Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Η Εθνική έχει υποχωρήσει στην 4η θέση σε μερίδια αγοράς στα δάνεια στην Ελλάδα αλλά η εξέλιξη αυτή μπορεί να την ευνοήσει ….με την Blackrock – Το βασικό πρόβλημα όμως δεν έχει επιλυθεί ισχνοί κεφαλαιακοί δείκτες και 10 δισεκ κεφαλαιακές υποχρεώσεις

Η Εθνική έχει υποχωρήσει στην 4η θέση σε μερίδια αγοράς στα δάνεια στην Ελλάδα αλλά η εξέλιξη αυτή μπορεί να την ευνοήσει ….με την Blackrock – Το βασικό πρόβλημα όμως δεν έχει επιλυθεί ισχνοί κεφαλαιακοί δείκτες και 10 δισεκ κεφαλαιακές υποχρεώσεις
(upd)Η Εθνική τράπεζα, σε όρους μητρικής, δεν έχει την αίγλη του παρελθόντος.
Η τράπεζα έχει βρεθεί στην 4η θέση στα μερίδια αγοράς στα δάνεια και οριακά στην 2η θέση στις καταθέσεις και στην 4η θέση στα δίκτυα καταστημάτων.
Η Εθνική τράπεζα, θα βαίνει συρρικνούμενη καθώς θα υποχρεωθεί να πωλήσει θυγατρικές και assets ώστε να βελτιώσει την ισχνή της κεφαλαιακή επάρκεια που αποτελεί αχίλλειο πτέρνα του ομίλου.
Θα πωληθεί ο Αστέρας Βουλιαγμένης.
Θα πωληθεί η πάλαι ποτέ Γενική Αποθηκών
Θα πωληθεί στρατηγικό ποσοστό της Εθνικής Ασφαλιστικής
Σε αυτή την φάση δεν θα πωληθεί στρατηγικό ποσοστό της Finansbank καθώς οι κεφαλαιοποιήσεις έχουν καταρρεύσει στα 2,6 δισεκ. ευρώ στα χαμηλότερα επίπεδα πολλών ετών.
Όμως μπορεί να ειπωθεί ότι η Εθνική θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο με στόχο να βελτιώσει τα κεφάλαια της.
Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας βελτιώνονται είτε μέσω πώλησης περιουσιακών στοιχείων, είτε μέσω αμκ είτε μέσω μείωσης του ενεργητικού.
Το γεγονός όμως ότι η Εθνική βαίνει συρρικνούμενη και δεν έχει προβεί σε μεγάλες εξαγορές ίσως κατά μια έννοια να ευνοηθεί στην περίπτωση αξιολόγησης της Blackrock.
Σε ενοποιημένη βάση η Εθνική εμφανίζει 70 δισεκ. δάνεια (εντός και εκτός Ελλάδος), ωστόσο με εξαίρεση την Probank που διασπάστηκε σε καλή και κακή τράπεζα και εξαγοράστηκε η good Probank και η FBBank δεν έχει προχωρήσει σε μεγάλες εξαγορές.
Η Εθνική υποστηρίζει ότι έχει διαχειριστεί ορθολογικά τα δανειακά της χαρτοφυλάκια και οι κεφαλαιακές ζημίες από τα νέα stress tests και την Blackrock θα είναι διαχειρίσιμα.
Το επιχείρημα αυτό έχει λογική, ωστόσο και η Εθνική έχει προβεί σε δισεκατομμύρια αναδιαρθρώσεων.
Όπερ σημαίνει ότι θα επηρεαστεί στρατηγικά, λιγότερο ίσως από τους υπολοίπους αλλά θα επηρεαστεί.
Η παράμετρος αυτή είναι ενδιαφέρουσα αλλά εξίσου ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι η τράπεζα συνεχίζει να εμφανίζει αδύναμους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ταυτόχρονα οφείλει να επιστρέψει 10 δισεκ. στο ΤΧΣ και ελληνικό κράτος με τις προνομιούχες μετοχές.
Παράλληλα πρέπει να καλύψει και την μαύρη τρύπα των 4,5 δισεκ. ευρώ που εμφάνισε λόγω PSI+ και goodwill της Finansbank, την οποία κάλυψε το ΤΧΣ αλλά πρακτικά η Εθνική πρέπει να βρει τρόπο ενισχύοντας το εσωτερικό κεφάλαιο να την καλύψει.
Ο δρόμος για την Εθνική θα είναι πολύ δύσκολος, όπως και για όλες τις τράπεζες αλλά σίγουρα θα είναι δύσκολος.

(Πρώτη ενημέρωση 08:11)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης