Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ποιες είναι οι προτεραιότητες του ΧΑ για το 2011

tags :
Ποιες είναι οι προτεραιότητες του ΧΑ για το 2011
Η αξιολόγηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών τον ερχόμενο Απρίλιο από τον οίκο FTSE, που θα κρίνει την παραμονή του στις ώριμες αγορές, η τεχνολογική αναβάθμιση του Χ.Α., η δημιουργία ξεκάθαρου φορολογικού πλαισίου για την κεφαλαιαγορά και η επόμενη μέρα για τις εισηγμένες με χαμηλό κύκλο εργασιών (έως 2 εκατ. ευρώ ετησίως) είναι οι βασικές προτεραιότητες του προέδρου του ΧΑ Σωκράτη Λαζαρίδη για το νέο οικονομικό έτος.
Παράλληλα ο κ. Λαζαρίδης προσδίδει μεγάλη βαρύτητα στην ανάπτυξη των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETF's) καθώς ήδη μέσα από την πλατφόρμα του ΧΑ αναπτύσσονται 3 ETF'S και αναμένονται και περισσότερα στη διάρκεια της νέας χρονιάς.
Γεγονός αποτελεί ότι τα ΕTF's παρουσιάζουν μια εκρηκτική πορεία. Ο αριθμός τους έχει φτάσει διεθνώς τα 2.400, με τα υπό διαχείριση κεφάλαια στο 1,18 δισ. δολάρια. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο τέλος του 2010 σημείωσαν μια αύξηση της τάξης του 24,5% και μάλλον ήρθε η ώρα και για την ελληνική αγορά να διεκδικήσει ένα κομμάτι. Το 2011 θα συνεχισθεί ο ενάρετος κύκλος της εξυγίανσης του χρηματιστηριακού ταμπλό. Ειδικότερα η διοίκηση του ΧΑ σε συνεργασία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα εξετάσει τις  μετοχές που είτε παρουσιάζουν μηδενική εμπορευσιμότητα είτε έχουν ανύπαρκτο κύκλο εργασιών. Σε διάστημα δύο εξαμήνων, θα αξιολογηθούν 20 εταιρείες και εάν δεν πληρούν τα κριτήρια, θα διαγραφούν αυτομάτως από το Χ. Α. Αλυτο πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει η ρηχότητα της αγοράς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα συνιστούν οι συνεδριάσεις του Δεκεμβρίου: ωφελούν τις μετοχές του Ftse 20 και μία μικρή ομάδα εισηγμένων της μεσαίας κεφαλαιοποίησης με κεφαλαιοποίηση από 500 εκατ. ευρώ έως ένα δισ.
ευρώ. Το 90% περίπου των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών γίνεται πλέον από 10 εταιρείες, ενώ προ ολίγων ετών το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνούσε το 60%.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης