Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Νέο αρνητικό ρεκόρ τζίρου στο ΧΑ- Ελλειμματικός ο Δεκέμβριος

tags :
Νέο αρνητικό ρεκόρ τζίρου στο ΧΑ- Ελλειμματικός ο Δεκέμβριος
Καθίζηση υπέστη η αξία των συναλλαγών τον Δεκέμβριο στο ΧΑ. Η δικαιολογία περί εορταστικής ραστώνης μάλλον ακούγεται ως μη σοβαρή αφού το σαράκι που προκαλεί «μόλυνση« στην αγορά είναι η έλλειψη φρέσκων κεφαλαίων.
Το άλυτο πρόβλημα  παραμένει η ρηχότητα του Ελληνικού χρηματιστηρίου καθώς οι συνεδριάσεις  και του Δεκεμβρίου  ωφελούν τις μετοχές του Ftse 20 και μία μικρή ομάδα εισηγμένων της μεσαίας κεφαλαιοποίησης με κεφαλαιοποίηση  από 500 εκατ. ευρώ έως 1 δισ. ευρώ. Το 90% περίπου των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών γίνεται πλέον από 10 εταιρίες, ενώ προ ολίγων ετών το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνούσε το 60%. Η σταδιακή μείωση της αξίας των συναλλαγών, αποτέλεσμα της διεθνούς ανασφάλειας για τις μετοχικές αξίες, οδηγεί σε αυτήν την ιδιότυπη συγκέντρωση ενδιαφέροντος σε λίγες εταιρείες.  Η διασπορά επενδυτικού ενδιαφέροντος και συναλλαγών σε πολλές εταιρείες απαιτεί συνθήκες παγκόσμιας οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης που επί του παρόντος δεν είναι ορατές. Η συγκέντρωση των συναλλαγών στις λίγες εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης περιορίζει δραματικά τις επιλογές της πλειοψηφίας των επενδυτών που βλέπουν μετοχές που είχαν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια να μην παρουσιάζουν κινητικότητα και συνεπώς να λιμνάζουν σε χαμηλά επίπεδα τιμών. Άλλωστε, όταν αποφασίζει να εισέλθει μία εισηγμένη στο Χ.Α. δεν το κάνει μόνο για να αντλήσει φθηνά κεφάλαια για επενδύσεις, αλλά και μια αξιοπρεπή παρουσία και έναν σεβασμό προς τους μετόχους για όσες δεκαετίες ή χρόνια μείνει στον χρηματιστηριακό θεσμό.
Οι παρενέργειες από την ιδιότυπη αυτή συγκέντρωση των συναλλαγών είναι σοβαρές, καθώς σε τέτοιες περιόδους κραδασμών και ισχυρών διακυμάνσεων μία εταιρεία που είναι σοβαρή και έχει στιβαρή διοίκηση και νοικοκυρεμένη εικόνα των ιδίων κεφαλαίων προς τα ξένα αδικείται από τη χαμηλή εμπορευσιμότητα και οδηγείται σε περιθωριοποίηση. Η εικόνα στις εισηγμένες μέχρι σήμερα δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί καθολικά άσχημη, ωστόσο υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις εισηγμένων οι οποίες εδώ και  1 χρόνο  φαίνεται να δουλεύουν για να αποπληρώνουν τις δόσεις των δανείων και όχι για να παράγουν κέρδη προς όφελος των μετόχων και των εργαζομένων τους. Οι οικονομικές διευθύνσεις των εισηγμένων
καταρτίζουν αυτό το διάστημα τις ετήσιες   λογιστικές καταστάσεις σε
συνεργασία με τους ορκωτούς ελεγκτές. Το 2010 αποδεικνύεται στο χειρότερο οικονομικό έτος από το 1990 μέχρι και σήμερα. Αυτό θ αποδειχθεί και στα ετήσια αποτελέσματα των 261 εισηγμένων που θα ανακοινωθούν τον Μάρτιο του 2011.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης