Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Πολιτική ατολμία επιδεικνύει στο μείζον ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους η Ελλάδα – Αντί να προτείνει θεραπεία σοκ με haircut και ανταλλάγματα επιλέγει τον δρόμο της μετριότητας

  Πολιτική ατολμία επιδεικνύει στο μείζον ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους η Ελλάδα – Αντί να προτείνει θεραπεία  σοκ με haircut και ανταλλάγματα επιλέγει τον δρόμο της μετριότητας
Πολιτική ατολμία επιδεικνύει στο μείζον ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους η Ελλάδα
Αντί να προτείνει θεραπεία  σοκ με haircut και ανταλλάγματα επιλέγει τον δρόμο της μετριότητας.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλος αντί να προτείνει haircut με ισχυρά ανταλλάγματα προς τους ευρωπαίους επέλεξε τον δρόμο της μετριότητας.
Προτάσεις όπως 10ετής επιμήκυνση του χρέους και μείωση των επιτοκίων δεν επιλύουν το πρόβλημα.
Είναι πλέον σοβαρές οι ενδείξεις ότι η πολιτική ατολμία κυριαρχεί στην Ελλάδα και μια μεγάλη ευκαιρία, η υλοποίηση ενός γενναίου αλλά σωτήριου haircut θα οδηγηθεί στις καλένδες.
Είναι μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να περάσει στην αντεπίθεση, υποβάλλοντας μια πρόταση στην ΕΕ και στην Τρόικα αφοπλίζοντας την βασική επιχειρηματολογία της ευρωπαϊκής και κυρίως Γερμανικής πολιτικής ελίτ.
Η Ελλάδα πρέπει να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων haircut στο χρέος 40% με 50% 100-122 δισεκ. ευρώ απευθείας ή ακόμη και με συνδυασμό λύσεων, προτείνοντας παράλληλα ένα ξεκάθαρο πακέτο ανταλλαγμάτων που θα παραχωρήσει στην Τρόικα.
Π.χ. αν τιτλοποιήσει τα ενεργειακά διαθέσιμα της Ελλάδος και τα παραχωρήσει ως εγγύηση ή ως αντάλλαγμα στην Τρόικα ή ορισμένα ακίνητα ή ακόμη και τις προς αποκρατικοποίηση εταιρίες θα αφόπλιζε την άρνηση της Γερμανίας.
Σε μια τέτοια ελληνική πρόταση οι μεγάλες δυνάμεις με προεξάρχουσα την Γερμανία θα υποχρεωνόντουσαν να την συζητήσουν γιατί θα ήταν δελεαστική.
Η Ελλάδα δεν ζητάει μόνο κούρεμα στο χρέος αλλά προτείνει και ανταλλάγματα, παραχωρεί ανταλλάγματα ώστε να νιώθει μια ασφάλεια ο ευρωπαίος φορολογούμενος πολίτης.
Αν μια τέτοια πρόταση μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η Ελλάδα θα έχει επιτύχει το 50% του στόχου, όσοι λαμβάνουν  πρωτοβουλίες, όσοι είναι τολμηροί,  συνήθως πετυχαίνουν τους στόχους τους.
Δυστυχώς όμως η Κυβέρνηση επιδεικνύει πολιτική ατολμία.
Ο Πρωθυπουργός όσο και οι προκάτοχοι του φοβούνται τον κίνδυνο της χρεοκοπίας.
Αντί να κυριαρχεί η επιθετική λογική της πρότασης για haircut με ανταλλάγματα κερδίζει έδαφος η παθητική διαχείριση του τύπου «η Ελλάδα δεν ζητάει, δεν προκαλεί και αν είναι καλό παιδί μπορεί η Γερμανία να μας λυπηθεί και να παραχωρήσει ένα υποτυπώδες πλάνο αναδιάρθρωσης»
Δυστυχώς φαίνεται ότι η Ελλάδα οδηγείται στην παγίδα χρέους η οποία θα την οδηγήσει στην χρεοκοπία.
Θα υιοθετηθεί η ουδέτερη λύση του δανείου των 10 με 11 δισεκ. ευρώ του δανείου παρωδία ούτε ο χειρότερος επαίτης δεν θα κατέληγε να πάρει 10 με 11 δισεκ. και θα κατασκευαστεί ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης με 10-25 χρόνια παράταση – επιμήκυνση των υφιστάμενων δανείων, μείωση των επιτοκίων αλλά το πρόβλημα δεν θα επιλυθεί.
Επίσης διαπιστώνεται ότι υπάρχει σοβαρή άρνηση και στο θέμα να μεταφερθούν κεφάλαια στον ESM από τα 50 δισεκ. της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Να σημειωθεί ότι αν μεταφέροντας κεφάλαια από το ΤΧΣ     στον ESM θα χαθεί στην κυριολεξία η ελληνικότητα των ελληνικών τραπεζών γιατί βασικός μέτοχος δεν θα είναι το ελληνικό δημόσιο αλλά ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης δηλαδή η Τρόικα και κατ΄ επέκταση η Γερμανία.
Ωστόσο τα ανταλλάγματα θα μπορούσε να ήταν πολλά γιατί ακόμη και για ένα τέτοιο σχέδιο η Γερμανία θα ζητήσει πολλά ανταλλάγματα.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης