Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Πρόοδο αλλά και καθυστερήσεις βλέπει για την Ελλάδα η Κομισιόν - Θετική εξέλιξη η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών - Mέχρι τον Μάρτιο του 2014 η ιδιωτικοποίηση της Eurobank - Έως και το 2016 η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης

tags :
Πρόοδο αλλά και καθυστερήσεις βλέπει για την Ελλάδα η Κομισιόν - Θετική εξέλιξη η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών - Mέχρι τον Μάρτιο του 2014 η ιδιωτικοποίηση της Eurobank - Έως και το 2016 η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης
(upd3)Προόδο αλλά και σημαντικές καθυστερήσεις όσον αφορά στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας διαπιστώνει η έκθεση της Κομισιόν που δόθηκε πριν από λίγο στη δημοσιότητα.
Μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αναθεώρησης του οικονομικού προγράμματος της χώρας μας, η Κομισιόν αναφέρει πως η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο σε γενικές γραμμές, ωστόσο αφήνει αιχμές πως η πρόοδος αυτή είναι αργή.
Πολλές σημαντικές δράσεις από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης έχουν καθυστερήσει, διαμηνύει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
"Η Ελλάδα έχει καταγράψει μεγάλη πρόοδο στο δημοσιονομικό σκέλος αλλά και στην κατεύθυνση ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών", σημειώνεται μεταξύ άλλων στην έκθεση.
Συγκεκριμένα, κάνει λόγο για δημοσιονομικό κενό ύψος 4 δις ευρώ έως τα τέλη του 2016 αλλά και χρηματοδοτικό κενό ύψους 3,8 δις ευρώ από την άνοιξη του 2014, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρόσθετες απολύσεις – αποχωρήσεις στο Δημόσιο, οι οποίες θα αποφασιστούν τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Κατά την Κομισιόν, οι προοπτικές για το μακροοικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας δεν έχουν μεταβληθεί από την αμέσως προηγούμενη αναθεώρηση. Οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν πως το δημοσιονομικό σκέλος βρίσκεται στο σωστό δρόμο και κατά γενική ομολογία εντός τροχιάς. Ωστόσο, το ευρωπαϊκό κλιμάκιο προειδοποιεί πως σημαντικές δυσλειτουργίες, ελλείψεις και καθυστερήσεις στον κλάδο της υγείας απειλούν να θέσουν σε κίνδυνο το στόχο της ελληνικής κυβέρνησης για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος κατά τη διετία 2013 - 2014.
Επί της ουσίας, η Κομισιόν προειδοποιεί για νέο δημοσιονομικό κενό, ως αποτέλεσμα των δράσεων που ακόμη δεν έχουν υλοποιηθεί στον κλάδο της υγείας.
Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, η έκθεση της Κομισιόν σημειώνει πως ο στόχος για τα έσοδα για το τρέχον έτος 2013 έχει μειωθεί στα 1,6 δισ. ευρώ, ωστόσο ο στόχος για τη διετία 2013 - 2014 αφορά στην άντληση ποσού ύψους 5,1 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Εστιάζοντας στις ελληνικές τράπεζες, η έκθεση της Κομισιόν αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πουλήσει "σημαντικό" ποσοστό της Eurobank σε ιδιώτες επενδυτές μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2014.
Ειδικότερα, όπως σημειώνει η Κομισιόν, μέχρι το τέλος Αυγούστου θα πρέπει να έχει γίνει η επιλογή των συμβούλων που θα αναλάβουν τη διαδικασία και τρεις μήνες αργότερα, ήτοι μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου 2013, να γίνει το due diligence.
Μεταξύ των προτεραιοτήτων που θέτει για την ελληνική κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της έκθεσής της, είναι οι εξής: Αύξηση των δημοσίων εσόδων και αναμόρφωση του αναποτελεσματικού μηχανισμού διαχείρισης των εσόδων. Η Κομισιόν κρίνει επιτακτική την ανάγκη ενός πλήρους λειτουργικού και αποτελεσματικού μηχανισμού διαχείρισης των δημοσίων εσόδων. Ένα πιο απλό και λιγότερο στρεβλωτικό φορολογικό σύστημα, αλλά και ο νέος φορολογικός κώδικας θα διευκολύνουν την επίτευξη των προτεραιοτήτων αυτών.
Κατά την Κομισιόν, η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και στην κατεύθυνση ελέγχου και συγκράτησης των δημοσίων δαπανών, ωστόσο προειδοποιεί πως στο μέτωπο αυτό παραμένουν σημαντικές αδυναμίες, γεγονός που καθιστά επιβεβλημένη την προώθηση και υλοποίηση πρόσθετων μεταρρυθμίσεων.
"Οι προσπάθειες της ελληνικής πλευράς για συρρίκνωση του δημοσίου τομέα συνεχίζονται, ωστόσο διαπιστώνονται ακόμη μεγάλες καθυστερήσεις", υποστηρίζουν τα κλιμάκια της Κομισιόν στην έκθεση αυτή.

Επέκταση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης έως το 2016
Την παράταση έως και τα εισοδήματα του 2016 (η εισφορά έληγε το 2015) για την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης προβλέπει το νέο μνημόνιο, στο οποίο υπογραμμίζεται επιπλέον αναφορικά με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων ότι αυτός θα πρέπει να αποφέρει σε ετήσια βάση έσοδα της τάξης των 2,7 δις ευρώ. Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, ο οποίος πρόκειται να αντικαταστήσει το χαράτσι στα ακίνητα που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ,  θα επιβάλλεται ανά ακίνητο και όχι με βάση τη συνολική ακίνητη περιουσία του φορολογούμενου ενώ θα πρέπει να νομιμοποιηθεί έως τον Σεπτέμβριο.
Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι σε περίπτωση που αποφασιστεί μείωση ή κατάργηση του φόρου μεταβιβάσεων ακινήτων, τότε τα έσοδα θα πρέπει να ανέρχονται στα 2,9 δις ευρώ ενώ αναφορικά με τις αντικειμενικές αξίες, επισημαίνεται ότι το 2014 θα παραμείνουν αμετάβλητες, το 2015 θα γίνει αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης και το 2016 θα γίνει πλήρης εξίσωση των αντικειμενικών με τις λεγόμενες εμπορικές αξίες.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:

Τι προβλέπει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο - «Καυτό» Φθινόπωρο για την κυβέρνηση Σαμαρά - Οι δεσμεύσεις για φόρο ακινήτων, τράπεζες, αποκρατικοποιήσεις, διαθεσιμότητα


Ιδιαίτερα θερμό αναμένεται να είναι το φθινόπωρο για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς η αξιολόγηση της Τρόικα κάθε άλλο παρά εύκολη εκτιμάται ότι θα είναι, όπως άλλωστε παραδέχθηκε και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει το νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο. Η δημοσίευση των τελικών κειμένων, αναμένεται σήμερα από τις Βρυξέλλες.
Στο επίκεντρο όσων προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο, βρίσκεται η  διαθεσιμότητα των δημόσιων υπαλλήλων.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι η περίοδος της διαθεσιμότητας θα μειωθεί από τους 12 στους 8 μήνες ενώ σε αυτήν θα ενταχθούν 25.000 υπάλληλοι, εκ των οποίων οι 12.500 θα πρέπει να έχουν εξευρεθεί έως τον Σεπτέμβριο.
Οι 4.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να απολυθούν μέσα στο 2013, ενώ οι υποχρεωτικές αποχωρήσεις θα πρέπει να φτάσουν τις 15.000 μέχρι το τέλος του 2014.
Όσον αφορά τις νέες προσλήψεις, αναφέρεται ότι θα πραγματοποιείται  μία πρόσληψη για κάθε υπάλληλο που αποχωρεί είτε στο πλαίσιο πειθαρχικής δίωξης, είτε λόγω κατάργησης ή συγχώνευσης του φορέα στον οποίο εργαζόταν.
Όσον αφορά το τέλος ακινήτων, η είσπραξή του θα εξακολουθήσει να γίνεται μέσω της ΔΕΗ και το 2014, αν δεν αποδώσει ο ενιαίος φόρος ακινήτων. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η πρόβλεψη για πρόσβαση από τις  αρχές Αυγούστου των φορολογικών αρχών στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων.
Στο τραπεζικό πεδίο, το μνημόνιο αναφέρει ότι πρέπει μέχρι τον Μάρτιο του 2014, να να πωληθεί σημαντικό ποσοστό της Eurobank, σε διεθνή επενδυτή, αποκλείοντας επί της ουσίας το ενδεχόμενο συγχώνευσης με την Εθνική.
Η διαδικασία πώλησης της Eurobank θα ξεκινήσει στο τέλος του α΄τριμήνου του 2014.
Παρότι στο επικαιροποιημένο μνημόνιο θα αναφέρεται ο τρόπος αποκρατικοποίησης της Eurobank, με βάση τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Τρόικα και την ελληνική πλευρά, το ζήτημα παραμένει ανοιχτό, όσον αφορά το αν θα υλοποιηθεί με placement, δηλαδή διάθεση μετοχών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ή μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Να σημειωθεί ότι η ελληνική πλευρά προκρίνει την επιλογή της αμκ.
Όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, ο στόχος για τα έσοδα περιορίζεται φέτος στα 1,6 δισ. ευρώ, ενώ η  κυβέρνηση δεσμεύεται να καλύψει τις καθυστερήσεις που υπάρχουν ήδη στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και κυρίως την αποτυχία πώλησης της ΔΕΠΑ.
Γ. Στουρνάρας: Δύσκολη η διαπραγμάτευση με την τρόικα τον Σεπτέμβριο – Οι ΔΕΚΟ θα είναι οι επόμενες προς αναδιάρθρωση
Δύσκολη χαρακτηρίζει την διαπραγμάτευση με την τρόικα τον Σεπτέμβριο ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα, ενώ όπως τονίζει οι  ΔΕΚΟ θα είναι οι επόμενες στη «σειρά» για αναδιάρθρωση είτε μέσω αποκρατικοποιήσεων, είτε μέσω συρρικνώσεων είτε μέσω συγχωνεύσεων.
«Θα είναι ίσως η τελευταία δύσκολη διαπραγμάτευση πριν λήξει το πρόγραμμα», διότι, όπως τονίζει, ναι μεν για το 2013 και 2014 απέδωσε η προσπάθεια της κυβέρνησης και οι δανειστές πείσθηκαν ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό, πλην όμως για το 2015 και το 2016 η συζήτηση είναι ακόμη ανοικτή.
Ο κ. Στουρνάρας δηλώνει πως το νέο μεσοπρόθεσμο, που δουλεύεται ήδη από την κυβέρνηση, δεν πρέπει να βγάλει δημοσιονομικό κενό, διότι αν βγάλει, τότε αυτό «δεν πρέπει να καλυφθεί με περαιτέρω σκληρά δημοσιονομικά μέτρα», αλλά «με αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα».
Και η αναδιάρθωση, όπως τονίζει, θα αφορά δημόσιες επιχειρήσεις, οργανισμούς και υπουργεία. «Αν θέλουμε να πάμε μπροστά και να τελειώσει το πρόγραμμα με θετικό πρόσημο, θα πρέπει πλέον το επόμενο μεγάλο βήμα να είναι η μεγάλη αναδιάρθρωση δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών και του δημοσίου τομέα», σημειώνει.
«Εταιρείες που σήμερα δεν είναι βιώσιμες, που είναι ζημιογόνες και κοστίζουν στον έλληνα φορολογούμενο πρέπει να δούμε τι μέτρα θα πάρουμε για να τις καταστήσουμε βιώσιμες- είτε αυτά λέγονται αποκρατικοποιήσεις, είτε συρρίκνωση και προσαρμογή του μεγέθους τους, είτε συγχωνεύσεις», προσθέτει.
Ο κ. Στουρνάρας υπεραμύνεται των δράσεων για τη φοροδιαφυγή και τονίζει πως έχουν γίνει κατασχέσεις πάνω από 2 δισ. ευρώ, ενώ υψηλότερες είναι οι προσημειώσεις.
Για τον Γερμανό ομόλογό του W. Schaeuble, λέει πως «είναι ένα παράδειγμα μεγάλης αυταπάρνησης».
«Όσο με αφορά την Ελλάδα, πιστεύω ότι του έχω αλλάξει την άποψη που είχε. Δεν θέλω να ξέρετε τι μου ελέχθη πέρσι τον Ιούλιο, όταν πήγα για πρώτη φορά στο Eurogroup, τι μου έλεγε ο Schaeuble και τι μου λέει τώρα. Αυτά θα τα γράψω σε ένα βιβλίο όταν έρθει η ώρα», επισημαίνει.
Ερωτηθείς αν μετανιώνει που ανέλαβε τη θέση, λέει ότι «έχω πολλούς φίλους, μην κοιτάτε τι λένε δημόσια.
Είναι ένα απομεινάρι του παλιού πολιτικού συστήματος».Σε ό,τι αφορά τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, λέει πως αυτός «θα έπρεπε να σταλεί πέρυσι». «Το ότι δεν εστάλη, δεν είναι δικό μου λάθος [...] Δεν φταίω εγώ που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έστελναν τον ΦΑΠ, όπως όφειλαν, για πολιτικούς λόγους και λόγους που έχουν να κάνουν με τον εκλογικό τους κύκλο» προσθέτει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης