλλον στη οικονομία.
Στο εννεάμηνο οι δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων φθάνουν στα 2,76 δις. ευρώ κινούμενες στον ρυθμό με αυτές που είχαν αποδεσμευθεί το αντίστοιχο διάστημα του 2012.
Με δεδομένη την χαμηλή απορροφητικότητα των επενδυτικών πόρων θεωρείται εξαιρετικά απίθανο από στελέχη που παρακολουθούν το πρόγραμμα να μπορέσει φέτος το υπουργείο Οικονομικών να ρίξει στην αγορά το ποσό των 6,850 δις. ευρώ όπως είχε υπολογίσει αρχικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ίδιο συνέβη και πέρυσι με τους πόρους για την στήριξη της ανάπτυξης να μειώνονται σημαντικά και το οικονομικό επιτελείο να εκμεταλλεύεται αυτά τα ποσά για να καλύψει άλλους δημοσιονομικούς στόχους, κυρίως από το μέτωπο των εσόδων.
Ήδη όπως αποκάλυψε το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2014 οι φετινές δαπάνες του προγράμματος των δημοσίων επενδύσεων «κουρεύτηκαν» κατά 200 εκατ. ευρώ στα 6,650 δις. ευρώ, στερώντας έτσι τη δυνατότητα μιας εμπροσθοβαρούς στήριξης της οικονομίας.
Να σημειωθεί ότι 2012 ο προϋπολογισμός είχε στην διάθεση του 7,3 δις. ευρώ για αναπτυξιακά έργα. Τα λεφτά αυτά δεν δόθηκαν ποτέ και οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν από τους επιχειρηματίες έμειναν στα χαρτιά, αφού ο κεντρικός πυλώνας της ανάπτυξης κόντυνε στα 6,1 δισ. ευρώ.

M. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης