Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Έρχεται «μίνι» φορολογικό για τα προαπαιτούμενα των μικρών δόσεων και τους συμψηφισμούς οφειλών μεταξύ δημοσίου και ιδιωτών

Έρχεται «μίνι» φορολογικό για τα προαπαιτούμενα των μικρών δόσεων και τους συμψηφισμούς οφειλών μεταξύ δημοσίου και ιδιωτών
Από τον Πρωθυπουργό οι ανακοινώσεις
Συμψηφισμούς παντού μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών θα προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα κατατεθεί μετά το Πάσχα στη Βουλή.
Το «μίνι» φορολογικό, που ετοιμάζει πυρετωδώς το οικονομικό επιτελείο, θα φιλοξενεί κι άλλες διατάξεις, φορολογικές και μη, οι οποίες συνδέονται με τα δώδεκα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να εκπληρώσει η ελληνική πλευρά για να πάρει τις δύο μικρές δόσεις (1 δισ. τον Ιούνιο και 1 δισ. τον Ιούλιο).
Αυτό όμως που προέχει για την κυβέρνηση είναι η υλοποίηση της δέσμευσης για τον συμψηφισμό οφειλών και απαιτήσεων από φόρους -κυρίως από ΦΠΑ- που εξήγγειλε αλλά «κόπηκε» στη συνέχεια από το πολυνομοσχέδιο της τρόικας.
Ενώ στο προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου, που διέρρευσε μία μέρα πριν από την κατάθεσή του στη Βουλή, υπήρχε η συγκεκριμένη διάταξη, αυτή έλειπε από τελικό κείμενο του νομοθετήματος.
Συγκεκριμένα στο άρθρο 3 στην παράγραφο β', υπήρχε ειδική αναφoρά στη διεύρυνση της δυνατότητας συμψηφισμών ΦΠΑ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με περιγραφή, μάλιστα, της απαιτούμενης διαδικασίας (ηλεκτρονική υποβολή τιμολογίων από τους φορείς, διασταυρώσεις κ.λπ.).
Προς απογοήτευση όμως των φορέων της αγοράς, οι οποίοι περίμεναν πώς και πώς τη ρύθμιση, αυτή χάθηκε στον δρόμο προς τη Βουλή και μετά τις διαφωνίες που υπήρξαν με τους δανειστές.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κυβέρνηση ετοιμάζουν νέες πομπώδεις ανακοινώσεις, οι οποίες δεν αποκλείεται να γίνουν και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις από τους φορείς της αγοράς που είχαν επενδύσει στο μέτρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη έτοιμο το σύστημα που θα υποστηρίζει τον συμψηφισμό οφειλών και απαιτήσεων από ΦΠΑ και άλλους φόρους μεταξύ επιχειρήσεων και Δημοσίου. Διότι μόνον έτσι θα καταστεί εφικτή η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους σε εκατοντάδες επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργάζεται εδώ και αρκετά χρόνια.
Να σημειωθεί ότι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις οφειλές και τις επιστροφές ΦΠΑ είναι τεράστιο. Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν στις εφορίες 5.463 αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ, στις οποίες αντιστοιχούν σε 810 εκατ. ευρώ. Ο μέσος χρόνος αναμονής είναι 376 ημέρες, ωστόσο υπάρχουν αιτήσεις οι οποίες «αραχνιάζουν» στα συρτάρια των εφοριών έως και 1.497 ημέρες.
Σε αυτούς τους συμψηφισμούς είναι πολύ πιθανό να μπουν και τα «χαράτσια», όπως γιο παράδειγμα το τέλος επιτηδεύματος. Χθες, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τα κριτήρια που… εξουδετερώνουν τον φόρο αυτό.
Πιο συγκεκριμένα, εξαιρούνται από το τέλος επιτηδεύματος αυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως πεντακόσιους κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης