Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Citigroup: Ελλάδα, Κύπρος και ολόκληρος ο ευρωπαϊκός Νότος θα προχωρήσουν σε μαζικές αναδιαρθρώσεις χρέους τα επόμενα χρόνια - Αργεί ακόμη η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη - Δέσμια της ύφεσης μέχρι τα μέσα του 2014 η ευρωπαϊκή οικονομία

Citigroup: Ελλάδα, Κύπρος και ολόκληρος ο ευρωπαϊκός Νότος θα προχωρήσουν σε μαζικές αναδιαρθρώσεις χρέους τα επόμενα χρόνια - Αργεί ακόμη η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη - Δέσμια της ύφεσης μέχρι τα μέσα του 2014 η ευρωπαϊκή οικονομία
Πιστή στις άκρως δυσοίωνες εκτιμήσεις της για την πορεία της Ευρωζώνης και δη του αδύναμου ευρωπαϊκού Νότου παραμένει η Citigroup.
Έρχονται μαζικές αναδιαρθρώσεις χρέους σε όλες τις χώρες της αδύναμης ευρωπαϊκής περιφέρειας, προειδοποιεί εκ νέου, μέσω μιας ακόμης έκθεσής του ο γνωστός αναλυτής της Citigroup, W. Buiter.
"Προσεχώς θα πραγματοποιηθούν μαζικές αναδιαρθρώσεις χρέους στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και ίσως και στη Σλοβενία", υποστηρίζει ο Buiter, στην τελευταία έκθεσή του, την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Ταυτόχρονα ο οίκος προβλέπει, δια στόματος του Buiter, πως η Ευρωζώνη θα παραμείνει δέσμια της ύφεσης για αρκετό διάστημα ακόμη.
"H Eυρωζώνη θα συνεχίσει σε υφεσιακό καθεστώς καθ' όλη τη διάρκεια του 2013 αλλά και μέχρι τα μέσα του 2014", εκτιμά ο Buiter. Kαι διευκρινίζει: Η ύφεση της Ευρωζώνης θα είναι ήπια και θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα του 2014.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Citigroup προκάλεσε θετική έκπληξη στις 22/5, όταν μετά από τρία χρόνια δυσοίωνων προβλέψεων, ανακοίνωσε για πρώτη φορά πως ο κίνδυνος για μια ελληνική αποχώρηση από το ευρώ, δεν αποτελεί πλέον το βασικό του σενάριο.
Ο Βuiter έγινε άλλωστε γνωστός στην Ελλάδα, όταν αρχικά προέβλεψε πως η χώρα μας θα φύγει από το ευρώ την 1η Ιανουαρίου του 2013 και όταν τελικά αυτό δεν έγινε, μετέθεσε την ημερομηνία, ένα χρόνο αργότερα, την 1η Ιανουαρίου του 2014. Ωστόσο, με έκθεσή του στις 22/5 παραδέχθηκε πως ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ παραμένει ορατός για τα επόμενα χρόνια, αλλά δεν συνιστά πλέον το βασικό σενάριο της Citigroup.  
Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως ο οίκος προβλέπει συνέχιση της αυστηρής λιτότητας και νέα μέτρα στην Ελλάδα.
"Η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί και νέα δημοσιονομικού χαρακτήρα μέτρα", διαμηνύει, με απόλυτη βεβαιότητα, ο οίκος.  Όπως εξηγεί, η Ελλάδα αναζητά νέα ελάφρυνση μέρους του χρέους, από τους δανειστές της, χωρίς ωστόσο να επιθυμεί η εξέλιξη αυτή να συνοδευθεί από νέα μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος.
Αλλά η Citigroup προειδοποιεί: Δεδομένης της αυξημένης απροθυμίας των δανειστών της Ελλάδας - στην τρέχουσα συγκυρία - για μια αναδιάρθρωση των ελληνικών δανείων, η Αθήνα είναι αναπόφευκτο να προχωρήσει στην υιοθέτηση νέων μέτρων δημοσιονομικής φύσεως.
Αναφερόμενος ο οίκος, στη συνέχεια της έκθεσής του, στον νέο κύκλο συζητήσεων που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα για το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, υποστηρίζει: Οι επικείμενες γερμανικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου φουντώνουν ολοένα και περισσότερο τη συζήτηση για νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Αλλά η θέση του Βερολίνου είναι σαφής: Καμία συζήτηση για νέο ελληνικό haircut πριν τη διεξαγωγή των γερμανικών εκλογών. Ωστόσο από την πλευρά του το ΔΝΤ - συντηρώντας το κλίμα εμφυλίου που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της τρόικας - συνεχίζει να πιέζει για νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους - το συντομότερο δυνατόν - επικαλούμενο την εξής πραγματικότητα: Σε αυτά τα επίπεδα, το ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο...
"Οι έριδες και οι διαφωνίες στους κόλπους της τρόικας για την Ελλάδα και τη συνέχιση της χρηματοδότησης του οικονομικού της προγράμματος, θα συνεχιστεί...", προειδοποιεί ο οίκος.
Και καταλήγει: Η νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη μετά τις γερμανικές εκλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης