Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η επόμενη… «μέρα» της Τουρκίας – «Κεμάλ» και… «Ισλάμ» παίρνουν «θέσεις» μάχης – Εμμένει στην «ισλαμοποίηση» της κοινωνίας ο Erdogan – «Το τζίνι… βγήκε από το μπουκάλι»

tags :
Η επόμενη… «μέρα» της Τουρκίας – «Κεμάλ» και… «Ισλάμ» παίρνουν «θέσεις» μάχης – Εμμένει στην «ισλαμοποίηση» της κοινωνίας ο Erdogan – «Το τζίνι… βγήκε από το μπουκάλι»
Την επόμενη… μέρα της Τουρκίας «σκιαγραφούν» κορυφαίοι πολιτικοί αναλυτές, εν μέσω της 5ης ημέρας κοινωνικών αναταράξεων στην Κωνσταντινούπολη και τις έτερες πόλεις της γειτονικής χώρας.
Ανάγοντας την κοινωνική «ανάφλεξη» στον διαφαινόμενο πόλεμο μεταξύ «κεμαλικού» και «ισλαμικού» χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, οι διαδηλωτές κατηγορούν τον πρωθυπουργό R.T. Erdogan για «ισλαμοποίηση» της Τουρκίας.
Ο μερικός περιορισμός του αλκοόλ, η απαγόρευση των… φιλιών εντός του μετρό και έτερα μέτρα της κυβέρνησης Erdogan, τα οποία προσιδιάζουν στον ισλαμικό «κόσμο», συντέλεσαν στην όξυνση των κοινωνικών προβλημάτων, τα οποία ήδη προϋπήρχαν εντός της τουρκικής κοινωνίας(κουρδική μειονότητα). Όλα τα παραπάνω, αναδύθηκαν μέσω ενός πάρκου και μερικών εκατοντάδων... δέντρων.
«Το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι. Η απολιτική νεολαία της Τουρκίας έχει μετατραπεί σε ακτιβιστές!» αναφέρει η Ηurriyet Daily News, σκιαγραφώντας το «προφίλ» του διαδηλωτή, ο οποίος είναι ηλικίας 18 έως 35 ετών με μέσο εκπαιδευτικό επίπεδο.
Παράλληλα, η Ηurriyet Daily News καταφέρεται εναντίον του T.R. Erdogan, επιρρίπτοντας του σαφείς ευθύνες για την τρέχουσα κοινωνική έκρηξη.
Μάλιστα, η κινήσεις του Τούρκου πρωθυπουργού βρίσκουν «αντίθετους» τόσο τον Πρόεδρο της χώρας, A. Gul όσο και τον αντιπρόεδρο, οι οποίοι αμφότεροι ουσιαστικά «αδειάζουν» τον πρωθυπουργό.
«Ζητώ συγνώμη από τους πολίτες που κινήθηκαν με ευαισθησία για το περιβάλλον και στους οποίους έγινε η πρώτη επέμβαση με υπέρμετρη βία, η οποία ήταν λανθασμένη και άδικη» διαμήνυσε εντός της ημέρας ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Μ. Αρίντς.
«Η δημοκρατία είναι κάτι που προκύπτει με τη λαϊκή βούληση, αλλά δεν σημαίνει μόνο κάλπες. Είναι πολύ φυσιολογικό, διαφορετικές απόψεις και αντιρρήσεις να εκφράζονται με διάφορους τρόπους και εκτός εκλογικής διαδικασία» είχε επισημάνει και ο Τούρκος Πρόεδρος, στέλνοντας ξεκάθαρο «μήνυμα» προς τον Erdogan.
«Πρόεδρος και αντιπρόεδρος αφουγκράζονται τα σημεία των καιρών, σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό κ. Ταγίπ Ερντογάν που δεν δείχνει να καταλαβαίνει αυτό που γίνεται. Πάντως όλοι επίσης συμφωνούν ότι «για πρώτη φορά η κυβέρνηση του Τ. Ερντογάν δέχεται τόσο σκληρή κριτική από τους πολίτες» εξηγεί ο Τούρκος αναλυτής.

Στην… αντεπίθεση ο Erdogan

Ευθύνες στην αντιπολίτευση αλλά και τα έξωθεν εξτρεμιστικά «στοιχεία» επιρρίπτει ο Τούρκος πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως οι διαμαρτυρίες αποτελούν έργο των… εχθρών, οι οποίοι ουδέποτε δεν συμβιβάστηκαν με την επιτυχία του κόμματός του. «Δεν θα υποκύψουμε σε αυτούς που βαδίζουν χέρι-χέρι με την τρομοκρατία» σημείωσε παράλληλα.
Υπενθυμίζεται, πως ο T.R. Erdogan επιθυμεί το 2014 να διεκδικήσει την προεδρία της χώρας καθώς δεν προβλέπονται συνταγματικά 3 διαδοχικές πρωθυπουργικές θητείας.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο Erdogan επιδιώκει την ενίσχυση των εξουσιών της Προεδρίας, οι οποίες μέχρι στιγμής διαδραματίζουν δευτερεύουσας σημασίας ρόλο.

«Μαίνονται» οι διαδηλώσεις
Για 5η ημέρα μαίνονται σήμερα, οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, σε όλες της μεγάλες πόλεις της Τουρκίας. Κυβέρνηση και διαδηλωτές φαίνονται ανυποχώρητοι, τηρώντας αμφότεροι σκληρή και αδιάλλακτη στάση. Μέχρι στιγμής, ο επίσημος αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους δύο, ενώ ο οι τραυματίες στους 1.000.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης