Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τρ. Κύπρου: Τι προβλέπει το Σχέδιο Εθελουσίας Εξόδου για τις αποζημιώσεις 1.000 υπαλλήλων - Δωρεάν περίθαλψη και ασφάλεια υγείας μέχρι το 2014 - Σταδιακή η έξοδος, θα διαρκέσει ένα μήνα - Σήμερα οι επίσημες ανακοινώσεις

tags :
  Τρ. Κύπρου: Τι προβλέπει το Σχέδιο Εθελουσίας Εξόδου για τις αποζημιώσεις 1.000 υπαλλήλων -  Δωρεάν περίθαλψη και ασφάλεια υγείας μέχρι το 2014 - Σταδιακή η έξοδος, θα διαρκέσει ένα μήνα - Σήμερα οι επίσημες ανακοινώσεις
(upd2)Στα χέρια του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Πανίκου Δημητριάδη, βρίσκεται η πρόταση για την εθελουσία έξοδο υπαλλήλων της Τράπεζας Κύπρου, καθώς ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του δ.σ. της τράπεζας. Το απόγευμα αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις. Τι προβλέπει το Σχέδιο για τις αποζημιώσεις των υπαλλήλων.

Τι προβλέπει το Σχέδιο Εθελουσίας Εξόδου

Από την Τράπεζα Κύπρου, θα αποχωρήσουν 1.000 υπάλληλοι.  Στόχος είναι το αργότερο έως αύριο το πρωί η Κεντρική Τράπεζα να ανάψει το «πράσινο φως» για εφαρμογή του σχεδίου και να ενημερωθεί αμέσως το προσωπικό της Τράπεζας Κύπρου, ώστε να εκδηλώσει ενδιαφέρον. Η έξοδος των υπαλλήλων θα είναι σταδιακή και θα διαρκέσει περίπου έναν μήνα.
Το Σχέδιο Εθελουσίας Εξόδου που προτείνει το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου, προβλέπει ότι οι υπάλληλοι θα αποζημιωθούν με ένα μισθό για κάθε δύο χρόνια υπηρεσίας συν πέντε μισθούς.
Παράλληλα, θα τους χορηγηθεί δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ασφάλεια υγείας μέχρι το 2014.
Το υπόλοιπο της άδειας των υπαλλήλων, έως 1 μήνα,  θα μπορεί να παραχωρηθεί ως αποζημίωση, η οποία θα είναι αφορολόγητη, σύμφωνα με την πρόταση, ενώ οι αποζημιώσεις θα αφορούν στους μισθούς μετά τις περικοπές που θα γίνουν στο μεσοδιάστημα, σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης.
Το σχέδιο αναμένεται να στοιχίσει περίπου 90 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου όσες θα είναι και οι εξοικονομήσεις, άρα δεν επηρεάζεται η κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews, αργά χθες το βράδυ ολοκληρώθηκε η συνάντηση της διοίκησης με τους εκπροσώπους των υπαλλήλων, οι οποίοι έθεσαν τα αιτήματά τους, χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί συμφωνία για τους όρους της εθελουσίας εξόδου. Το διοικητικό συμβούλιο συνεδρίασε σήμερα το πρωί, προκειμένου να καθορίσει τις τελευταίες λεπτομέρειες.

Τι προτείνει η Ένωση Τραπεζοϋπαλλήλων Κύπρου

Τα μέτρα που πρότεινε η ΕΤΥΚ στοχεύουν σε περαιτέρω εξοικονομήσεις για την εργοδοτική πλευρά, σε βάθος χρόνου, με επιπρόσθετη επίπτωση στο μισθολογικό πακέτο όσων υπαλλήλων επιλέξουν να μείνουν, σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης.
Οι τραπεζοϋπάλληλοι, προτείνουν  την επιμήκυνση των παγοποιήσεων της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής, ενδεχομένως και μέχρι το 2015, όπως και των ετήσιων προσαυξήσεων.
Επιπρόσθετα η εργατική πλευρά κατέθεσε στο τραπέζι του διαλόγου και πρόταση για μικρή μείωση του αριθμού των ετήσιων αδειών του προσωπικού.
Στόχος των παραχωρήσεων της ΕΤΥΚ είναι να μειώσει το κούρεμα που θα υποστούν τα ταμεία προνοίας του προσωπικού, και ιδίως όσων θα αποχωρήσουν.

Το ύψος της αποζημίωσης

Οι κατ’ ιδίαν διαπραγματεύσεις εξέτασαν τα διάφορα σενάρια που είχε καταρτίσει προηγουμένως η επιτροπή προσωπικού της Τράπεζας Κύπρου, εστιάζοντας στο ύψος της αποζημίωσης που θα λάβουν οι υπάλληλοι που θα επιλέξουν να αποχωρήσουν, ανά έτος υπηρεσίας.

Η Τράπεζα είχε δηλώσει ότι προτίθεται να προσφέρει μισό μισθό για κάθε έτος υπηρεσίας. Η συντεχνία διεκδικεί μεγαλύτερες αποζημιώσεις.

Αβεβαιότητα για τα Ταμεία Προνοίας

Αγκάθι εξακολουθεί να αποτελεί η αβεβαιότητα για τα Ταμεία Προνοίας των υπαλλήλων. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα καλύψει μέχρι το 75% των ταμείων και η ΕΤΥΚ διεκδικεί το 100% για αυτούς που θα αφυπηρετήσουν πρόωρα.
Με το σχέδιο εθελουσίας εξόδου, η Τράπεζα Κύπρου στοχεύει στην εξοικονόμηση 70 εκατ. ευρώ ετησίως, ώστε το σύνολο των εξοικονομήσεων , που περιλαμβάνει και τις περικοπές 30 εκατ. ευρώ από το μισθολόγιο , να φθάσει τα 100 εκατ. ευρώ.

Στα σκαριά εθελουσία έξοδος και την Ελληνική Τράπεζα

Εν τω μεταξύ, στα σκαριά βρίσκεται και το σχέδιο εθελούσιας εξόδου στην Ελληνική Τράπεζα.
Η προκαταρκτική επεξεργασία του σχεδίου είναι ήδη σε εξέλιξη και όταν ολοκληρωθούν όλα τα σενάρια θα παραπεμφθεί προσχέδιο στην ανώτατη διεύθυνση και στο διοικητικό συμβούλιο. Οι λεπτομέρειες του σχεδίου δεν έχουν διαρρεύσει, καθώς θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης με το συνδικαλιστικό όργανο των υπαλλήλων, την ΕΤΥΚ.

(Πρώτη ενημέρωση: 09:30)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης