Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Κύπρος: Πίστωση χρόνου 10 ημερών ζήτησε ο Χ. Γεωργιάδης (ΥΠΟΙΚ) από τους τραπεζοϋπαλλήλους - Στην Τρόικα το αίτημα για αποδέσμευση του 40% του Ταμείου Προνοίας - Βελτίωση του σχεδίου εθελουσίας εξόδου από την Τρ. Κύπρου ζητά η ΕΤΥΚ

tags :
Κύπρος: Πίστωση χρόνου 10 ημερών ζήτησε ο  Χ. Γεωργιάδης (ΥΠΟΙΚ)  από τους τραπεζοϋπαλλήλους - Στην Τρόικα το αίτημα για αποδέσμευση του 40% του Ταμείου Προνοίας - Βελτίωση του σχεδίου εθελουσίας εξόδου από την Τρ. Κύπρου ζητά η ΕΤΥΚ
Πίστωση χρόνου δέκα ημερών προκειμένου να ολοκληρώσει τις νέες επαφές του με την Τρόικα, ζήτησε από την Ένωση Τραπεζοϋπαλλήλων Κύπρου, ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, έτσι ώστε να δώσει οριστικές απαντήσεις σε σχέση με το αίτημα της Οργάνωσης για αποδέσμευση του 40% του Ταμείου Προνοίας και για άμεση καταβολή, όπως προνοεί το μνημόνιο, των χρημάτων που θα καλύψουν τα Ταμεία Προνοίας των υπαλλήλων της πρώην Λαϊκής Τράπεζας.
Τα παραπάνω, αναφέρονται σε εγκύκλιο που απέστειλε η ΕΤΥΚ στα μέλη της και με την οποία τους ενημερώνει για τη συνάντηση που είχε η ηγεσία της Οργάνωσης με τον Υπουργό Οικονομικών, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα στα οποία άμεσα ή έμμεσα εμπλέκεται η κυβέρνηση και αφορούν την οικονομία, με ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα της Τράπεζας Κύπρου τόσο όσον αφορά την επιβίωση της τράπεζας όσο και το σχέδιο εθελουσίας εξόδου.
Ουσιαστική συζήτηση, σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΕΤΥΚ, έγινε και για τη διασφάλιση του υπολοίπου (60%) Ταμείου Προνοίας, σύμφωνα με τις διακηρύξεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με το κυπριακό πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός αντιμετώπισε με κατανόηση τα ερωτήματα της Οργάνωσης και δήλωσε ότι "χρειάζεται πίστωση χρόνου τουλάχιστον 10 ημερών για να δώσει οριστικές απαντήσεις αφού εν τω μεταξύ ολοκληρώσει τις νέες επαφές του με την Τρόικα", ενώ "εξέφρασε την αισιοδοξία του για τα θέματα αυτά", προστίθεται.
Αναφέρεται επίσης ότι ζητήθηκε από τον Υπουργό "να ασκήσει την επιρροή του προς το ΔΣ της Τράπεζας ούτως ώστε το συντομότερο να βελτιωθεί το σχέδιο εθελουσίας εξόδου, ώστε να γίνει πιο ελκυστικό και να έχει μεγαλύτερη ανταπόκριση".
Η Οργάνωση των τραπεζοϋπαλλήλων κατέθεσε επίσης στον Υπουργό σειρά απόψεων, όπως μεταξύ άλλων, άρση της αδικίας όσον αφορά την άνιση μεταχείριση των Ταμείων Προνοίας έναντι των καταθετών, οριστική μορφοποίηση με τη μέγιστη δυνατή βελτίωση και ακολούθως νομοθετική κατοχύρωση για αποκατάσταση των απωλειών των Ταμείων Προνοίας και σε όσους θα αποχωρήσουν αυτό το διάστημα το οφειλόμενο ποσό από την μερίδα που θα ανοιχθεί στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις να καταβληθεί από τώρα.
Σε σχέση με τη θέση του Υπουργού Οικονομικών για το θέμα της αντιμετώπισης του Ταμείου Προνοίας ως ατομικής μερίδας (100.000 διασφαλισμένες και συμψηφισμό δανείων), η ΕΤΥΚ ενημερώνει τα μέλη της ότι αυτή "δεν ήταν θετική, επικαλούμενος το νόμο του 2002".
Η Οργάνωση αναφέρει ότι εξέφρασε στον Υπουργό Οικονομικών τη διαφωνία της στο θέμα αυτό και "δήλωσε ότι με βάση το πνεύμα της ίδιας της Ευρώπης (πρόσφατη τοποθέτηση ECOFIN)  αλλά και το τι έγινε σε άλλες περιπτώσεις στην Κύπρο πρέπει να ικανοποιήσει το αίτημα διότι είναι καθ’ όλα δίκαιο".
Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι για το θέμα θα συνεχιστεί η προσπάθεια της ΕΤΥΚ μέσα από τα κόμματα της Βουλής, τον Πρόεδρο της Βουλής, ενώ για το ίδιο θέμα έχει διευθετηθεί συνάντηση με το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης