Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Capital Economics: Εσφαλμένη η στάση της τρόικας για τις αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα - Απαιτείται επανασχεδιασμός του προγράμματος - Οι στόχοι για τα έσοδα δεν πρέπει να είναι άκαμπτοι, αλλά ευέλικτοι

Capital Economics: Εσφαλμένη η στάση της τρόικας για τις αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα - Απαιτείται επανασχεδιασμός του προγράμματος - Οι στόχοι για τα έσοδα δεν πρέπει να είναι άκαμπτοι, αλλά ευέλικτοι
Στα άδυτα του προγράμματος αποκρατικοποίησεων που προωθεί η Ελλάδα επιχειρεί να εισέλθει, μέσω νέας, σημερινής έκθεσής της η Capital Economics.
"Tο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αποτελεί ένα από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας", υποστηρίζει η Capital Economics, στην εν λόγω έκθεσή της, υπό τον τίτλο "Are Greece’s privatisation targets flawed?", την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Πραγματοποιώντας μια σύντομη αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν, υποστηρίζει πως "κατά τη διάρκεια των αρχικών σχεδιασμών του δεύτερου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, ο στόχος που είχε τεθεί για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις ήταν στα 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015. Από τότε και μέχρι σήμερα, ο πήχης για τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις έχει κατέβει πολλές φορές, με αποτέλεσμα σήμερα η ελληνική κυβέρνηση να προσδοκά έσοδα ύψους 22 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2020. Αλλά και πάλι η Αθήνα βρίσκεται εκτός στόχων...".
Σύμφωνα με την Capital Economics, μετά βίας το 2013 η ελληνική κυβέρνηση θα αντλήσει έσοδα ύψους 1,6 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις, ποσό κατά 1 δισ. ευρώ χαμηλότερο έναντι των τελευταίων, επίσημων στόχων.
Το μεγάλο αγκάθι που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα είναι το χρηματοδοτικό κενό της τάξης των 11 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια. Η τρόικα θα πιέσει την ελληνική κυβέρνηση, ώστε αυτό το χρηματοδοτικό κενό να καλυφθεί με κάθε τρόπο.
"Σε γενικές γραμμές, ο αντίκτυπος του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων στη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας κρίνεται αβέβαιος. Θα εξαρτηθεί από το χρόνο που θα αποδώσει καρπούς, αλλά και από την τιμή στην οποία θα πωληθούν τα assets", προσθέτει μεταξύ άλλων η Capital Economics.
Yπό το πρίσμα αυτό, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εστιάσει στην αποκρατικοποίηση των assets εκείνων που θα αποδώσουν τα σημαντικότερα κέρδη, στη μετά την ιδιωτικοποίηση εποχή...
"Η στάση της τρόικας δεν είναι ορθή. Έχει θέσει στην Ελλάδα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων... Η Αθήνα δεν μπορεί να επιτύχει τους στόχους αυτού του χρονοδιαγράμματος. Η Ελλάδα πουλά assets την ώρα που η οικονομία της παραμένει αδύναμη. Οι επενδυτές είναι λογικό να αντιμετωπίζουν με άκρα επιφυλακτικότητα την Ελλάδα", υποστηρίζει επίσης η Capital Economics.
"Η τακτική της τρόικας - πιέζω την Ελλάδα να κάνει αποκρατικοποιήσεις - μπορεί να πλήξει, αντί να ωφελήσει την ελληνική οικονομία. Η στάση και οι στόχοι της τρόικας δεν πρέπει να είναι τόσο άκαμπτοι... Οι εκπρόσωποι των δανειστών πρέπει να θέσουν πιο ευέλικτους στόχους για τις αποκρατικοποιήσεις. Στόχους που θα βρίσκονται σε πλήρη εναρμόνιση με την πορεία της οικονομίας...", καταλήγει η Capital Economics.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης