Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Πρωτογενές πλεόνασμα με τη βοήθεια των κερδών που είχαν οι Ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες από ελληνικά ομόλογα - Το πρόβλημα με τα έσοδα παραμένει - Στα 1,43 δισ. ευρώ η «μαύρη τρύπα» στο επτάμηνο

Πρωτογενές πλεόνασμα με τη βοήθεια των κερδών που είχαν οι Ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες από ελληνικά ομόλογα - Το πρόβλημα με τα έσοδα παραμένει - Στα 1,43 δισ. ευρώ η «μαύρη τρύπα» στο επτάμηνο
Στα 2,6 δισ. ευρώ εκτόξευσαν το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού στο επτάμηνο του έτους οι εισροές κεφαλαίων από την απόδοση κερδών που είχαν Ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες από ελληνικά ομόλογα.
Το βαρόμετρο ωστόσο θα αποτελέσει η πορεία των εσόδων τους τελευταίους μήνες του έτους η οποία θα είναι καθοριστική για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος στον προϋπολογισμό.
Όμως για ακόμη μια φορά το μεγάλο φορτίο της δημοσιονομικής προσαρμογής σηκώνουν οι δαπάνες και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο περικόπτεται συνεχώς με καταλυτικές συνέπειες στην πολυπόθητη ανάπτυξη.
Το πρόβλημα με τα έσοδα παραμένει με αποτέλεσμα η «τρύπα» να φθάνει στα 1,43 δισ. ευρώ παρά την αισθητή βελτίωση των εισπράξεων τον Ιούλιο.
Οι δαπάνες παρουσιάζονται στο επτάμηνο μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 κατά 7,97 δισ. ευρώ ή 20,7%. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση του συνόλου των πρωτογενών δαπανών κατά 2,85 δισ. ευρώ ή 10,2%, καθώς και στην υποχώρηση των δαπανών για τόκους κατά 5,64 δισ. ευρώ ή ποσοστό 56%.
Τα έσοδα του ΠΔΕ τον Ιούλιο ανήλθαν σε 2,2 δισ. ευρώ , υπερτριπλάσια έναντι του στόχου των 700 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά τα φορολογικά έσοδα τον μήνα που πέρασε ανήλθαν σε 4,8 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 185 εκατ. ευρώ ή 4% έναντι του μηνιαίου στόχου (4,6 δισ. ευρώ).
Η υπέρβαση έναντι του στόχου αποδίδεται:
-Στο φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 82 εκατ. ευρώ ή 48,3%, καλύπτοντας σημαντικό μέρος της υστέρησης των δύο προηγούμενων μηνών λόγω της παράτασης της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών τους δηλώσεων.
-Στους έμμεσους φόρους κατά 247 εκατ. ευρώ ή 11,1%. Ειδικά σημαντική αύξηση καταγράφηκε σε Φ.Π.Α και Ε.Φ.Κ. καπνού κατά 17 εκατ. ευρώ ή 29,9% και 68 εκατ. ευρώ ή 27,2% αντίστοιχα.
-Στα μη φορολογικά έσοδα κατά 65 εκατ. ευρώ ή 26,3%,
Αντίθετα, εξακολούθησε η υστέρηση εσόδων από:
-Το Φόρο Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων κατά 273 εκατ. ευρώ ή 32,2% λόγω των παρατάσεων που έχουν δοθεί στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
-Τους άμεσους φόρους στην περιουσία κατά 56 εκατ. ευρώ ή 30% λόγω της καθυστερημένης αποστολής του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ 2011).
Το τίμημα της συνεχούς περιστολής των δαπανών και του ΠΔΕ είναι μεγάλο για την ανάπτυξη.
Ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος μπορεί να επιτευχθεί όμως η ανάκαμψη της οικονομίας θα αργήσει, όπως δείχνουν και τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Μ.Χ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης