Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Επιμένει το Spiegel - Θέμα χρόνου το νέο haircut στο ελληνικό χρέος παρά την αντίθεση του Βερολίνου - Αναγκαίο ένα εκτεταμένο σχέδιο κατά της κρίσης

tags :
Επιμένει το Spiegel - Θέμα χρόνου το νέο haircut στο ελληνικό χρέος  παρά την αντίθεση του Βερολίνου - Αναγκαίο ένα εκτεταμένο σχέδιο κατά της κρίσης
Θέμα χρόνου αποτελεί η υλοποίηση ενός νέου «κουρέ ατος» στο ελληνικό χρέος, επιμένει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, παρά τις περί του αντιθέτου τοποθετήσεις της γερμανικής κυβέρνησης.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης εξέφρασε ουσιαστικά -με την προ ημερών συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt- την ελπίδα ότι οι εταίροι της Ελλάδας θα αποδεχθούν τη διαγραφή ενός μέρους του χρέους, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.
«Κάτι τέτοιο δεν ηχεί καθόλου ευχάριστα στο Βερολίνο. Η κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ προτιμά να μην συζητήσει καθόλου για ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους –και ειδικά όχι πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου», σχολιάζει το δημοσίευμα.

Τι δήλωσαν Merkel- Schaeuble


Παράλληλα, το  Spiegel υπενθυμίζει τη χθεσινή δήλωση της Merkel στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ότι δεν «βλέπει» νέο κούρεμα, καθώς και ανακοίνωση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Wolfang Schaeuble την περασμένη εβδομάδα, με την οποία απέρριψε σχετικά σενάρια.
«Ωστόσο οι Γερμανοί αξιωματούχοι, δεν έχουν απαλλαγεί από αυτή τη συζήτηση. Αντιθέτως, για πολλούς ειδικούς ένα νέο κούρεμα για την Ελλάδα είναι αναπόφευκτο. Αυτοί βλέπουν ήδη μακρύτερα -όπως στην Πορτογαλία, όπου η κρίση πυροδοτείται και πάλι- και ζητούν ένα πολύ πιο εκτεταμένο σχέδιο: Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες που πλήττονται από την κρίση πρέπει να γίνει μερική απομείωση των χρεών τους. Μόνο έτσι, εκτιμούν οι ειδικοί, θα μπορέσει η Ευρώπη να βγει από τη δυσχερή της κατάσταση».

Ποιοι δηλώνουν υπέρ του νέου haircut

Σύμφωνα με το Spiegel,  λίστα όσων συνηγορούν σε μία δραστική απομείωση χρέους, είναι τόσο μακριά όσο και ετερόκλητη. Περιλαμβάνει από κατά τεκμήριο αριστερούς πολιτικούς, όπως η Σάρα Βάγκενκνεχτ, πραγματιστές όπως ο σύμβουλος επιχειρήσεων Ντάνιελ Σέλτερ από το Boston Consulting Group, μέχρι και τον ακραιφνή φιλελεύθερο Λούντερ Γκέρκεν από Κέντρο για την Ευρωπαϊκή Πολιτική στο Φράιμπουργκ (CEP)».
Υπέρ μίας δραστικής λύσης τάσσονται όμως «και οι επικεφαλής των μεγάλων γερμανικών ινστιτούτων οικονομικής έρευνας» επισημαίνει το δημοσίευμα, αναφερόμενο μεταξύ άλλων σε σχετική δήλωση του επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου Hans Werner Sinn, σύμφωνα με τον οποίο ένα κούρεμα χρέους είναι αναπόφευκτο και «όσο πιο νωρίς πραγματοποιηθεί, τόσο λιγότερο θα κοστίσει η κρίση στους φορολογούμενους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης