Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Bloomberg: Δεν προβλέπονται καλοκαιρινές…διακοπές για την κυβέρνηση Σαμαρά – Αμείωτες οι πιέσεις των δανειστών για μεταρρυθμίσεις - Η στάση της Γερμανίας - BofA Merrill Lynch: Επιμένει το ρίσκο για την ελληνική αγορά

tags :
Bloomberg: Δεν προβλέπονται καλοκαιρινές…διακοπές για την κυβέρνηση Σαμαρά – Αμείωτες οι πιέσεις των δανειστών για μεταρρυθμίσεις - Η στάση της Γερμανίας - BofA Merrill Lynch: Επιμένει το ρίσκο για την ελληνική αγορά
Δεν προβλέπεται καλοκαιρινό διάλλειμα για την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, φέτος, καθώς οι απαιτήσεις των δανειστών για μεταρρυθμίσεις παραμένουν αμείωτες, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το πρακτορείο Bloomberg.
Τη Δευτέρα, οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών έδωσαν το «πράσινο φως» για την τμηματική καταβολή της δόσης ύψους 6,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, η 19η Ιουλίου αποτελεί την προθεσμία ώστε να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση του πρώτου μέρους της δόσης.
«Δεδομένων των διαρκών καθυστερήσεων στις ελληνικές μεταρρυθμίσεις, η διατήρηση της πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση, είναι μια λογική στρατηγική», σχολιάζει ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος στην Bank of America Merrill Lynch, στο Λονδίνο.
«Η απόφαση για καταβολή της δόσης σε υπό –δόσεις, καταδεικνύει ότι επιμένει το ρίσκο για την ελληνική αγορά», σημειώνει ο αναλυτής.
Στον απόηχο της απόφασης ωστόσο, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς κινείται σήμερα κοντά στο 10,9%, έχοντας αγγίξει το 11,4% στις 24 Ιουνίου.  Χθες η Ελλάδα άντλησε το ποσό των 1,625 δις. ευρώ από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων, διάρκειας 26 εβδομάδων, με αμετάβλητο επιτόκιο στο 4,20%.
Οι χώρες της Ευρωζώνης, με ηγέτιδα τη Γερμανία, εξακολουθούν να μην επιθυμούν  χρεοκοπία ή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Σε μια προσπάθεια να μην αναστατωθούν οι Γερμανοί ψηφοφόροι και φορολογούμενοι, η γερμανική κυβέρνηση προτιμά να στηρίζει την Ελλάδα ακόμη και με το σταγονόμετρο. Γι αυτό και η απόφαση που οδηγεί στην εκταμίευση του ποσού των 2,5 δισ. ευρώ τώρα και επιπλέν 500 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο.
Προ διημέρου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Olli Rehn, δήλωσε ότι είναι ώρα να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμιστικοί ρυθμοί. Όπως αναφέρει το Bloomberg, εκτός της
βοήθειας από τα κράτη μέλη η Ελλάδα μπορεί να υπολογίσει και στα 2 δισ. ευρώ από κέρδη των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα καθώς και επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.
Σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των πιέσεων προς την ελληνική κυβέρνηση έπαιξε και η πρόσφατη πολιτική κρίση στην Πορτογαλία, καθώς οι πιστωτές βρίσκονται σε επαγρύπνηση για την αποφυγή τυχόν χρηματοπιστωτικού ατυχήματος, εκτιμά το δημοσίευμα του πρακτορείου.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει λάβει δύο πακέτα στήριξης, συνολικού ύψους 240 δις. ευρώ την τελευταία τριετία.
Σύμφωνα με την τελευταία αξιολόγησης της Τρόικα, οι προοπτικές του ελληνικού προγράμματος, παραμένουν αβέβαιες και η χώρα βρίσκεται βυθισμένη στην ύφεση για έξι χρόνια.  Το δημοσίευμα κάνει λόγο και για τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στη διαθεσιμότητα συνολικά 4.200 δημοσίων υπαλλήλων, μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης